Vychází Erbenova Kytice a České pohádky

870-page-001
Významný český historik, básník, překladatel a především sběratel lidových básní a povídek, Karel Jaromír Erben, nejvíce proslul literárními díly Kytice a České pohádky, jejichž reedice právě vychází v nakladatelství Host.

Karel Jaromír Erben (1811–1870) se jako většina kulturních osobností českého obrození uplatnil nejen jako slovesný umělec, ale i jako vědec (folklorista, filolog, historik) a jako sběratel a vydavatel lidové slovesnosti (písně, pohádky, obyčeje). S touto mnohostrannou činností souvisí i dvě jeho nejvýznamnější literární díla, Kytice České pohádkyKytice poprvé vyšla roku 1853, druhé rozšířené vydání 1861, třetí autor již připravoval k tisku, ale vyšlo až několik měsíců po jeho smrti. České pohádky Erben uveřejňoval jednotlivě od roku 1844, souborně poprvé vyšly až posmrtně 1905 péčí Václava Tilleho. V Erbenových básních a pohádkách nevystupují reálie soudobého života, jejich posláním je vyslovit duši národa a nadosobní mravní řád. K vydání připravil a komentář napsal Mojmír Otruba, aktualizoval Tomáš Stejskal.

Knihu vydalo nakladatelství Host.

 

Kytice / České pohádky

Autor: Karel Jaromír Erben

Editor: Mojmír Otruba
Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 142×208

Přečtěte si víc o knize Kytice / České pohádky a prolistujte si ukázku z ní 

 

O autorovi

Karel Jaromír Erben (7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870) byl český historik, právník, archivář, spisovatel, básník, překladatel a představitel literárního romantismu. Po svých studiích na gymnáziu byl zaměstnancem Královské české společnosti nauk a sekretářem Českého muzea. Působil také jako archivář města Prahy. Ve svých studijních letech se Erben stýkal s Karlem Hynkem Máchou a později se také seznámil s Františkem Palackým, s nímž spolupracoval a jehož politickými názory byl trvale ovlivněn. Je znám především jako sběratel lidové poezie.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKytice / České pohádky

Erben, Karel Jaromír

Host, 2013

Napsat komentář