Láskyplné příběhy

Husek_Laska k partnerstvi
O lásce jsou popsány už stohy papíru, bylo natočeno obrovské množství filmů a nahráno písní. A přesto je to téma nevyčerpatelné, které lidi láká asi nejvíc. Proto si i my dnes představíme knihy, jejichž společným motivem je právě láska.

Asi každý víme, že během mládí je láska středobodem vesmíru. A tak si jako první představíme právě knihu z Young Adult žánru. André Aciman ve své nové knize popisuje milostný život mladého muže, od jeho prvních zkušeností během dospívání až po milostná vzplanutí v dospělosti. Postupně tak odkrývá všechny aspekty lásky, které často nevedou pouze ke štěstí, ale také k trápení…

Enigmatické variace

Autor: André Aciman
Přeložila: Sylva Ficová

Počet stran: 234
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7529-882-9
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Enigmatické variace vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Nový román Andrého Acimana, kterého New York Magazine označil za „nejpozoruhodnějšího nového autora beletrie 21. století“, mapuje milostný život hrdiny, který v dospělosti prožívá lásku se stejnou intenzitou a náruživostí jako v dospívání. Sleduje jeho chlapecké vzplanutí k truhláři z italské rybářské vesnice, posedlost mladíkem, jehož pozná na tenisovém kurtu v Central Parku, i vášnivé občasné schůzky s vdanou ženou. Ve své čtvrté knize autor opět zkoumá všechny tajemné projevy a aspekty lásky, aby popsal, jak se trápíme, toužíme a váháme. A klade si otázku, proč někdy necháváme odejít právě ty, po kterých prahneme nejvíc. Za zmínku stojí, že k názvu autora inspirovala skladba Edwarda Elgara, tvořená čtrnácti krátkými hudebními portréty skladatelových přátel.

Ukázka z knihy

Vrátil jsem se kvůli němu.

Tahle slova jsem si zapsal do notesu, když jsem z paluby trajektu konečně zahlédl San Giustiniano. Jen kvůli němu. Ne kvůli našemu domu, kvůli tomu ostrovu, kvůli tátovi ani kvůli tomu výhledu na pevninu, kde jsem v posledních týdnech posledních prázdnin sedával sám v opuštěné normanské kapli a přemýšlel, proč jsem ten nejnešťastnější člověk na světě.

Tohle léto jsem cestoval sám a svou měsíční cestu po pobřeží jsem započal návratem na místo, kde jsem v dětství trávil každé prázdniny. Tu cestu jsem si přál uskutečnit dlouho, a když jsem teď odpromoval, na krátkou návštěvu ostrova nastal ten nejlepší čas. Náš dům před lety vyhořel, a když jsme se pak přestěhovali na sever, nikdo z rodiny nijak nedychtil po tom, aby se na místo vrátil, nemovitost prodal nebo zjistil, co se doopravdy stalo.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorovi

André Aciman je americký spisovatel egyptského původu. V USA vystudoval Anglický jazyk a literaturu. Aciman působí v současné době jako profesor na Graduate Center of City University v New Yorku. Jeho oborem jsou literární teorie a díla Marcela Prousta. Je ženatý a má tři děti. Kromě nejnovějšího románu Enigmatické variace mu v Česku vyšly ještě tituly Dej mi své jménoNajdi mě.

————————————————

Asi žádné jiné město na světě není tolik spojováno s láskou jako Paříž. Právě do ní se stěhuje hlavní hrdinka románu Láska ve světě lichých ponožek. Snaží se zde začít nový život a zapomenout na stará trápení. Dokáže ale ukrýt před světem všechna svá tajemství?

Láska ve světě lichých ponožek

Ve dvou je vždycky lépe
Autorka: Marie Vareilleová
Přeložila: Hana Davidová

Počet stran: 352
Vazba:
Formát: 128×202 mm
ISBN: 978-80-7625-139-7
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Láska ve světě lichých ponožek vydalo nakladatelství Metafora.

Alice má ráda, když je vše, jak má být a v naprostém pořádku. Ať už jde o její nový byt nebo perfektně srovnané tužky na stole. Napůl Američanka, napůl Francouzka právě přijela do Francie, aby unikla nedávné tragické události. Po úspěšné kariéře ve finančnictví v Londýně a New Yorku ale v Paříži najde práci jen v malém start-upu, který vyvíjí aplikaci na hledání ztracených ponožek.

Ačkoliv malá firma je bezpochyby předem odsouzená k selhání, pro Alici představuje jediný záchytný bod. A zatímco majiteli několikrát denně připomíná, že by neměl utrácet víc peněz než vydělá, začíná pomalu přemýšlet, zda to není náhodou ona a její kolegové, koho se její šéf snaží zachránit, a že o ponožky jde až na posledním místě. Alicině sestře Scarlett matka neustále připomínala, že její narození bylo neplánované a že to byla její chyba, že je otec dívek opustil. A tak bylo na Alici, aby na ni vždy dohlížela a starala se o ni, i když se jejich životní cesty časem rozdělily. Osud Scarlett, která se nakonec stala rockovou hvězdou, ale brzy jako mladá zemřela, je něco, o čem Alice nemluví a snaží se to udržet v tajnosti. Není to však její jediné tajemství…

————————————————

Následující kniha je volným pokračováním titulu Tlustá tak akorát od Michaly Jendruchové.  Opět se vracíme k hlavní hrdince Květě, která si díky babiččiným receptům na sladkosti otevřela vlastní podnik. Celkově se jí báječně daří, a dokonce se kolem ní začínají motat nápadníci. Co když si ale všechno vezmou na starost kamarádky její babičky?

Babiččina sladká terapie

Aneb jeden bláznivý rok
Autorka: Michala Jendruchová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7252-859-2
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Babiččina sladká terapie vydalo nakladatelství Práh.

Pohádka pro přepracované ženy. Volné pokračování úspěšné knihy Tlustá tak akorát.

Květa má za sebou úspěšný rok. Vypořádala se se svým pošramoceným sebevědomím, přijala svá přebytečná kila a začala si plnit své sny. Její „Babiččino okénko“ šlape, ona sama peče jako divá a k tomu ještě stihla natočit 365 dílů vlastní Bakershow, která se právě začíná vysílat v televizi. Po letech marného hledání lásky se kolem ní točí hned tři nápadníci. Jenže kterého si vybrat? O tom mají jasno věrné kamarádky její zesnulé babičky, které se rozhodly vzít Květino štěstí do vlastních rukou. A jdou na to vlastní hlavou, vlastním rozumem a hlavně velmi originálním humorem.

O autorce

Michala Jendruchová (nar. 1979) pochází z malého městečka Chrast u Chrudimi. Celý svůj profesní život pracuje v médiích. Babiččina sladká terapie je její čtvrtou knihou, již dříve jí vyšly knihy Tlustá tak akorátUž je to za mnou aneb osobní zpověď (bývalé?) anorektičky a Dvojité salto na talíři.

Zdroj informací: nakladatelství Práh

————————————————

Island je podmanivá země, z níž přechází zrak. Nový román Julie Caplinové má tak ty nejlepší možné kulisy. Hlavní hrdinka je nezaměstnaná, a tak se ze zoufalství rozhodne přijmout nabídku na manažerku hotelu právě na Islandu. A přestože vůbec nemá ráda zimu, svého rozhodnutí nakonec nebude litovat.

Hotýlek na Islandu

Autorka: Julie Caplinová
Přeložila: Michaela Klevisová

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-271-2889-1
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Hotýlek na Islandu vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Lucy nic nechybí, má dobrou práci v hotelu a přítele. Jenže stačí jedna jediná nehoda a vše se změní – dostane padáka a kopačky. Její život je náhle v troskách, nedaří se jí najít novou práci, úspory docházejí a už brzy nezbude nic jiného než se přestěhovat zpátky k rodičům, a to za žádnou cenu nechce. Takže když jí personální agentura nabídne místo manažerky hotýlku Polární záře na Islandu, okamžitě přijme i přes to, že nesnáší zimu.

Po příjezdu se nemůže zbavit dojmu, že udělala chybu. Jako šéfová se navíc uvede naprostým trapasem, takže pochybuje, jestli ji podřízení přijmou. Jenže pak jako by jí osud dal znamení, že má zůstat. V noci se na nebi roztančí polární záře a Lucy se při sledování této fascinující podívané rozhodne vytěžit z téhle životní příležitosti co nejvíc. Využije všech svých znalostí a zkušeností a postará se, aby se z Polární záře stal nejúžasnější romantický hotel na celém Islandu! Hotel má špatné hodnocení a je poloprázdný, takže ji čeká pořádně tvrdá práce. Lucy dělá, co může, ale má pocit, že se jí někdo snaží škodit. Jsou k ní všichni kolegové upřímní? Může jim důvěřovat? Navíc ji začíná zneklidňovat barman Alex… Mezi ním a Lucy to sice jiskří, ale záhy se ukáže, že Alex skrývá nějaké tajemství…

Ukázka z knihy

„Obávám se, že pro vás nic nemám. Povím vám totéž, co minulý a předminulý týden. Musíte pochopit, že nastaly zlé časy. Ekonomická situace se nevyvíjí úplně nejlíp. Lidi raději mají své jisté.“ Žena slova doprovodila úlisným, rádoby soucitným úsměvem a žraločíma očkama se vyhnula Lucyinu pohledu, jako by nezaměstnanost byla nakažlivá.

Zlé časy? To myslí vážně? Lucy by klidně mohla napsat knihu o tom, jaké to je zažívat zlé časy. Nejraději by personalistku popadla pod krkem a pořádně s ní zatřásla. Místo toho naproti ní poposedla na židli, rozhlédla se po jasně osvětlené kanceláři s moderním nábytkem a nejnovějším monitorem Apple Mac, zabírající většinu stolu, a navzdory naprosté panice se snažila působit klidně.

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku z knihy.

O autorce

Julie Caplinová miluje cestování a dobré jídlo. Dříve byla ředitelkou PR a mnoho let cestovala po Evropě, kde s oblibou ochutnávala gastronomické speciality různých měst v Itálii, Francii, Belgii, Španělsku, Kodani a Švýcarsku. Tyto výlety poskytly inspiraci a nastavení pro její sérii Romantické útěky, z níž čeští čtenáři znají například knihy Pláž v ChorvatskuCukrárna v PařížiKavárna v Kodani či Pekárna v Brooklynu.

Zdroj informací: www.dhhliteraryagency.com

————————————————

K lásce bohužel patří i zklamání a bolest, ne vždy totiž všechno vyjde tak, jak bychom si přáli. V knize 24 vzpomínek se s hlavními hrdiny vydáme do minulosti po stopách dlouholetého vztahu. Partneři spolu začnou hrát hru, která jim má připomenout důležité okamžiky jejich společného soužití. Co když ale realita nebude tak zábavná, jak se může na první pohled zdát?

24 vzpomínek

Deset let lásky v jednom dni
Autor: Jamie Fewery
Přeložila: Jana Žlábková

Počet stran: 329
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7593-241-9
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu 24 vzpomínek vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

V předvečer 10. výročí seznámení překvapí Esme Toma neobvyklým nápadem. Kromě romantické atmosféry vyvolané společnými fotkami, oblíbenou hudbou a jídlem na něj čeká i hra „24 vzpomínek“. Tvoří ji kartičky s hodinami, kam má doplnit 24 nejdůležitějších okamžiků jejich vztahu. Zvolí Tom první setkání? Okamžik, kdy zjistil, že je to láska? Východ slunce po první společné noci? Nepovedený výlet? První hádku? Nebo chvíli, kdy lhal? Moment, kdy neřekl, kde byl? Má-li být k tomu, koho miluje, úplně upřímný, musí vybírat popravdě. Ale v tom případě by hra, která měla být zábavou, nemusela být vůbec zábavná.

Ukázka z knihy

Neměl to být výjimečný večer. Podle Toma měl nastat až zítra. Přesně v ten den, 21. června. Deset let poté, co se seznámili a šli spolu domů v pozdních ranních hodinách tichými ulicemi letního Londýna.

Ale když Tom otevřel dveře jejich společného bytu ve West Hampsteadu, ihned mu bylo jasné, že Esme se už delší dobu pečlivě připravovala. Všude byly patrné doteky jejích rukou. Nad dveřmi čekaly konfety vyražené ze stránek vytrhaných z jejich oblíbených knih a umístěné tak, aby ho zasypaly, až vejde dovnitř. Na hnědém provázku byly malinkými dřevěnými kolíčky připevněny stovky fotek a vytvářely zvláštní vlajkovou výzdobu vinoucí se předsíní. Z obývacího pokoje se ozývala tichá melodie písně, na kterou tančili před třemi lety, když si koupili tenhle byt, v němž byly pořád trochu cítit stopy po předchozím majiteli, který miloval hulení trávy a svého psa boxera. Making Movies od Dire Straits, jediné CD, jaké byl schopný najít v asi čtyřiceti krabicích ovládajících jejich malý byt od chvíle, kdy se do něj nastěhovali.

O autorovi

Jamie Fewery je spisovatel, novinář a textař. Psal pro Daily Telegraph, Five Dials a Wired a v současnosti pracuje pro londýnskou marketingovou a kreativní agenturu Octopus Group. V češtině mu vyšla zatím jedna kniha, a to 24 vzpomínek.

Zdroj informací: www.jamiefewery.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih o lásce vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEnigmatické variace

Aciman, André

#BOOKLAB, 2020

zobrazit info o knizeLáska ve světě lichých ponožek
Ve dvou je vždycky lépe

Vareilleová, Marie

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeBabiččina sladká terapie
aneb jeden bláznivý rok

Jendruchová, Michala

Práh, 2020

zobrazit info o knizeHotýlek na Islandu

Caplin, Julie

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knize24 vzpomínek
Deset let lásky v jednom dni

Fewery, Jamie

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

Napsat komentář