Skutečný příběh lásky a předčasného loučení

Treti-polocas-perex
Stijnovi a Carmen mohli mnozí závidět jejich život – mládí, bohatství i krásnou holčičku. Pak ale Carmen diagnostikují rakovinu a Stijn těžkou situaci řeší snad tím nejhorším možným způsobem – milenkami…

Stijn a Carmen jsou moderní, zdraví a bohatí manželé, mají roční holčičku a oba vlastní prosperující firmu. Užívají si plnými doušky života v Amsterodamu, dokud u Carmen není diagnostikována rakovina. Ze dne na den se jejich život změní z jednoho nekončícího večírku v cestu po doktorech a nemocnicích. Zatímco Carmen prochází chemoterapiemi a ozařováním, hédonista Stijn se vrhá do amsterodamského nočního života a do náruče žen.
Román popisuje bez patosu a falešného sentimentu smrtelnou a nevyléčitelnou nemoc, která zasáhla mladý manželský pár v rozkvětu života jako blesk z čistého nebe. Autor vypráví svůj příběh přímočaře, bez příkras, nic neskrývá. Přitom však tyto tragické okamžiky líčí se svérázným černým humorem. Deprimující situace v nemocnici střídají trýznivé momenty průběhu nemoci a těžce zkoušené síly vztahu obou mladých lidí. Je to tedy zároveň óda na lásku.

 

Třetí poločas

Příběh jedné lásky a smutného odcházení
Autor: Ray Kluun
Přeložila: Marta Nováková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7217-734-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Třetí poločas vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Přikývneme a jdeme ostýchavě do místnosti 105. Na cedulce u dveří stojí: MUDr. W. H. F. Scheltemová, internistka. Teprve místnost uvnitř je vlastně čekárna. Na chodbě se tedy čeká, když je tu moc lidí. V čekárně se věk přítomných sníží o několik desetiletí. Pacienti si nás zkoumavě, téměř soucitně prohlížejí. I nemocnice má svůj řád. Jsme tu očividně noví, jsme v čekárně turisty, nepatříme sem. Rakovina v Carmenině prsu si však myslí něco úplně jiného.
Asi šedesátiletá paní na kolečkovém křesle, která v kostnatých rukách drží stejnou převodku v plastikovém obalu, jakou má Carmen, si nás bez skrupulí prohlíží od hlavy k patě. Když si toho všimnu, snažím se tvářit povýšeně. Moje žena a já jsme přece mladí, krásní a zdraví, což se tady o vás, vy starý herky, říct nedá. A nemyslete si, že tu zůstaneme, hned budeme z téhle rakovinou prožrané společnosti pryč. Moje rozpačitá gesta ale prozrazují nejistotu, stejně jako když v Bredě vstupuji do hospody De Bommel a na pobavených výrazech lidí vidím, že jsem oblečený jak na mejdan v Amsterodamu, a na místě začnu litovat, že jsem si to ráno oblékl růžovou košili a boty z hadí kůže. Ani Carmen není zrovna ve své kůži. Tohle je tvrdá realita: odteď sem prostě patříme. (str. 9, 10)

Pokračujte ve čtení ukázky…

 

O autorovi

Ray Kluun je pseudonym nizozemského autora (vl. jménem Raymond van de Klundert), který se proslavil autobiografickým románem Třetí poločas, v němž popisuje, jak mu na rakovinu umírala jeho šestatřicetiletá žena. Dříve úspěšný a nezávislý muž prošel obdobím hluboké transformace, vedl divoký život, aby se poté se svou tehdy tříletou dcerkou odstěhoval do Austrálie a začal psát. Podnikání pověsil na hřebík a věnuje se psaní.

Zdroj informací: Jota


Nakladatelství Jota vydalo za téměř třicet let své existence na českém knižním trhu více než 2 500 titulů v celkem téměř 8 milionech výtiscích. Na počátku mělo jediného zaměstnance, dnes jich má 24 a dalších 35 stálých externích spolupracovníků. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTřetí poločas
Příběh jedné lásky a smutného odcházení

Kluun, Ray

Jota, 2019

Napsat komentář