Tvorba Karla Václava Raise

Perex Povidky Karel Vaclav Rais
Představiteli realismu a venkovské prózy, Karlu Václavu Raisovi, je věnována další kniha z edice Česká knižnice nakladatelství Host. Výbor Roberta Adama představuje průřez celou tvorbou českého spisovatele z Podkrkonoší.  

Karel V. Rais se řadil na přelomu 19. a 20. století k nejčtenějším českým spisovatelům. K jeho oblibě vedly kromě úspěšného psychologického románu Kalibův zločin také povídky z českého venkova, které přinášely nezkreslený obraz života vesnického člověka tak, jak se s ním autor ve své učitelské práci setkával po dlouhou řadu let. Výbor, který uspořádal a k němuž komentář napsal Robert Adam, přináší reprezentativní průřez Raisovou tvorbou, v níž je důraz kladen na prostotu vyprávění a soucitný i kritický pohled na mezilidské vztahy. Idylický obraz venkova, jak byl do té doby čtenářům předkládán, se v jeho povídkách mění. Rais své čtenáře ale nešokuje ani neohromuje; jeho hrdinové — většinou starci a děti — hodnověrně zápasí o své místo v životě. Pořadatel vybral prózy, které dobou neztratily na účinnosti a dokáží oslovit i dnešního čtenáře.

Povídky

Autor: Karel Václav Rais
Editor: Robert Adam

Počet stran: 524
Vazba: vázaná
Edice: Česká knižnice
ISBN: 978-80-7294-801-7
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Povídky vydalo nakladatelství Host.

Ukázku z knihy si můžete přečíst zde.


Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePovídky

Rais, Karel Václav

Host, 2013

Napsat komentář