Umění a věda

o-umeni-s-rozumem
Na knižní trh přichází již čtvrtý titul týkající se projektu Registr uměleckých výstupů. Ten se snaží se srovnávat výzkum v oblasti umění a výzkum obecný. Lze vůbec vědu a umění porovnávat? A jaký je vztah mezi nimi vztah? O své názory na tuto problematiku se s námi podělí uznávaní sociální vědci a lékaři.

Výjimečná kniha názorů na vztah umění a vědy z per našich předních exaktních a společenských vědců a lékařů. Řešitelé projektu Registru uměleckých výstupů (RUV), který se snaží zrovnoprávnit financování vysokých uměleckých škol a škol s uměleckými programy s ostatními univerzitami a vysokými školami, vyzvali k tomuto úkolu na šedesát českých a slovenských vědeckých osobností, z nichž svými texty přispěly bezmála tři desítky. S velkými díky jsme uvítali především účast doyena světové sociologie profesora Zygmunta Baumana, který se o projekt živě zajímá.

 

Ukázka z knihy

Životní zkušenosti přichází k kreslícím stolům, rýsovacím prknům, malířským stojanům a psacím stolům spisovatelů, výtvarníků i sociologů v předem interpretované podobě. Umění i humanitní i společenské vědy lze chápat jako cvičení k „sekundární hermeneutice“  – v reinterpretaci již interpretovaného. Nemohou tedy jinak než pátrat po skrytých švech, podél nichž by se daly trhat opony (mám-li použít metafory Milana Kundery) společných výkladů. Nikdy však nebudou mít jistotu, že pod oponami, které zrovna budou trhat, nenaleznou, neodhalí a neobnaží opony další pod nimi ukryté. Umělci a vědci zabývající se člověkem jsou sourozenci – a ne ledajací, jsou to siamská dvojčata. A navíc chirurgicky neoddělitelná, neboť mají společný orgán, jímž přijímají výživu a tráví ji. A jako správným sourozencům nám není neznámá ani sourozenecká rivalita; jenže jako „siamská dvojčata“ se nemůžeme vydat každý svou cestou, jakkoliv prudké naše půtky a sváry jsou. Jsme navždy odsouzeni zkoumat a sledovat stejná témata a koordinovat u toho své kroky.

Pokračuje ve čtení ukázky!

 

O umění s rozumem

Editoři: Miroslav Zelinský, Miloslav Klíma, Miroslav Plešák a další

Počet stran: 151
Vazba: brožovaná
Formát: 130 × 200 mm
ISBN: 978-80-7491-554-3
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu O umění s rozumem vydalo nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO umění s rozumem

Host, 2015

Napsat komentář