Je vaše manželství šťastné?

partner2
Nad každým manželstvím se občas objeví mráček. Jak ale poznáte, zda se jen neutěšujete slovy „každý se někdy pohádá“, „to se přece dalo čekat“, „však to se změní“ a podobnými frázemi?

Pokud máte zájem položit si pár otázek ohledně manželství nebo jste přímo na pochybách o kvalitě vašeho svazku, pak vám určitě patří do rukou tato knižní novinka. Má název Test vašeho manželství v 10 krocích. Autory jsou Lawrence Birnbach a Beverly Hymanová. Knihu vydalo nakladatelství Jota v Brně roku 2011.

Publikace je rozčleněna do několika částí. V první části s názvem Nešťastné manželství je definováno, co nešťastné manželství vlastně je. Můžete si otestovat, zda je váš svazek považován za zdravý a relativně málo konfliktní či naopak. Ve druhé části nazvané Mýty o rozvodu je popsána řada mýtů, které slouží jako předsudky proti rozvodu, jimž možná většina z vás věří. Ve třetí části Pravdy o rozvodu se dočtete o tom, co můžete očekávat, když se rozhodnete, že je čas manželství ukončit. Čtvrtá část s názvem Jak poznat, kdy nastal čas odejít nabádá partery k tomu, aby zhodnotili, zda vyčerpali skutečně všechny možnosti nápravy.

Dočtete se zde veliké množství životních příběhů a situací, do nichž se manželské páry dostaly. Trochu mě při čtení rušil fakt, že životní příběhy osob nejsou většinou nijak odděleny od ostatního textu. Velmi působivá je kapitola o tom, co říkají vlastními slovy lidé, kteří již dospěli ke konečnému rozhodnutí.

Za každou částí jsou otázky k zamyšlení. Jakmile si danou část přečtete a na otázky po pravdě odpovíte, dozvíte se spoustu zajímavých informací. Dokážete pak odpovědět na to, zda jste připraveni vzdát se osoby, kterou jste kdysi milovali, nebo zda mohou negativní interakce mezi vámi a manželem ublížit sebevědomí a sebehodnocení vašich dětí.

Pokud si myslíte, že kniha vyřeší vaše manželské problémy, jste na omylu. Nikdo vám nemůže říct, kdy a zda vůbec nastane čas z manželství odejít. Pomůže vám ale zamyslet se nad řadou velmi důležitých otázek souvisejících bezprostředně s manželstvím. Pokud na tyto otázky budete pravdivě odpovídat, dozvíte se, jak na tom vaše manželství skutečně je.

Knihu bych doporučila k přečtení nejen jednotlivcům, kteří vstoupili do manželského svazku, ale rovnou oběma partnerům zároveň. Přečtete-li si ji oba dva, budete se oba dva zamýšlet nad stejnou problematikou a oba dva hledat společná řešení. A to je ta nejlepší cesta, jak lze manželství, které to potřebuje, „udržet naživu“. Kniha se snaží pomoci vyřešit partnerské problémy. Zdravým svazkům tato novinka zase nabízí ujištění, že je jejich štěstí téměř dokonalé, a jak se k sobě vzájemně chovat, aby to tak zůstalo.

Ukázka z knihy

Po celé manželství Esther kritizovala Raye za to, že je málo romantický a málo láskyplný a že nezastává aktivní roli v jejich sexuálním životě. Stěžovala si také na to, že je pasivní při výchově dětí. Zejména ho považovala za zodpovědného za to, že jejich syn má ve škole špatné známky. Když byl Ray zklamaný, že ho nepovýšili, jak očekával, Esther se domnívala, že je to jeho vlastní vina, že se choval před šéfem příliš slabošsky. Esther brala to zklamání tak vážně, že trvala na tom, aby začali chodit na manželskou skupinovou terapii pořádanou jejich církví.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTest vašeho manželství v 10 krocích
Jak poznat, jestli je čas jít dál

Birnbach, Lawrence - Hymanová, Beverly

Jota, 2011

Napsat komentář