První díl série o Fredriku Beierovi

Videnske-bratrstvo-perex
Zveme vás k prvnímu dílu nové krimi série norského spisovatele Ingara Johnsruda. Ačkoli je Vídeňské bratrstvo jeho debutem, jedná se o velkolepou akční záležitost, kterou si nesmíte nechat ujít.

Když je vyšetřovatel Fredrik Beier přivolán k masové vraždě na předměstí Osla, vypadá to, že jde o případ náboženské msty – oběti patří k podivné sektě Boží světlo, která se připravuje na soudný den. Fredrik a jeho nová kolegyně Kafa však mají své pochybnosti a podezřelé souvislosti je brzy dovedou k objevu hrůzných vědeckých experimentů, odkazujících až k dobám druhé světové války. Musejí se ponořit do temné minulosti členů sekty a to, co na začátku vypadalo jako tragický, ale jasný případ, se náhle mění v dramatický hon za brutálním zabijákem.
Prvotina Ingara Johnsruda Vídeňské bratrstvo ohlašuje příchod smělého a nápaditého nového hlasu skandinávské krimi literatury. Johnsrud v důmyslně utkaném a akčním thrilleru předvedl své schopnosti mistrovského vypravěče.

 

Vídeňské bratrstvo

Autor: Ingar Johnsrud
Přeložila: Eva Dohnálková

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-597-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Vídeňské bratrstvo vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Před ním seděl služební psycholog. Nad ním visel plakát s Ernestem Hemingwayem, vysvlečeným do půli těla. Spisovatel s neutrální výrazem ve tváři pózoval s dvojhlavňovou puškou.
„Hemingway se zastřelil, že?“
„Stejně jako jeho otec.“
„Není to zvláštní, že si psycholog vyvěsí fotku chlapa, co si ustřelil hlavu?“
„Asi stejně zvláštní, jako že zrovna vy bydlíte ve Veselé ulici,“ vrátil mu to psycholog a neomylně pohodil hlavou směrem k tlusté lékařské kartě, která ležela na stole mezi nimi.
Policista nepřátelsky zafuněl. Ta adresa je zcela náhodná. „Ten byt vybírala bývalá manželka.“
„Takže jste byl ženatý. Co děti?“
„Tři… Dvě. Dvě, jsem chtěl říct.“
„Tři, nebo dvě?“
„Jedno umřelo.“
„To mě mrzí. Co se stalo?“ mozkovlez s dvojitou bradou si utáhl gumičku ve vlasech.
To sem si přicházeli policisté z celého města vylít srdce. Z pachu zášti, nedostatečnosti a strachu, které se tu dennodenně zapíjely do špinavě bílých zdí, se mu navalovalo. (str. 14–15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Řekli o knize

Energický a velkolepý počin v rámci krimi žánru, těžící z propojení historického kontextu se současným strachem z terorismu.

Aftenposten

Jednoduše impozantní! Velmi ctižádostivá zápletka, pestrá škála postav a několik skoků v čase jsou do cíle dovedeny pevnou rukou bez jediného nudného momentu.

Verdens Gang

Johnsrud spřádá s přesvědčivou lehkostí celistvý příběh s vazbami na druhou světovou válku, současný Afghánistán a náročný každodenní život osloské policie. Román strhává napínavým dějem a vyvrcholením v souladu s přísnými pravidly krimi žánru.

Dagsavisen

Akční scény míří, stejně jako výstřely, přímo do černého. Dej žene dopředu především pořádná porce napětí, kdesi hluboko se však ozývá i chvějivý podtón potlačené agrese. Je to proste neskutečné dobře napsané.

Sindre Hovdenakk, VG

 

Ingar Johnsrud

Ingar-JohnsrudIngar Johnsrud (* 1974) je norský novinář. Se svou ženou a třemi dětmi žije v Oslu. Vídeňské bratrstvo (2015) je jeho debut a první díl plánované trilogie. Díky smyslu pro detail a schopnosti vystavět bohatý a zajímavý příběh se autorovi dostalo obrovské pozornosti. Pochvalné kritiky vystřelily Johnsruda mezi vycházející hvězdy skandinávské krimi scény. Kniha vychází ve dvaceti zemích.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


host

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Bylo to totiž právě nakladatelství Host, které přineslo českým čtenářům kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena či Henninga Mankella, jež se okamžitě staly bestsellery.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVídeňské bratrstvo

Johnsrud, Ingar

Host, 2016

Napsat komentář