Příběh bývalé anorektičky

Už je to za mnou
Michala Jendruchová 20 let trpěla a bojovala s anorexií. Svou zpověď se rozhodla sepsat a vydat knižně, doufajíc, že její zážitky mohou pomoci jiným dívkám a jejich rodinám, které touto zákeřnou mentální nemocí trpí.

Anorexie jako závažná porucha příjmu potravy je alarmujícím fenoménem dnešní doby, který si občas vybírá oběti na životě. Autorka knihy, novinářka Michala Jendruchová, se rozhodla předložit čtenářům svůj příběh po dvacetiletém a nakonec snad úspěšném boji s ní. Ve svých 30 letech vážila pouhých 32 kg a lékaři jí nedávali velkou šanci na přežití. Nakonec se jí s vypětím všech psychických sil podařilo „našeptávání“ nemoci odolat a ze začarovaného kruhu vystoupit.

V autentickém vyprávění nechává čtenáře nahlédnout do svých nejniternějších pocitů a situací, které ji přivedly až na hranici života a smrti, a líčí svou cestu k „normálnímu životu“. Její osobní zpověď doplňují postřehy a názory její rodiny, přátel i lékařů.

Rádi bychom, aby tato kniha přinesla nemocným naději, že i z jejich situace existuje cesta ven. Zároveň může pomoci rodinám a blízkým pochopit postižené, jejich chování a myšlení ukáže, čeho se raději vyvarovat při komunikaci s nimi, na co naopak upozornit, čeho si všímat a tím jim třeba nakonec zachránit život.

 

Ukázka z knihy

Byl příjemný jarní den. S maminkou jsme jely autobusem, venku 10  stupňů, sluníčko a já seděla na sedadle prokřehlá, promodralé ruce  i rty. Nezapomenu na ten strach v jejím hlase a vyděšené oči, když si  mě důkladně prohlédla. Tehdy padlo rozhodnutí – jdeme k lékaři. Neprotestovala jsem. Bylo mi hrozně zle. Hlavně po psychické  stránce. Tolik jsem toužila jíst, snila jsem o skutečných hodech. Ale vložit cokoliv do úst jsem nedokázala. Kdyby mi do nich někdo  zkusil násilím něco nacpat, byla bych schopná si je vypláchnout  jarem, abych se zbavila veškerého tuku a mastnoty. Bojovala jsem  nejen se svými rodiči, ale hlavně sama se sebou. Nevěděla jsem, co  se to se mnou děje. Nerozuměla jsem sama sobě. Jen jsem vnímala,  že mě cosi ďábelského ovládá.

Pokračujte ve čtení ukázky!

 

Už je to za mnou – Anorexie a jak se s ní vyrovnat

Autorka: Michala Jendruchová

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-335-1

 

Knihu Už je to za mnou – Anorexie a jak se s ní vyrovnat vydalo nakladatelství Vyšehrad

 

O autorce

Michala Jendruchová se narodila 6. ledna 1979 v Chrudimi a na Chrudimsku prožila celé dětství. Odjakživa jí to táhlo k divadlu. Přestože  herectví vystudovala, na prknech, která znamenají svět, nezakotvila. Osud jí zavál k rozhlasovému mikrofonu, do televize i do denního tisku a ženských časopisů. Momentálně působí jako redaktorka v magazínu Blesk zdraví a k tomu si občas napíše nějaký fejeton. Ještě donedávna by jí však ani nenapadlo uvažovat o tom, že by snad mohla napsat knihu. Až v únoru 2012 jí přepadlo tak silné nutkání vypsat se ze všeho trápení, které jí připravila anorexie, že si sedla a nemohla přestat. Za tři měsíce byl text na papíře a za dalšího třičtvrtě roku byla na světě knížka Už je to za mnou – Anorexie a jak se s ní vyrovnat.

(Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad)


Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou. Reagují na to, co čtenářezajímá, sledují také trendy významných zahraničních nakladatelů a jejich čtenářů.logoVysehrad

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUž je to za mnou
Anorexie a jak se jí vyrovnat

Jendruchová, Michala

Vyšehrad, 2013

Napsat komentář