Kdo zabil Susan?

v_podezreni_nahled
Otázku, kdo zabil, si pokládají aktéři televizního pořadu, který se zabývá nevyřešenými kriminálními případy. S odstupem času tak vyplouvají na povrch všechna dávná tajemství a vášně. Teď jen, aby se vrah příliš nevyplašil a nezačal odstraňovat svědky…

Mary Higgins Clark (*1927) je zkušená autorka nejen kriminálních románů. Za dobu, kterou se věnuje psaní, si již vydobyla čestné místo na poličkách milovníků žánru po celém světě. Pro román V podezření, který letos vyšel v nakladatelství Alpress, se však spojila s tvůrkyní o hodně mladší. Její spoluautorka Alafair Burke (*1969) je vystudovaná právnička. Svůj zájem o kriminální svět podědila po otci (James Lee Burke je rovněž spisovatel, autor kriminálních románů), a tak má na svém kontě již na desítku románů.

Hlavní postavou první části zamýšlené série je Laurie Moranová, investigativní novinářka. Protože z vlastní zkušenosti ví, jaké to je, přijít o někoho blízkého kvůli kriminálnímu činu a neznat jméno pachatele, vymyslela si televizní pořad „Ve stínu podezření“. Hned jeho první část byla úspěšná a pachatel byl odhalen. Pro další díl si Laurie našla případ uškrcené studentky Susan, jejíž vrah již dvacet let dovedně skrývá svou tvář. Jenže jakmile Laurie začne svolávat všechny v případu zaiteresované osoby, začnou se dít divné věci…

Autorky sáhly po velice zajímavém námětu, jímž vražda v atraktivním prostředí Hollywoodu bezpochyby je. Jedním z podezřelých je i filmový režisér, k němuž mrtvá dívka měla přijít na konkurz na hlavní roli. Nepřišla a on hbitě obsadil její spolubydlící Madison. Po dvaceti letech stále zůstává ve stínu podezření a může jen doufat, že nálepky „možný pachatel“ jej zbaví nové skutečnosti odhalené v televizním pořadu. Současně však sleduje svojí účastí i jiný cíl – zviditelnění svého jména. Totéž očekává zapomenutá hvězdička Madison i bývalý přítel Susan Keith.

Do případu je zapleteno mnoho podezřelých a také vyplouvají na povrch i nové skutečnosti ze života krásné a talentované Susan. Současně s organizací celého pořadu, musí Laurie řešit i své osobní trable. Ani šest let po smrti svého muže není připravená na nový vztah a navíc ji tíží svědomí, že pro samou práci nemá čas na svého syna.

Román V podezření je v podstatě takovou malou psychologickou sondou nejen do života lidí poznamenaných kriminálním činem. Lze se vyrovnat s násilnou smrtí milované osoby? A jak se žije pod tlakem veřejného mínění, které je tak snadno zmanipulovatelné sdělovacími prostředky? Odhaluje však také stíny kolem rádoby křesťanských sekt. Ne vždy je ale láska k bližnímu tak nezištná, jak se tváří. Jeden šikovný manipulátor může ovládat ke svému záměru celé zástupy lidí. Na druhou stranu stačí jeden šikovný odhalující zásah a celá struktura se hroutí jako domeček z karet. Stačí se jen zbavit strachu…

Kniha se velice dobře čte. Čtenář se snadno vcítí do Laurie a celé vyšetřování, které vlastně není oficiální, bude nahlížet jejíma očima. A vcelku uvěřitelný je i fakt, že pachatel ani po dvaceti letech nemá zájem na svém odhalení, tudíž se brání prozrazení likvidováním všech, kteří pochopili, co se to tenkrát navečer vlastně stalo.

Doufám, že obě autorky už pracují na pokračování, protože jsem zvědavá jednak na to, jaký případ bude „Ve stínu podezření“ rozplétat, jednak na vývoj hlavních postav, jejichž osobní životy jsou také velice zajímavě rozehrané.

Žánr detektivní literatury je velice obsáhlý a ne všechna díla mají patřičnou úroveň. Nicméně román V podezření je vcelku sympatickým přírůstkem, který potěší jeho příznivce, třebaže se pohybuje spíše na hranici společenského románu, než nějaké akční krimi. Ostatně, přesvědčete se sami!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV podezření

Burke, Alafair - Clark, Mary Higgins

Alpress, 2016

Napsat komentář