Současný český román

tulip
V záplavě severské krimi a návodů na život z americké provenience by se mohlo zdát, že čeští autoři jsou v pozadí a jejich díla nejsou pro vydavatele příliš atraktivní. Dnešní tipy každého čtenáře přesvědčí o opaku. Začtěte se do současných českých románů. 

Miroslav Jílek přichází s novinkou A satan se smál z nebe, ve které líčí osudy několika mužů, kteří jsou dílem svým a dílem náhody hozeni do složité životní situace. Budou schopni plavat, nebo klesnou na dno a v životě se utopí?

Osudy čtyř mužů se střetnou s realitou dnešního světa, kde se slušnost, poctivost a další morální hodnoty vytrácejí, nebo se přímo pokládají za projev slabosti. Naopak bezohlednost, sobectví a obcházení zákona patří k vizitce úspěšnosti. Všichni čtyři hrdinové v skrytu duše doufají, že právě je si vybere paní Štěstěna a diametrálně jim změní život, samozřejmě k lepšímu.

A satan se smál z nebe

Autor: Miroslav Jílek

Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-054-0
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu A satan se smál z nebe vydalo nakladatelství Alpress.

Nahlédněte do knihy v následující ukázce.

Tu noc jsem měl divoké sny a musel sebou házet ve spaní, protože mě probudila zima. To se mi stává, když se odkopu a vystrčím na Pánaboha tu svou hubenou zadnici. Nejprve jsem zmateně mžoural kolem sebe, ale potom jsem uviděl malá žlutá světýlka, poskakující přesně tam, kde spí Ludva. Štípl jsem se do nosu, jestli se mi to jako nezdá, ale světlušky jsem viděl stejně dobře jako ty dva kluky. I v tom mizerným světle, co k nám dopadalo z baráků na protější straně Botiče, jsem je poznal. Šklebili se na mě úplně stejně jako tenkrát, když zapálili Víťu.

————————————————

Klára Mandausová vydává pod názvem My dokonalé sbírku svých fejetonů, které pravidelně publikuje v periodikách. Jak název napovídá, vypráví o ženách a pro ženy a v každém fejetonu určitě najdete i kousek sebe.

Schováváme si igelitky, nevíme u kadeřnice kam s kabelkou, ukazujeme na školním srazu omylem vyfocený vlastní zadek, dáváme sluneční brýle do lednice, smažíme na octu místo na oleji, zobeme pilulky, protože ubližujeme růžovým poníkům, a posíláme bývalým láskám esemesky, jejichž obsah se za střízliva bojíme vyslovit i samy před sebou. Jsme dokonalé ženy. Občas hozené do komedie, někdy do dramatu…

My dokonalé

Autorka: Klára Mandausová

Počet stran: 208
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-4017-4
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu My dokonalé vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Mám potíž s kabelkou. Vlastně dvě potíže. Mám v ní všechno a nikdy nevím, kam s ní. Spojené nádoby mé nejistoty.

Kabelku vám pověsí na rameno, sotva vám sundají plenky. Nejdřív nějakou malou, roztomilou, s vyšitou kytkou nebo princeznou. Že ji někde zapomenete nebo proženete blátem, s tím se jaksi počítá. Ale když odrostete a vláčíte na rameni takovou, na kterou jste měsíce šetřila? Co s ní uděláte například u kadeřníka?

Je mi trapné sedět a mít ji na klíně. Její ucho trčí jak husa z tašky vesnické tety, které veze výslužku příbuzným do města.

————————————————

Julie v červnu, Romeo na konci listopadu autora Olivera Buriana je románem s prvky science fiction. Přenese nás do možné budoucnosti, kdy  se zdá, že informační technologie vyřeší vše, ale ukáže se, že základní lidské city a pocity zůstávají stále stejné pokroku navzdory.

Příběh je situován do nedaleké budoucnosti a začíná u lože umírajícího starce. Jeho schovanka se od něj dozvídá tajemství svého života a Romeo jí předává knihu, kterou pro ni napsal s prosbou, aby mu z ní v jeho posledních dnech četla. Prosí ji, ať jej soudí až po jejím dočtení. Při předčítání se Claudie vrací do doby před jejím narozením a dočítá se o kouzlech a úskalích vztahu mezi starším mužem a mladou ženou od seznámení až po rozchod a rozvod. Zároveň je kniha i sondou do způsobu života generace Juliiných rodičů; života, který díky masivnímu technologickému pokroku již prakticky zmizel. Jsme svědky paralelně se vyvíjejících příběhů Juliiny první lásky a nově nacházeného vztahu s otcem. Daří se jim k sobě najít cestu a užívat si vzájemnou přítomnost, ale nemilosrdná ruka osudu vše změní.

Julie v červnu, Romeo na konci listopadu

Autor: Oliver Burian

Počet stran: 424
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7462-959-4
Doporučená cena: 328 Kč

 

Knihu Julie v červnu, Romeo na konci listopadu vydalo nakladatelství Jota.

Prolistujte si knihu prostřednictvím ukázky.

Hráli tu hru snad už od doby, co pamatovala. Jednou odpoledne, když strejda klimbal u televize, byla tam módní přehlídka a ona poprvé viděla modelky na molu. Jak si zvláštně vykračují, celé se kroutí a zničehonic je začala napodobovat, kráčela strejdovii před obrazovkou a taky své drobné dětské tělíčko kroutila, nožky trčila před sebe a šla po špičkách, jako by měla lodičky s vysokými podpatky. Strejda se probral a začal se smát, až se za břicho popadal. To ji povzbudilo, vykračovala dál, kroutila se ještě víc, smáli se spolu, až ji strejda vzal do náruče a pevně sevřel. Najednou měla zvláštní pocit, že už se nesměje, ale je to něco jiného, co otřásá jeho tělem.

————————————————

Okřídlené tvrzení říká, že otec je nejistý, ale matka je vždy jistá. Někdy však nemusí platit ani toto a genetické testy rozbijí životy rodičů i dítěte. Pavel Brycz ve Střídavé péči pro Kukačku rozplétá nitky fiktivního příběhu. Podaří se dítěti najít biologické rodiče?

Rozvod. Manželé svádějí bitvu o svou šestnáctiletou dceru. Oba chtějí dítě jen pro sebe. Ale soudkyně prosazuje střídavou péči. Matka však prohlásí, že manžel není biologický otec, a nevidí důvod, proč by měl uplatňovat nárok na dceru. Šok pro manžela! Následují testy paternity. A skutečně potvrdí, že dcera není jeho a vychovával kukaččí mládě. Ale jaký šok, když neuspěje v testech maternity, které si vymohl právník poškozené strany, ani matka! Tři lidé, kteří k sobě patřili, jsou náhle postaveni do naprosto nové situace. Vlastně i čtvrtý člověk, tajemný muž, úlet ženy před 17 lety, ten, který zpovzdálí sledoval své dítě, ztratí svou jistotu. Otec a matka se pokoušejí s Kukačkou, dcerou (která má hodně nepraktického přítele) a se slizkým právníkem matky najít řešení. A tak se vydávají za tajemstvím minulosti. Před 16 lety totiž matka rodila v malém slovenském městečku, kde dodnes žijí její rodiče. Cesta přinese mnohé směšné i vypjaté chvíle, ale paradoxně všem velmi pomůže ve sblížení. Vypátrají fatální záměnu v porodnici? Najdou vlastní dítě ženy, které odtud odnesla jiná? A kdo bude biologickým otcem takového dítěte? Stále ještě manžel, nebo tajemný svůdce z před 17 lety, který se v příběhu neustále pohybuje jako přízrak a kardinál Richelieu?

Střídavá péče pro Kukačku

Autor: Pavel Brycz

Počet stran: 232
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-3857-7
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Střídavá péče pro Kukačku vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Než spolu s manželkou angažovali advokáty, pokusili se jednou setkat mezi čtyřma očima v útulné vinárně U Čachtické paní a domluvit se. Dokonce si k tomu objednali láhev merlotu jako za starých dávných časů, kdy byli ještě muž a žena, za lubem měli Peace and Love, životní styl Sex, Drugs and Rock’n Roll a k tomu naprosto všechny myslitelné podmínky, co k tomu patří. Ty láhve nakonec urazili tři. Od té doby se vzájemně nesmí k sobě přiblížit na méně než dvacet metrů. Ještě že velká jednací síň Pevnosti Boyard jistou dištanc připouští a zúčastnění právníci dokážou díky štědrému palmáre přimhouřit oči.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeA satan se smál z nebe
Příběhy ze světa převráceného vzhůru nohama

Jílek, Miroslav

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeMy dokonalé

Mandausová, Klára

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeJulie v červnu, Romeo na konci listopadu

Burian, Oliver

Jota, 2016

zobrazit info o knizeStřídavá péče pro Kukačku

Brycz, Pavel

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář