Zápisky odsouzeného

P1130853
Mezi jeden z nejoblíbenějších čtenářských žánrů patří nepochybně detektivní příběhy. Pro knihomoly, kteří dávají přednost ději, který se odehrává v současnosti nebo nedávné minulosti, jsou tu knihy slovenského autora, plné napětí, humoru, ale také drsné reality.

Jednou z nich, která vyšla také v češtině v nakladatelství XYZ, je  román Cela 17 spisovatele Dominika Dána. Hlavními postavami jsou profesor Kamil Puskailer a kapitán Richard Krauz.

Děj  začíná nástupem doktora matematiky a fyziky do vězení, na celu číslo 17. Puskailer byl odsouzen za vraždu své manželky Julky, kterou našli zastřelenou v její ložnici, a přesto, že její manžel trval na své nevině, byl za vraždu odsouzen. Trest nakonec pokorně přijal, protože chtěl ochránit svého syna Kamila před únavnými tahanicemi před soudem, a možná také před obviněním. Slušný a nekonfliktní člověk, s dobráckou povahou se dostává do drsného vězeňského prostředí, cítí velké ponížení a hlavně velkou nespravedlnost. Během pobytu ve vězení se rozhodne psát deník, ve kterém pravdivě popíše svoje vzpomínky na manželku, jejich seznámení, svatbu, narození syna. Podrobně se vrací k okolnostem, kdy a jak zjistil, že ho jeho drahá Julka celý život využívala a podváděla a co se odehrálo onu osudnou noc, kdy byla zavražděna.

Ukázka z knihy

Sepsal jsem svůj příběh pravdivě, tak jak se mi stal a jak jsem ho zažil. Nic jsem nepřikrášlil, možná jsem něco vynechal, ale ne záměrně. Svou manželku Julii Bakovou jsem miloval od pionýrského tábora, a aťsi byla, jaká byla, dokázal bych jí odpustit, dokonce jsem to chtěl udělat – hned po té, co jsem ji tak nešťastně uhodil o svých narozeninách, nebo později, ale určitě jí odpustil! Vlastně jsem to už udělal – dávno! Nezabil jsem ji!!!

Zatímco si Kamil Puskailer odpykává čtvrtý rok trestu, kapitán Richard Krauz vyšetřuje případ vraždy neznámého muže, který je nalezen náhodným svědkem pod okny jednoho panelového domu, přímo na Štědrý den. Případ se podaří vyřešit hned na místě a rozuzlení je překvapivé. Brzyna to navštíví Krauze dozorce, který našel profesorovy zápisky, a poprosí ho, aby případ znovu přešetřil. Rozjede se tedy napínavé vyšetřování, které odhalí nejenom okolnosti záhadné Julčiny smrti, ale podaří se také zachránit Kamilovu švagrovou Natálku před smrtí, a hlavně odhalit závažný, zvrácený zločin.

Ukázka z knihy

Našli je dole ve sklepě. Byl to přebudovaný sklep. Vytápěný. Na zdech sametové tapety a prostorná manželská postel – letiště. Osvětlení nebylo vidět, světlo se linulo ze stěn. Příjemné měkké světlo. Na posteli hromada pomůcek. U postele kamera na stativu, video, televizor, hromada kazet. V rohu dveře do vedlejší místnosti. Ta byla celá vykachlíkovaná až ke stropu. Stolek z nerezové oceli byl plný lékařských nástrojů ze šestnáctého století – uprostřed chirurgický stůl se čtyřmi kovovými úchyty na ruce a nohy. Oba dva u něj stáli s vytřeštěnýma očima. Myli ho. Nestihli to. V koutě byly dva igelitové pytle…

Kniha plná napětí, ale také brutality a zvrácenosti nakonec vyústí v „happy end“. Určitě zaujme čtenáře, který má rád napínavé kriminální příběhy ze současnosti a z drsnějšího prostředí.

Ukázka z knihy

Pak se objali a stáli tam dlouho. Ramena se jim třásla. Krauz odcvrnkl nedopalek a zavřel okno. Nastartoval a rozjel se ulicí. Na jejím konci se ještě podíval do zpětného zrcátka. Kamilové se objali kolem ramenou a bok po boku odkráčeli směrem – jen tak, někam do života.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCela 17

Dominik Dán

XYZ

Napsat komentář