Broučkiády v novém kabátku

Svatopluk Cech_Vylety pana Broucka
Svatopluk Čech, básník a prozaik řazený k ruchovcům, napsal řadu básní a eposů. Nejznámější se však staly jeho satirické příběhy s postavou pana Broučka. Česká knižnice nakladatelství Host je nyní vydává v jednom svazku.

Z díla klasika poezie i drobnější prózy Svatopluka Čecha (1846–1908) přináší Česká knižnice jako první svazek humoristicko-satirické „broučkiády“. Obsahuje všechny prózy spojené s postavou pražského měšťana Matěje Broučka, jež společně nebyly vydány již několik desetiletí: dvě verze Pravého výletu pana Broučka do Měsíce (časopisecky 1886, knižně 1887), Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do patnáctého století (1889) a M. Brouček na výstavě (1892). V podobě kriticky komentované edice vycházejí tyto prózy vůbec poprvé. Kniha nabízí čtenářům poutavý vhled do kultury poslední třetiny 19. století, do historie české literární satiry i do způsobů reflektování naší národní identity, neboť Brouček se stal – podobně jako před ním Švanda dudák a po něm Švejk – prototypem češství. Edičně připravil a komentoval Michal Topor.

 

Výlety pana Broučka

Autor: Svatopluk Čech

Počet stran: 576
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-655-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Výlety pana Broučka vydalo nakladatelství Host
v edici Česká knižnice.

 

Ukázka z knihy

Pan Brouček je sice domácím pánem, ale nenáleží dokonce k těm nadutým prázdným měchům, za jaké hladomřiví spisovatelé z nízké závisti pány domácí šmahem vydávají. Má přirozený důvtip a od termínu k termínu nazbyt prázdného času, aby vědomosti své v nejrůznějších směrech rozšiřoval. Činí tak ovšem bez určité soustavy jako těkavý ochotník, dle nahodilých podnětů a chvilkových libůstek. Následkem toho kupí se v jeho skromné knihovně velmi míchaná společnost: knížka o chovu kanárků vedle dějin francouzské revoluce, egyptský snář vedle populárního díla o soustavě těles nebeských, návod k domácí výrobě likérů vedle Hýnova Dušesloví zkušebného atd. A stejně pestrá směs vědomostí tísní se v jeho hlavě. Ale má přitom zdravý názor života, jen trochu přitemnělý stínem pesimismu. Posuzuje dosti přísně a někdy s řízným sarkasmem denní události, nedostatky obecní správy, zřízení společnosti, nové zákony a jiné záležitosti veřejné. Ostatně měnívá se škarohlídství jeho pozvolna v jasnější a nadějnější náladu, čím častěji se plní vysoká sklenice s lesklým cínovým víčkem, za kterou obyčejně mívá své poučné přednášky. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Svatopluk Čech

Svatopluk Čech (1846–1908) psal především alegorické básnické skladby, v nichž zobrazoval myšlenku slovanské vzájemnosti. Vydal tři skladby s podobným námětem: Bouře, Evropa, Slavie. Jeho další epickou básní je Lešetínský kovář, v němž zobrazil pronikání německého kapitálu na českou vesnici a také vzpoury dělníků. Typické venkovské postavy zachytil ve sbírce Ve stínu lípy, jež vyšla v roce 1879 v časopise Květy. V prozaickém díle užíval formu satiry a humoru. Snažil se upozornit na soudobé nedostatky ve společnosti, k čemuž ovšem využíval shovívavého humoru a pohádkové alegorie. Příkladem je skladba Hanuman (1884). Další satira se objevuje v románech, které jsou souhrnně nazvány podle hlavní postavy Matěje Broučka – broučkiády. Velký úspěch měla též Čechova povídka Jestřáb kontra Hrdlička (1876 v Lumíru), která byla i zfilmována.

 

Doporučujeme

Přečtěte si další skvělé tituly z České knižnice, třeba Tři hry Karla Čapka, Povídky Karla Václava Raise, Pozdrav Tasova Jakuba Demla, Básně Antonína Sovy nebo Kytici a České pohádky Karla Jaromíra Erbena.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýlety pana Broučka

Čech, Svatopluk

Host, 2016

Napsat komentář