Nová krimisérie Johna Lamba nadchne všechny milovníky tohoto žánru

1075604_old_bears
Ve správné detektivce by neměl chybět sebevědomý policista, dostatek napětí a odhalení by mělo přijít i trochu nečekaně až v samotném závěru. Smutný medvídek vám nabídne ještě víc.

Napsat takovou knihu, která by výše zmiňované splňovala a uspokojila náročné čtenáře, je podle mě hodně těžký úkol. Neméně těžké je pak vymyslet i naprosto originální zápletku, protože vražd z vášně či sledování jednání masových vrahů, kteří jsou pronásledováni negativními zážitky z dětství, je všude dost.

John J. Lamb by o podobných případech mohl nejspíš vyprávět dlouhé hodiny. Má za sebou totiž minulost na poli šerifa, vyjednavače i vyšetřovatele na oddělení vražd, kde byl považován za jednoho z nejlepších detektivů ve svém okrsku. Protože je dnes již v důchodu ze zdravotních důvodů, má čas na své koníčky. A jedním z nich je i spisovatelská činnost. Jeho kniha Smutný medvídek, kterou vydalo nakladatelství Moravská Bastei MOBA, je prvním dílem nové a nutno dodat originální série, která se bude líbit nejen nadšencům detektivek, ale prostě všem, kteří si chtějí při čtení podobně laděných knih skutečně užít.

John J. Lamb nás přivádí do odlehlého městečka ve Virginii, v údolí řeky Shenandoah, kde se usadil bývalý policejní důstojník ze San Franciska Bradley Lyon se svou ženou Ash. Ta je velkou obdivovatelkou plyšových medvídků, které nejen sbírá, ale zároveň i vyrábí. S jedním z nich se chystá i na výstavu Fantastičtí medvídci, která se tady koná. Klidné hladiny života zdejších obyvatel ale rozčeří nález mrtvoly, zpočátku neznámého muže, v řece. Shodou okolností mrtvého muže nalezne zrovna před svým domem Bradley a poté, co sleduje liknavou reakci šerifa na vyšetření případu, rozhodne se, že se sám pokusí vypátrat, kdo onoho muže zavraždil a hlavně proč. Jenže jednoduché to mít nebude. Je v důchodu a ve zdejším kraji nemá žádnou kompetenci coby policista. Navíc mu situaci ztěžuje jak šerif, tak i jeho syn, rovněž zaměstnanec policejních složek, i další obyvatelé městečka. Brad se ale jen tak nevzdává…

Zdá se, že společným jmenovatelem k odhalení pravdy bude plyšový medvídek. Jenže ne tak zcela obyčejný. Byl vyroben v roce 1912 Němcem Steiffem, jako památka na potopení Titaniku. A protože byl těchto medvídků vyroben jen omezený počet, jeho cena se nyní pohybuje na neuvěřitelných sto sedmdesáti tisících dolarech. A to už je hodně velká částka, která možná někomu stojí i za vraždu. Nebo naopak půjde o zcela jiný důvod?

Už od prvních řádků působí kniha příjemným nenuceným dojmem, i když se autor zpočátku dlouze věnuje popisu života obyvatel městečka a především Brada a jeho ženy. V tomto případě se ale jedná o zajímavě napsané části, které rozhodně nenudí. Tento fakt musím vyzdvihnout, protože jen málokomu se podaří začlenit „seznamovací“ popisy do příběhu tak, aby čtenář neměl nutkání k přeskakování stránek. I když normálně nemám ráda tyto příliš dlouhé popisy, tady mě to skutečně bavilo. Velmi barvitě autor očima Bradleyho líčí vše tak, že vás ani nenapadne otočit stránku o něco dříve nebo očima přejet o trochu níž. Naopak si budete připadat, že jste se ocitli vedle něj a sleduje jeho práci, jeho život. Postava Brada navíc silně připomíná samotného autora. Jakoby si chtěl připomenout léta strávená na policejní služebně. I když se vám bude chvílemi zdát, že postava Brada působí až příliš sebevědomě či arogantně, myslím, že to tak musí být, a to i v reálném světě. Zvláště pak v případě policisty vyšetřujícího vraždu.

Jedná se o knihu s detektivní zápletkou, a protože autor má minulost poznamenanou policejní prací, v příběhu se toto samozřejmě odráží. Sice nemohu posoudit z odborného hlediska, zda úsudky a názory zde prezentované jsou pravdivé, ale věrohodně rozhodně působí. A hlavně pak zajímavě pro čtenáře.

A pokud hovořím o zápletce, pak musím dodat, že se Johnu J. Lambovi povedlo napsat úžasnou knihu, do které když se začtete, tak nebudete chtít přestat. Naprosto vás vtáhne do děje. A věřte, že budete zvědaví, jaké tajemství se skrývá v podobě onoho plyšového medvídka, a samozřejmě budete také toužit znát odpověď na otázku, kdo je vrah. Jenže abyste to zjistili, budete muset přečíst knihu až do úplného konce. Tak vám autor bude natahovat nervy a zvyšovat zvědavost.

Kromě toho nejde jen o typický text plný pátrání a napětí. Autor skvěle začlenil do knihy i zdravou dávku ironie a humoru, které ovšem i svým způsobem ukazují na lidskou hloupost…

Prostě originální a inteligentní detektivka!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmutný medvídek

Lamb, John J.

Moravská Bastei MOBA, 2012

Napsat komentář