Jak čelit životním výzvám

tipy-vztahy-nahled
Dnešní tipy vám pomohou postavit se náročným životním výzvám, jako jsou nejrůznější druhy krizí (např. blackout či epidemie), drsné podmínky v divočině nebo souboj s vážnou nemocí.

I v dnešní době je stále aktuálnější kniha Ruka noci podaná, která poprvé vyšla v nakladatelství Dokořán roku 2018 a s níž se člověk naučí, jak čelit nejrůznějším krizím. Nyní přichází už pátý dotisk. Pokud vás knížka Václava Cílka a kolektivu autorů zatím minula, teď nastal čas se do ní začíst a zjistit, jak např. dezinfikovat vodu nebo jak vytvořit teplo v místnosti po výpadku proudu.

Ruka noci podaná

Základy rodinné a krizové připravenosti
Autoři: Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kolektiv

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 160×238 mm
ISBN: 978-80-7363-914-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Ruka noci podaná vydalo nakladatelství Dokořán v edici Mimo edice.

Když cítíme obavy a zaženeme je, tak se vrátí v méně nápadné podobě, ale silnější. Pokud se začneme na krizi připravovat, kupodivu pocítíme ulehčení. Tato kniha je o rodinné přípravě na krizi, která možná nikdy nenastane. První část textu pojednává o tom, jakou povahu mají ti lidé, kteří krize přežívají, a jak při tom jednají. Druhá část se týká těch úplně nejpraktičtějších návodů, jak dezinfikovat vodu, jaký filtr si koupit, jak skladovat potraviny či vytvořit v domě postiženém výpadkem sítě teplou místnost. Rozeznáváme přitom čtyři typy rychlých krizí – neočekávanou událost, blackout, epidemii a sociální bouře – a jednu situaci pomalé krize, jakou je rozpad a chudnutí společnosti. Při psaní této několik let připravované publikace, se sešel vědec, který se roky zabývá krizovými trendy, inženýr, který už v 80. letech v Rakousku navštěvoval kurzy přežití a setkání alternativních praktiků, policista s mnohaletou službou v ulicích, polárník schopný přejít pěšky napříč Grónskem a člen krizového štábu, který se nejenom účastnil povodní, ale hlavně plánoval a vedl tým Blackout. Podobná publikace zaměřená na obyčejného člověka a běžnou rodinu u nás nikdy nevyšla.

 

Ukázka z knihy

Záchrana tonoucích je věcí tonoucích
Zhruba před deseti lety jsem začal shánět materiály ke knize o rodinné připravenosti, ale vázlo to na praktických zkušenostech. Ty naopak měl tehdy ještě velice zaměstnaný jeskyňář Ferda Šmikmátor, který už v 80. letech minulého století navštěvoval různé krizové kurzy v Rakousku. Jako určitý měkký kompromis jsme v roce 2012 vydali knihu Tři svíce za budoucnost: Nápady a návody jak přežít konec světa, ale cítili jsme, že to chce publikaci víc prakticky a technicky založenou. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku a náš článek.

 

Václav Cílek

Vaclav_CilekNarodil se 11. května 1955, povoláním je geolog, klimatolog, popularizátor vědy a v neposlední řadě i spisovatel. Na Karlově univerzitě v Praze  vystudoval na Přírodovědecké fakultě  obor geologie ložisek. Ve svých výzkumech se zabývá změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a zkoumá také interakce mezi lidskou civilizací a okolní krajinou. V jeho knihách však najdeme přesahy do religionistiky, filozofie, teologie, ale taky k výtvarnému umění nebo hudbě. V roce 2004 obdržel cenu Toma Stopparda, za své knihy Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst. O tři roky později (2007) získal dokonce Cenu ministra životního prostředí, za svůj velký přínos v popularizaci české vědy, zvláště pak v geologii a klimatologii. Dva roky na to, mu byla v roce 2009 udělena cena VIZE 97 – Nadace Dagmar a Václava Havlových za významné rozšíření lidských obzorů, za poukázání na méně známé jevy a souvislosti a za to, že pomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a za prohloubení lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí. V současné době spolupracuje s Českým rozhlasem a Českou televizí a významně se podílel na vydání nejméně třiceti titulů.

Zdroj autorovy fotografie: cs.wikipedia.org
Zdroj informací o autorovi: www.dokoran.cz

Ferdinand Šmikmátor

Narodil se v roce 1954, vystudoval strojní fakultu na Vysokém učení technickém v Brně. Z důvodu špatné zaměstnatelnosti v období pozdního reálného socialismu odešel v roce 1988 do emigrace. V Rakousku, kam se přestěhoval, pracoval jako šéfkonstruktér firmy, v oblasti vodních armatur. Poté, co se v roce 2006 z exilu vrátil, se usadil v Bystřici nad Pernštejnem. Ve své práci pro časopis Regenerace, zužitkoval své poznatky z pobytu v Rakousku, a rovněž v knize Esoterická Vídeň (Eminent 2011). Svůj nekonvenční životní styl si upevňuje v trampských, vodáckých, speleologických i cestovatelských činnostech. V současné době stále více publikuje a překládá. Zkoumá různé alternativní (teoretické i praktické) možnosti řešení běžného života v nestandardních situacích.

Zdroj informací o autorovi: www.dokoran.cz

Josef Juránek

Josef Juránek (* 1961) se jako záchranář a krizový manažer osobně účastnil povodní v roce 1997, 2002 a 2013. V oblasti krizového řízení od roku 1996 měl na starosti budování operačních středisek tísňového volání záchranných složek, poté v letech 2000-2013 pracoval jako náměstek ředitele a později u Správy služeb hlavního města Prahy, která má mimo jiné na starosti i výstavbu a údržbu protipovodňové ochrany HMP. V letech 2013-2015 působil jako ředitel odboru bezpečnosti a krizového řízení Magistrátu HMP. Po výměně primátora pracuje u soukromé firmy Inset, která se kromě jiného zabývá monitorováním sesuvných území, geofyzikálním průzkumem povodňových škod (georadar) či inženýrsko-geologickými otázkami spjatými s budováním hlubokého úložiště.

Zdroj informací: www.dokoran.cz

Lukáš Heinz

Lukáš Heinz je policista, který už dvacet let pracuje přímo na ulici. Testuje vybavení – baterky, nože, vysílačky i další hračky dospělých mužů a občas chodí přednášet dětem na základní školy o problematických stránkách života.

Zdroj informací: www.dokoran.cz

Petr Horký

Petr Horký je polárník a dokumentarista.

Zdroj informací: www.dokoran.cz

————————————————

Přežít v divočině, to vyžaduje dobrodružného a kurážného ducha a také mnoho zkušeností, o které se mistr přežití Bear Grylls dělí se čtenáři ve své nové knize Průvodce přežitím aneb Jak čelit životním výzvám.

Průvodce přežitím

aneb Jak čelit životním výzvám
Autor: Bear Grylls
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-841-8
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Průvodce přežitím vydalo nakladatelství Jota.

Dobrodružství se skrývá za každým rohem – tak do něj! Mistr přežití Bear Grylls vám přiblíží, jak dosáhnout svých cílů, jak růst v nesnázích a posílit svůj charakter. Inspirativní, motivační kniha napsaná člověkem, „který tam byl a udělal to“. Život v divočině nám dává neocenitelné lekce. V extrémních situacích musíme popadnout příležitost za pačesy, postavit se nebezpečí a spolehnout se na své instinkty. Ale ještě daleko větší výzvou může být někdy prožít smysluplný, užitečný život… V této knize se Bear Grylls dělí se čtenáři o těžce nabyté zkušenosti, které získal v těch nejdrsnějších prostředích naší planety. Jak pokračovat, když se proti vám spikne úplně všechno? Jak motivovat tým k tomu, aby vás následoval i zřejmému nebezpečí navzdory? Jaké nejdůležitější dovednosti byste si měli osvojit, pokud chcete maximálně naplnit svůj potenciál? Bearovy fascinující příběhy z dobrodružství ze všech koutů světa doplňují osobní lekce, na které nikdy nezapomenete. My všichni můžeme prožít smělejší život a u toho zažít hromadu zábavy. Tak na vaše vlastní velké dobrodružství!

 

Ukázka z knihy

První věc, která se stane, jakmile si sepíšete své cíle a začnete o nich mluvit s ostatními lidmi, je, že začnete narážet na všudypřítomné cyniky, kteří na vás budou pohlížet s úšklebkem.
Já jim říkám zloději snů.
Pozor: zloději snů jsou pro lidstvo nebezpečnější, než byste si kdy dokázali představit.
V živote nebudeme mít nikdy nouzi o lidi, kteří nám budou chtít srazit sebevědomí a budou se vysmívat našim ambicím.
Existuje spousta důvodů, proč vám budou lidé přát liják při slavnostním průvodu: možná jenom trochu žárlí, že chcete od života víc, než v co mohou oni sami doufat, nebo mají strach, že se kvůli vašemu úspěchu budou cítit méněcenní. Jejich motivy mohou mít i dobře myšlený základ, třeba vás jen chtějí ušetřit neúspěchu, bolesti a slz.
Tak jako tak, výsledek je vždy stejný: odrazují vás od naplňování vašich snů a využití vašeho potenciálu.
Klíčem je zloděje snů zas až tak moc neposlouchat. Vyslechněte je, nejde-li to jinak – i kdyby jen ze slušnosti –, ale pak se usmějte a znovu se zaměřte na své cíle (str. 18)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Bear Grylls (* 7. června 1974) navštěvoval Eton College, později na University of West England studoval španělštinu a němčinu a svá studia dokončil na Londýnské univerzitě Birkbeck, kde se věnoval hispánským studiím. Původně sloužil jako výsadkář u speciálních jednotek SAS a následně vedl řadu průlomových expedic do nejnehostinnějších částí světa, kterými vydělal miliony dolarů pro dětskou charitu. Ve 23 letech zdolal Mount Everest, a to jako dosud nejmladší Brit. Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat: obeplul Velkou Británii a Arktidu, večeřel v horkovzdušném balonu ve výšce 7 500 metrů, na paraglidingovém křídle přeletěl přes vodopády Angel Falls ve Venezuele a také přes Himálaj.
Gryllsovy dobrodružné televizní pořady, například Muž vs. divočina či Jak přežít, patří mezi nejsledovanější na světě – našly si zhruba 1,2 miliardy diváků ve dvou stech zemích. Kromě toho je Bear Grylls autorem 92 knih pro děti a dospělé, česky vyšly například Vzhůru: Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu (Nakladatelství JOTA, 2012) nebo Příběhy skutečné odvahy (Nakladatelství JOTA, 2014, audiokniha 2020). Jeho mezinárodní bestseller Mud, Sweat and Tears (2011) byl zatím přeložen do třinácti jazyků. Nakladatelství JOTA knihu vydalo pod názvem Bláto, pot a slzy v roce 2018.
Grylls žije se svou ženou a třemi syny střídavě na říční obytné lodi v Londýně a na odlehlém ostrově u pobřeží Walesu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Kniha Onko jóga od Evelyn Horsch-Ihle představuje cvičební program jógy zaměřený na onkologické pacienty. Pomůže vám získat energii a důvěru ve vlastní tělo. Navzdory současnému onemocnění vám ukáže, že můžete zase pocítit radost.

Onko jóga

Jóga pro pacienty s rakovinou
Autorka: Evelyn Horsch-Ihle

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-3435-9
Doporučená cena: 479 Kč

Knihu Onko jóga vydalo nakladatelství Alferia v edici Jógová řada.

Kniha Onko jóga: Jóga pro pacienty s rakovinou přináší první ucelený jógový program zaměřený na onkologické pacienty. Pomáhá začít tam, kde daný člověk právě je: ať už právě žije s neklidem, bolestmi, nespavostí nebo depresí. Tento program posiluje vnitřní zdroje a pomáhá obnovit životní sílu. Vychází z 25 let praxe. Vedle ásan vybraných a uzpůsobených speciálně pro onkologické pacienty obsahuje kniha Onko jóga i dechová cvičení, mudry, mantry, práci s vizualizacemi. Čtenářům poradí, jak pracovat se strachem, narušeným spánkem, slabostí, panickými stavy, pochybami, depresí a vztekem. Vede k obnovení důvěry ve vlastní tělo a objevení samoléčebných sil organismu.

Poslechněte si volně dostupné audionahrávky ke knize.

 

O autorce

Evelyn Horsch-Ihle je německá lektorka jógy, která se oboru věnuje přes 25 let. Jejím záměrem je podpořit lidi nalézající se v období životní krize a poskytnout jim podporu a vhodné nástroje na zvládání této náročné zdravotní situace.

Zdroj informací: Alferia


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy zaměřené na zvládání výzev? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRuka noci podaná
Základy rodinné a krizové připravenosti

Cílek, Václav – Šmikmátor, Ferdinand

Dokořán, 2018

zobrazit info o knizePrůvodce přežitím
aneb Jak čelit životním výzvám

Grylls, Bear

Jota, 2022

zobrazit info o knizeOnko jóga
Jóga pro pacienty s rakovinou

Horsch-Ihle, Evelyn

Alferia, 2022

Napsat komentář