Nejslavnější a nejdražší jablko na světě

Mladý Jobs
Víte, proč se počítače od Applu jmenují Macintoshe, a proč se Apple jmenuje Apple? Že byl Steve Jobs, tvář a spoluzakladatel této firmy, adoptovaný? Jaký podíl měl na počítačích a tabletech, které změnily jednou provždy technický svět a které si dnes spojujeme hlavně s jeho osobou?

Pokud vás odpovědi na tyto otázky zajímají, tak doporučujeme knihu, kterou v České republice vydalo nakladatelství Práh. Jmenuje se Steve Jobs a napsal ji Walter Isaacson. Nejde o autobiografii, ale o biografii. Jobs o ni Isaacsona požádal, když zjistil, že je vážně nemocný. Ten pak zpovídal Jobse samotného, jeho rodinu, přátelé i lidi, se kterými se nerozešel v dobrém.

Steve Jobs je velmi rozporuplnou postavou. Na jedné straně byl vizionářem, který dokázal odhadnout, co lidé budou chtít (popř. jim vysvětlil, že potřebují přesně to, co navrhnul), na druhou stranu byl velice prchlivý, emotivní, cholerický a vnímal realitu vždy po svém. Dlouho trpěl tím, že je adoptovaný. Věděl, že je intelektuálně výjimečný a zneužíval toho. Jeho biologičtí rodiče ho opustili, on pak opustil svou první dceru. Přihlásil se k ní až dodatečně.

O elektroniku se zajímal už od dětství, ale nedá se říct, že by byl schopný inženýr. Vždy se pohyboval na rozhraní humanitních věd a techniky, ale nedokázal vystudovat ani jedno ani druhé. Věděl, co by mělo být vytvořeno, ale na to, jak to vytvořit, museli přijít jiní. Byl posedlý dokonalostí i u toho, co není vidět. Zakládal si na vynikajícím designu, a to u vnějších i vnitřních částí počítače. Chtěl být vždycky o krok vepředu a dělat si věci po svém. Vůbec nebylo snadné s ním spolupracovat a mnozí od něj utekli. Jiní se s ním však naučili vycházet i pracovat a dokázali díky němu neuvěřitelné věci.

Byl to blázen, nebo vizionář? To je těžké říct, ale vzhledem k tomu, co dokázal, jej svět bere spíše jako vizionáře. Jeho kolegové společně s Isaacsonem vzpomínali také na to, že dokázal měnit realitu. Vyprávěli o tom, jak ignoroval vše, co se mu nehodilo. Slepě věřil, že se stane, co chce, aby se stalo. Mnohdy se to pak skutečně stalo. Bohužel ne vždy. To, že má rakovinu, ignoroval dlouho a nevyplatilo se mu to. V tomto případě jeho specifický přístup nefungoval. A tak se k situaci musel postavit přímo. Kromě toho, že se postaral o Apple a svou rodinu, požádal ještě novináře Waltera Isaacsona, aby napsal jeho biografii. Nechtěl ji číst dopředu, neovlivňoval lidi kolem sebe, aby o něm vyprávěli jen hezky. Svých chyb si byl vědom a zpětně přiznal, že se vždy nechoval správně, což u něj byl veliký a odvážný krok.

Kniha se těší pozornosti po celém světě a musím říct, že velice dobře chápu proč. Je to neskutečně zajímavý příběh. Jak je možné, že Jobs svým chováním a přístupem dosáhl takového úspěchu? Nikdo z lidí, kteří o něm v knize vypráví, neskrývá, že byl velice problematickou osobností, a všichni se v jednom shodují. Měl obrovské charisma.

Proč byste si měli knihu přečíst? Protože inspiruje. Protože sledovat, jak se rodila jedna z nejúspěšnějších firem na světě, je nesmírně zajímavé. Protože se na Apple budete už napořád dívat jinak, a protože se od Jobse můžete ledacos naučit. Navíc jeho fotky ve zralejším věku známe všichni, ale co ty z mládí? Jak vypadal dřív? Zalistujte knihou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSteve Jobs

Isaacson, Walter

Práh, 2012

Napsat komentář