Thrillerový mix na víkend

svetove_krimipovidky
Víkend na dosah ruky, ideální doba zamyslet se, po jaké knize sáhnout. Pokud jste příznivci thrillerů, mohou vás potěšit dnešní knižní tipy plné napětí, dějových zvratů, vyšetřování a všeho, co patří k pořádnému thrilleru. A koho čeká dlouhá cesta, ten si ji může zpestřit třeba tematickou audioknihou.

O tom, že ne vždy se vyplácí dobrosrdečnost, se možná přesvědčí hlavní hrdinka knihy Heidi, která působí v neziskové organizaci. Jak moc jí a její rodině změní život záhadná cizinka? Zažije Heidi na vlastní kůži pravidlo, že každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán?

Heidi nemůže zapomenout na zvláštní dívku, kterou spatřila v dešti na nádraží s malým dítětem na rukou… Vždycky se řídila hlavně srdcem, pracuje pro neziskovou organizaci a stará se o toulavé kočky, přesto jejího manžela i dceru zaskočí, když jednoho dne přivede mladou ženu a její čtyřměsíční miminko domů. Heidi nabídne Willow střechu nad hlavou a pomůže jí postavit se zase na nohy. Kdo je však záhadná mladá matka a jaká tajemství minulosti skrývá? Nezašla Heidi ve své péči o cizinku nebezpečně daleko?

Ukázka z knihy

Poprvé ji spatřím, jak stojí na Fullerton Station, přímo na nástupišti, s miminkem v náručí. Pevně ho objímá, když kolem nich prosviští rychlík fialové linky do Lindenu. Je 8. dubna, devět stupňů, prší. Vane silný proměnlivý vítr, který studený déšť zažene do každého kouta. Počasí, které nesvědčí účesu.
Nebude ji víc než šestnáct.
Je hubená. Podvyživená, říkám si v duchu, ale možná je jenom od přírody štíhlá. Z kabátu ji odkapává voda. Je na ni moc velký, i džíny na ní jen visí. (str. 9)

 

Andílek

Autorka: Mary Kubica
Přeložil: Tomáš Bíla

Počet stran: 358
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7306-846-2
Doporučená cena: 359 Kč

 

Knihu Andílek vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

————————————————

Fanoušky Jussiho Adlera-Olsena zajisté potěší, že čtvrtý díl kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q je Složka 64 vyšel jako audiokniha zajišťující přes 17 hodin napínavého poslechu. Knižní předloha vyšla jak v pevné, tak i brožované vazbě.

Zneužívání a násilí patřily ještě před čtyřiceti lety do každodenního života žen deportovaných na dánský ostrov Sprogo. Podobný osud potkal i Nete Hermansenovou, jíž následky zdejšího pobytu pronásledují celý život. Asad s Rose přimějí Carla, aby znovu otevřel starý případ a pokusil se zjistit, co se tehdy dělo. Brzy si však uvědomí, že se jedná jen o malou součást něčeho mnohem většího. O nejhorší možné zneužívání moci, kterému stále není konec. Carl mezitím řeší i jiný dávný případ úmrtí z roku 1978, kdy se za záhadných okolností utopil jeho strýc.
Čtvrtý díl oblíbené série o kodaňském policejním oddělení Q, zabývajícím se nevyřešenými případy, jejíž první tři části byly také zfilmovány.

Složka 64 (audiokniha)

Autor: Jussi Adler-Olsen

Počet stran: 17 hodin 24 minut
Vazba: CD
Formát: 125×139 mm
ISBN: 8594169480138
Doporučená cena: 329 Kč

Audioknihu Složka 64 vydalo nakladatelství One Hot Book.

Poslechněte si ukázku z audioknihy.

————————————————

Navázat známosti lze různorodě a při různých příležitostech, např. při odtahování mrtvoly hotelovou chodbu. Rydal Keener toužící po dobrodružství se přesvědčí, že ne všechny touhy by se měly naplnit. Smrt v labyrintu čtenáře strhne svým dějem a zavede je až do Knóssu.

V laciném athénském hotelu na sebe narazí dva muži – Rydal Keener, mladý hochštapler hledající dobrodružství při toulkách po světě, a Chester MacFarland, podvodník s několika totožnostmi, na útěku před americkou policií. Je to přízračná chvíle: Chester zrovna táhne po hotelové chodbě mrtvé tělo a Rydal mu impulzivně nabídne pomoc, snad proto, že Chester mu čímsi připomíná otce. Když se k nim pak přidá Chesterova mladá žena Colette, životy všech tří se osudově propletou do řetězce dramatických událostí, jež nezadržitelně míří k šokujícímu vyvrcholení v troskách Knósského labyrintu.

Ukázka z knihy

Rydala překvapilo, když příští den v půl osmé ráno na své zaklepání na Chesterovy dveře nedostal žádnou odpověď. Klepal několikrát po sobě, dokonce na Chestera i volal, ale z pokoje se nic neozývalo. Tu se Rydal rozběhl dolů do haly.
U recepčního pultu pospával tentýž muž jako večer, hlavu opřenou o stěnu na židli. Prudce se vzpřímil, když Rydal zaťukal na pult.
(str. 176)

Ohlasy na knihu

Osobitý, provokativní a strhující thriller.

– The New York Times

Přesuny děje z jednoho místa na druhé jsou metaforou vývoje ve vztazích postav. Jejich jednání obdivuhodně koresponduje s energií, kterou vyzařují jednotlivá místa děje.

– Library Journal

Fantastické tempo a stoupající napětí strhuje čtenáře do vzrušující hry kočky s myší.

– Daily Mail

Smrt v Labyrintu

Autorka: Patricia Highsmithová
Přeložila: Jarmila Svobodová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7335-421-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Smrt v Labyrintu vydalo nakladatelství Leda.

————————————————

Na skandinávské krimi scéně se objevuje nové jméno, a to Ingar Johnsrud. Jeho hlavní hrdina Fredrik Beier řeší první případ, který se jeví jako náboženská pomsta. Nicméně ne všechno je tak, jak se na první pohled může zdát, zvláště, pokud v tom hraje svou roli doba 2. světové války.

Když je vyšetřovatel Fredrik Beier přivolán k masové vraždě na předměstí Osla, vypadá to, že jde o případ náboženské msty – oběti patří k podivné sektě Boží světlo, která se připravuje na soudný den. Fredrik a jeho nová kolegyně Kafa však mají své pochybnosti a podezřelé souvislosti je brzy dovedou k objevu hrůzných vědeckých experimentů, odkazujících až k dobám druhé světové války. Musejí se ponořit do temné minulosti členů sekty a to, co na začátku vypadalo jako tragický, ale jasný případ, se náhle mění v dramatický hon za brutálním zabijákem.
Prvotina Ingara Johnsruda Vídeňské bratrstvo ohlašuje příchod smělého a nápaditého nového hlasu skandinávské krimi literatury. Johnsrud v důmyslně utkaném a akčním thrilleru předvedl své schopnosti mistrovského vypravěče.

Ukázka z knihy

Letuška v pološeru rychlými pohyby sklidila tác s netknutým uzeným lososem, mořským okounem z Bosporu a vídeňským štrůdlem. Pohyby měla tak zautomatizované, že mohla klidně zavřít oči. Nechala ruce pracovat a letmo na něj pohlédla. Stejně jako mnohé další, kteří jej viděli zblízka, ji výraz v jeho tváři zarazil. Jako by na tom obrazu bylo cosi rušivého, co nelze přesně popsat. Když se natahovala po láhvi šampaňského, položil svoji ruku na její. Okamžitě ucukla. (str. 11)

Jak bude let pokračovat, naleznete v pokračování ukázky.

Ohlasy na knihu

Jednoduše impozantní! Velmi ctižádostivá zápletka, pestrá škála postav a několik skoků v čase jsou do cíle dovedeny pevnou rukou bez jediného nudného momentu.

– Verdens Gang

Akční scény míří, stejně jako výstřely, přímo do černého. Dej žene dopředu především pořádná porce napětí, kdesi hluboko se však ozývá i chvějivý podtón potlačené agrese. Je to proste neskutečné dobře napsané.

– Sindre Hovdenakk, VG

Energický a velkolepý počin v rámci krimi žánru, těžící z propojení historického kontextu se současným strachem z terorismu.

– Aftenposten

Vídeňské bratrstvo

Autor: Ingar Johnsrud
Přeložila: Eva Dohnálková

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-597-0
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Vídeňské bratrstvo vydalo nakladatelství Host.

————————————————

A na závěr se přeneseme do Japonska na počátek 18. století. Před hlavním hrdinou, Sanem Ičiró, čeká poslední a nejnebezpečnější úkol jeho kariéry. Nejenže musí zjistit, kdo se pokusil zavraždit šóguna, ale také vypořádat se s problémy v manželství a nestát se obětí intrik. Trochu hodně na jednoho muže, ne?

Jsme v Japonsku, píše se rok 1709… Šógun je starý a nemocný. Sano Ičiró, kdysi druhý muž ve státě, je dvorskými intrikami zbaven vysokého úřadu a degradován na obyčejného policistu městské hlídky. A nejen to. Také jeho manželství je v troskách. Nevyzná se už ani ve své ženě Reiko, natož v tom, proč jeho dlouholetý sok Janagisawa uzavřel nepochopitelné spojenectví se šógunovým synovcem a následníkem Ienobuem, kterého by měl naopak nenávidět. Co za tím vězí?
A pak dojde k neuvěřitelnému zločinu. Někdo pokusí zavraždit šóguna. Ve spánku, v jeho vlastní ložnici. A také zbraň je naprosto neobvyklá. Útočník mu zasadí několik bodných ran vějířem s ostrými kovovými hroty. Sano se opět ocitá v centru dění. Před sebou má nejdůležitější a nejnebezpečnější případ, jaký kdy musel vyšetřit. Znelíbí-li se šógunovu nástupci, který ho vůbec nemá v lásce, bude odsouzen k smrti i s celou rodinou.
Na Sanově pomoci je přitom závislá i rodina jeho hlavního dvořana a přítele Hiraty, který ji opustil, když se stal hříčkou temných sil, rozpoutaných jistou tajnou společností. Propadá jim čím dál ví… A ani děti Sanovi a Reiko nic neulehčí, hlavně proto, že už přestávají být dětmi.
Sano se nečekaně ocitá v centru vzpoury, uprostřed občanské války, jež ohrožuje celé Japonsko. Z nepřátel se stávají spojenci a všechno spěje k ohromujícímu rozuzlení…

Ukázka z knihy

Manabe hovořil se svými podřízenými drsným, rázným hlasem. Všichni čtyři muži vyprázdnili své poháry se saké a zamířili ke dveřím. Sano s Marumem zavedli koně do uličky a pozorovali čtveřici vycházející z nevěstince. Pak projeli bránou za nimi. Za příkopem muži vyzvedli v jedné nájemní stáji koně a připevnili si na záda tyče s lucernami. Sana a Marumeho, kteří je následovali podél příkopu, si nevšímali. (str. 15)

Ohlasy na knihu

Neuvěřitelný závěr této kultovní série!

– Booklist

Vějíř s kosatci

Autorka: Laura Rowlandová
Přeložil: Viktor Faktor

Počet stran: 356
Vazba: vázaná
Formát: 128×205 mm
ISBN: 978-80-7359-488-6
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Vějíř s kosatci vydalo nakladatelství Metafora.

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAndílek

Kubica, Mary

Pavel Dobrovský – BETA, 2016

zobrazit info o knizeSložka 64 (audiokniha)

Adler-Olsen, Jussi

OneHotBook, 2016

zobrazit info o knizeSmrt v Labyrintu

Highsmithová, Patricia

Leda, 2016

zobrazit info o knizeVídeňské bratrstvo

Johnsrud, Ingar

Host, 2016

zobrazit info o knizeVějíř s kosatci

Rowlandová, Laura Joh

Metafora, 2016

Napsat komentář