Musíš přežít!

Pribehyskutecneodvahy
Z obálky drsné knihy plné různých osudů, z nichž sálá nezlomná lidská vůle po životě, na vás hledí vážná tvář hlavního aktéra filmové série „Nutné k přežití“. Zatímco on na televizní obrazovce předvádí co dělat, lidé, o nichž píše, skutečně museli o život zabojovat.

Jméno Beara Gryllse je nerozlučně spjato s britskou sérií dokumentů natočených pro Discovery chanell s názvem Ultimate survival (česky Nutné k přežití). Edward Michael Grylls (*1974) totiž odmalička miluje extrémy. Stal se nejmladším Britem na Mount Everestu (viz kniha Vzhůru), obeplul Velkou Británii a Arktidu, podniká napínavé výpravy do nebezpečných končin země, proto, aby ukázal, že i v těch nejhorších podmínkách se dá přežít, když víte, jak na to.

V jeho nejnovější knize s názvem Příběhy skutečné odvahy se čtenáři setkají s – jak praví podtitul – Pravdivými příběhy o přežití a hrdinství, které utvářely můj život a jde tak o jakési Bearovo vyznání všem statečným lidem, kteří se postavili nepřízni osudu čelem.

Pětadvacet kapitol je plných zoufalství, naděje, vítězství i proher. Všichni již hleděli smrti do tváře, měli však tu odvahu se jí postavit a nedali svůj život lehce. Dívka, která přežila pád letadla, musela použít všechen svůj důvtip, aby zraněná prošla nebezpečnou džunglí (Pekelný kotel), jiní na pokraji svých sil bojovali s neznámou krajinou (Nejšílenější průzkumník v dějinách?, Největší antarktický průzkumník v dějinách, Největší paličák a zarputilec, jakého jsem kdy potkal, Expedice Kon-Tiki), dokázali vzdorovat ve válčených zajetích (Ztroskotání, přežití, mučení, vzkříšení, Takoví se dnes nerodí, Král samotky), projevili neobyčejný důvtip a odvahu v bojových akcích (Fantastický únik, Špionka Bílá myš, Muž, který se utkal s 23000 nacisty) či dobývali nepokořené vrcholky hor (Katastrofální úspěch, Protože tam je, Vražedná stěna, Jištění, Přeřízni lano, nebo zemřeš). Hrdiny proti své vůli se však i nyní stávají obyčejní lidé, které nepřízeň okolností donutí zabojovat o vlastní život (Zoperuj se a přežij, Vlastní tělo mi hnije před očima).

Všichni tito již dávno zesnulí, ale i dosud žijící, obdivovaní či zapomenutí hrdinové si však zaslouží, aby jejich heroické výkony nebyly zapomenuty. I proto Bear Grylls sepsal tuto knihu.

Rozhodně nejde o podrobné životopisy (na ty, pokud existují, dostane čtenář tip v závěrečných poznámkách), jednotlivé kapitoly jsou vlastně jen takovou sbírkou toho nejtěžšího, co kdy koho potkalo. Rozhodně to však není žádné klouzání po povrchu, které se člověka nijak nedotkne. Naopak. Tak, jak je Bear zvyklý ve svých dokumentech ukazovat to neodpornější (jí před kamerou hady, brouky, červy, zdechliny), co nám však v krizi může zachránit život, zrovna tak se i v knize věnuje detailním popisům toho nejhoršího. Proto, že některé věci měl sám možnost zakusit na vlastní kůži (pobyt ve smrtelném pásmu velehor, rozpálený písek pouští, drsný antarktický blizard), je líčení podmínek, v nichž museli jeho hrdinové obstát, opravdu naturalistické. Některé scény tak rozhodně nejsou pro slabé povahy. A nedoporučuji je číst po jídle.

Na druhou stranu ale autor zachycuje i určité morální poslání a myšlenky, které právě vedly k objevům. Vždyť kdyby někteří jedinci nešli do rizika, určitě by na našich mapách stále zela bílá místa. Kdyby se lidé nestavěli čelem k nepříteli, nemohli by jiní svobodně dýchat. Ukazuje tak na osudech svých hrdinů, že vůle přežít je v každém z nás obrovská a když dojde na zlomový okamžik, je v nás odkudsi mobilizována a dává nám naději.

My lidé se rádi obklopujeme materiálními věcmi a namlouváme si, že je potřebujeme ke šťastnému životu. Štěstí však může někdy přijít v masce neštěstí a občas musíme přijít o všechen svůj komfort, abychom si dokázali přiznat a ocenit prostou pravdu – že ty nejlepší věci nejsou na prodej.

Hrdost, radost, klid, prostota bytí a vztahy s lidmi v našem okolí, to je největší bohatství, jaké kdy budeme mít. (str. 74)

Knihu Příběhy skutečné odvahy bych doporučila všem, kteří mají rádi Bearova dobrodružství, a chtějí přijít na kloub tomu, proč se do nich tak bezhlavě vrhá, když má doma ženu a tři syny. Možná to po přečtení osudů těch, kteří jej inspirovali, bude jasnější…

Sbírku biografických obrazů českým čtenářům přineslo nakladatelství Jota, stejně jako předchozí tituly Beara Gryllse (Mise přežít – Zlato bohů, Mise přežít – Cesta vlka, Vzhůru), které byly z jeho patnáctičlenné řady přeloženy do češtiny.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy skutečné odvahy
Pravdivé příběhy o přežití a hrdinství, které utvářely můj život

Grylls, Bear

Jota, 2014

Napsat komentář