S naučnou literaturou k hlubšímu poznání

Skutecne_lidske_pribehy
I přes léto je vhodná doba k rozšiřování znalostí. A pokud to lze zábavnou a čtivou formou, tím lépe. Dnešní tipy se zaměřují na naučnou literaturu. Na své si přijdou zájemci o vědu, umění, filologii, média a v neposlední řadě politologii a management. Ponořte se do četby a odhalte dosud nepoznané.

Poznávat své okolí je fascinující činnost. Každý den přicházíme do styku s věcmi, které chápeme jako samozřejmost a dále se o ně nezajímáme. Např. takové materiály jako sklo, beton atd. mohou představovat zajímavá témata k prozkoumání. A co teprve čokoláda…

Mark Miodownik působil jako ředitel Katedry materiálového výzkumu na King’s College v Londýně, dnes přednáší o materiálové vědě na University College London a svým oborem doslova žije, píše o něm knihy, články a vystupuje v médiích. O materiály se zajímá už od školních let, když jej v metru přepadl a pořezal lupič. Mark však tehdy řeznou ránu sotva vnímal, neboť jej plně zaměstnávaly úvahy nad tím, jak úžasným nástrojem je žiletka a jak fascinující je kov, z něhož je vyrobena. V knize Neobyčejné materiály vtáhne čtenáře se stejným zaujetím a vášní do neuvěřitelného světa materiálů, které nás obklopují dnes a denně, a kterých si přesto sotvakdy všimneme. Povídání o docela všedních materiálech jako sklo, beton či ocel se v jeho podání mění v neodolatelnou cestu k samotným stavebním základům naší reality. Zajímavým doplněním jsou pak kapitoly o svůdné čokoládě či supermoderních implantátech, které skýtají příslib věčného mládí.

Ulomte si kousek hořké čokolády a strčte si jej do úst. Nakrátko ucítíte, jak vám na patro a jazyk tlačí tvrdé hrany hmoty, která nechutná nijak zajímavě. (str. 64).

Neobyčejné materiály

Autor: Mark Miodownik
Přeložil: Aleš Drobek

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-257-1810-0
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Neobyčejné materiály vydalo nakladatelství Dokořán.

————————————————

Od 60. let postupně rozšířila řadu klasických médií tzv. nová média využívající internet, čímž roztříštila dosud existující systém. Jak moc nová média ovlivnila nejen literaturu, ale např. i čtenáře a výklad textu, na to naleznete odpověď v následující monografii.

Od druhé poloviny devadesátých let 20. století je literatura šířena nejen prostřednictvím tištěných a audiovizuálních médií, ale využívá zároveň bezbřehý a dynamicky se vyvíjející prostor internetu. Nové digitální technologie zasáhly jak do procesu tvorby literárního textu, tak do procesu jeho recepce – a nenechaly beze změny ani principy, podle nichž dosud fungovala literatura jako komplexní komunikační systém. V čem se liší způsob tvorby a zveřejnění literárního díla v podobě textu digitálního a tištěného? Jak se změnila pozice čtenáře v prostředí interaktivních médií? Je vztah české literatury k novým médiím v nadnárodním kontextu v něčem specifický? A jde skutečně o revoluční změny, nebo jen o obměny starších literárních forem přenesených do nového prostředí?

Proces remediace byl doprovázen, resp. spoluutvářen metaliterární reflexí přítomnosti nových médií a artikulací jejich možného dopadu na média stará i na literaturu jako takovou. (str. 29)

V případě zájmu můžete prolistovat zbytek ukázky.

Česká literatura a nová média

Autor: Karel Piorecký

Počet stran: 300
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-200-8578-4
Doporučená cena: 365 Kč

 

Knihu Česká literatura a nová média vydalo nakladatelství Academia.

————————————————

Že se vztah vědy a umění podobá vztahu vody a ohně? Mohou se vůbec tak na první pohled odlišné oblasti porovnávat?  A jak se od sebe liší jejich výzkumy? Svoje názory na toto téma prezentuje ve druhém díle O umění s rozumem řada předních domácích i zahraničních vědců a umělců.

Volné pokračování úspěšné publikace, ve které se exaktní vědci svěřovali se svým vztahem k umění. V novém titulu na toto téma navazují další osobnosti, mimo jiné profesor Bruce Brown z univerzity v anglickém Brightonu, profesor Henk Borgdorff z Královské konzervatoře v Haagu, z domácích pak výtvarník Jiří David, architektka Eva Jiřičná, spisovatelka Daniela Fischerová nebo kněz a přírodovědec Marek Orko Vácha.

Umělce zajímala nová média, které nabízela technika zrcadlící stav vědy, především ze dvou hledisek: jako nové nástroje umožňující prozkoumat látku živé reality nebo jako komunikační média zprostředkující vztah umělce a veřejnosti.  (str. 35)

O umění s rozumem II

Autor: Miloslav Klíma

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7491-696-0
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu O umění s rozumem II vydalo nakladatelství Host.

————————————————

Současná situace ve světě zaměstnává nejen politické představitele a bezpečnostní složky, ale dotýká se samotných lidí. Rok 2015 se nesl v duchu různých katastrof a krizí. Loňské události představuje ve své knize (jejíž křest proběhl v dubnu 2016) Karel Hvíždala prostřednictvím rozhovorů. Existuje nějaké východisko, nebo si budeme muset zvyknout na „krutou“ realitu?

Rozhovory z větší části s univerzitními profesory či učiteli, kteří většinou žijí mimo ČR, mapují eskalující krize roku 2015, který rámují dva masakry v Paříži: 7. ledna byla vyvražděna část redakce Charlie Hebdo a v noci z 13. na 14. listopadu tam bylo zabito 130 lidí. EU těžko zabránila finančnímu kolapsu Řecka, Británie začala vyhrožovat vystoupením z EU, po Maďarsku i Polsko ochromilo ústavní soud, zestátnilo veřejnoprávní média a všechny státy střední Evropy se odmítly podílet na příjmu uprchlíků, kterých do EU přišlo asi jeden a půl milionu . V zahraničí musela EU spolu s NATO zasahovat v Iráku a Sýrii, pokoušela se vyjednat příměří na Ukrajině. Na Rusko, které bylo oslabeno pádem ceny ropy, byly kvůli porušení celistvosti Ukrajiny uvaleny sankce atd.. Ke všem teroristickým útokům se přihlásil tzv. Islámský stát. K eskalaci napětí v roce 2015 přispělo i sestřelení ruského bombardéru Su-24 dne 24. listopadu Turky. Zdá se, že tento rok a další léta by mohla být pro naši existenci velmi důležitá, protože spoléhat na to, že všechny problémy za nás vyřeší Spojené státy, už nelze. Musíme si zvyknout, že zvýšená míra rizika patří k závazně žitému životu.

Nejsme v tom sami, jen velké národy tím nejsou ohroženy. Ty přejí tak či onak. Oslabení státnosti se stává existenční otázkou jen u malých států jako je Česká republika. (str. 21)

Evropa, Rusko, teroristé a běženci

Autor: Karel Hvížďala

Počet stran: 256
Vazba: Pevná bez přebalu
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-204-4061-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Evropa, Rusko, teroristé a běženci vydalo
nakladatelství Mladá fronta.

————————————————

Kdo z nás by nechtěl stát na vlastních nohách a být pánem svého času? Pokud v sobě odhalíte obchodního ducha, neváhejte sáhnout po posledním z dnešních tipů, který vám poskytne řadu zajímavých informací z oblasti marketingu a managementu, a též rady, jak uspět v budování kariéry a podnikání.

Světoznámí podnikatelé a autoři bestsellerů Jack a Suzy Welchovi shrnují ve své nové knize to nejdůležitější z byznysu a kariéry, co by měl znát každý manažer, podnikatel i ten, kdo o této dráze teprve uvažuje. Ať už chcete uspět dnes či v budoucnu, v této knize naleznete odpovědi na většinu otázek, které si klademe v současné době velkých ekonomických změn. Autoři čerpají ze svých mnohaletých zkušeností, kdy úzce spolupracovali se společnostmi různých velkostí a podnikajícími v mnoha odvětvích po celém světě. Výsledkem je kniha plná neotřelých, okamžitě uplatnitelných a občas překvapivých lekcí byznysu, z nichž se dozvíte, jak budovat skvělé organizace, sestavovat výkonné týmy a rozvíjet naplňující kariéru v prostředí současného byznysu. Kniha svou praktičností, čtivostí a obrovskými zkušenostmi autorů nemá na trhu konkurenci. VYDEJTE SE NA CESTU ZA VÍTĚZSTVÍM JEŠTĚ DNES!

Dnešní doba je vskutku radikální. Je vzrušující. A v určitém ohledu je byznys rozhodně náročnější než kdy předtím. Zároveň žijeme v době ohromujících inovací. (str. 17)

O byznysu a kariéře

Autoři: Jack a Suzy Welchovi
Přeložila: Ivana Sýkorová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 155×220 mm
ISBN: 978-80-247-5825-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu O byznysu a kariéře vydalo nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeobyčejné materiály
Podivuhodné příběhy látek, které vytvářejí náš svět

Miodownik, Mark

Dokořán, 2016

zobrazit info o knizeČeská literatura a nová média

Piorecký, Karel

Academia, 2016

zobrazit info o knizeO umění s rozumem II

Klíma, Miloslav – Zelinský, Miroslav

Host, 2016

zobrazit info o knizeEvropa, Rusko, teroristé a běženci

Hvížďala, Karel

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeO byznysu a kariéře
a jak v nich vítězit

Welch, Jack – Welch, Suzy

Grada, 2016

Napsat komentář