Čtení pro náctileté

Tipy_Will Grayson_Trinacte nebe
Přestože jsou naše dnešní tipy určeny především teenagerům, určitě v nich najdou zalíbení i starší ročníky. Jen málokdo totiž dokáže odolat kouzlu Johna Greena, zvláště když se navíc spojí s Davidem Levithanem. Roli třetího mušketýra pak bude zastávat skvělý Neil Smith.

John Green i David Levithan jsou známí svými úspěšnými a oblíbenými romány pro teenagery. Jejich příběhům nechybí laskavý humor, přátelství ani starosti všedního života. Dobrodružství dvou Willů Graysonů je ale hodně nevšední, a to nejen svým názvem…

Will Grayson, Will Grayson

Autoři: John Green, David Levithan
Přeložila: Veronika Volhejnová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 153×234 mm
ISBN: 978-80-7549-025-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Will Grayson, Will Grayson vydalo nakladatelství Yoli.

Chicago je dost velké město a dva středoškoláky z jeho opačných konců může dohromady svést leda náhoda. A aby se navíc ti dva jmenovali úplně stejně, totiž Will Grayson, musí ta náhoda být hodně veliká.
Jenže opravdový spád věci naberou teprve tehdy, když se do všeho vloží ještě někdo třetí – kamarád jednoho z Willů zvaný Drobek, tornádo v lidské podobě. Drobek je střední útočník školního týmu amerického fotbalu, autor, skladatel, producent, režisér a hlavní hvězda nejlepšího muzikálu všech dob, a především věčně zamilovaný gay. A když ten se do něčeho pustí, můžete si být jistí, že při zdi se držet nebude…
Oba Willy čeká řada příjemných i méně příjemných překvapení a postupně si budou muset znovu přebrat všechno, co si mysleli o sobě, o lásce i o přátelství.

 

Ukázka z knihy

Když jsem byl malý, táta mi říkal: „Wille, můžeš si vybírat kamarády a můžeš si vybírat z nosu holuby, ale nemůžeš vybírat holuby z nosu kamarádovi.“ Když mi bylo osm, připadalo mi to jako celkem logické tvrzení, ale časem se ukázalo, že je v tom chyba hned na několika úrovních. Zaprvé, kamarády si člověk vybírat nemůže. Jinak bych totiž nikdy neskončil s Drobkem Cooperem.

Drobek Cooper není největší gay na světě ani největší hromotluk na světě, ale jsem přesvědčený, že nejspíš bude největší hromotluk, který je fakt, ale fakt gay, a taky největší gay, který je fakt, ale fakt hromotluk. Drobek je můj nejlepší kámoš od páté třídy, krom celého posledního pololetí, kdy on neměl čas, protože musel objevovat, jak moc je ve skutečnosti gay (hodně), a já jsem zas neměl čas, protože jsem poprvé v životě měl opravdovskou partu kámošů. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

John Green

Slavný John Green (narozen 24. 8. 1977 v Indianapolis, Indiana) získal mimo jiné ceny Printz Medal, Printz Honor a Edgar Award, jeho knihy se vytrvale drží na žebříčku bestsellerů New York Times, dvakrát byl finalistou Knižní ceny LA Times. Čeští čtenáři znají jeho díla Hvězdy nám nepřály, Hledání Aljašky, Papírová města, Příliš mnoho Kateřin a Sněží, sněží… (spolu s Maureen Johnsonovou a Lauren Myracleovou).

David Levithan

Bestsellerovým autorem je i David Levithan (narozen 1. 1. 1972 v Short Hills, Millburn, New Jersey), který si už získal zasloužené uznání nejen jako spisovatel, ale také jako editor. Napsal několik velice oceňovaných románů, mezi něž patří např. Den co den nebo Líbali jsme se. Spolu s Rachel Cohn napsal knížky Nick a Norah – Až do ochraptění a Dash & Lily – Kniha přání.

Informace o autorech byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.

 

YOLI se zaměřuje na literaturu v žánrech young adult a new adult, tedy převážně pro mladé dospělé. Nabízí široké spektrum překladů současné tvorby, od dystopií či fantasy až po romance. Prostor tady dostává řada světoznámých autorů a autorek, mj. Colleen Hooverová, Gayle Formanová, Abigail Gibbsová, Veronica Rossi či Lauren Kate.

————————————————

Jestliže román Will Grayson, Will Grayson byl v mnohém neobvyklý, pak Třinácté nebe Neila Smithe musí být vskutku svérázné a originální! Příběh kluka, který zničehonic zemřel a octl se v nebi pro třináctileté, je bezpochyby zvláštní, ale také nesmírně zábavný.

Třinácté nebe

Autor: Neil Smith
Přeložila: Dominika Křesťanová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-1706-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Třinácté nebe vydalo nakladatelství Argo.

Je první týden školního roku a Oliver Dalrymple, neoblíbený a vysmívaný outsider, který je posedlý biologií a chemií, stojí u své šatní skříňky a v duchu si přeříkává periodickou tabulku. To je poslední, co si pamatuje, když se náhle probudí a zjistí, že se ocitl v podivném nebi zvaném Město a určeném jen pro třináctileté. Brzy se dalším nebešťanem stane jeho spolužák Johnny a přináší s sebou první kousíček do obrazu, který se hrdina snaží složit, aby se dozvěděl, jak a proč zemřel.
Ve Městě nerostou stromy ani nežijí zvířata, jsou tam jen nekonečné řady cihlových ložnic obehnaných vysokými zdmi. Nikdo tam nestárne, ale každý je trochu jiný, než jaký býval za života. To, pro co se Oliverovi doma vysmívali, je teď předností a on si získá kamarády. Najednou se cítí šťastný, je to pocit, který dosud nezažil. Jenže posmrtný život má i svou stinnou stránku: Oliver a Johnny pátrají po tom, co se v onen osudný den stalo, a přitom odhalují znepokojivé skutečnosti.

 

Ukázka z knihy

Přemýšlíte někdy nad tím, drahá matko a drahý otče, jakou pastou si čistí zuby andělé v nebi? Povím vám to. Sypeme si na kartáčky jedlou sodu. Chutná slaně, což není žádné překvapení, protože jedlá soda je druh soli známý jako hydrogenuhličitan sodný.

Nikdy nepřemýšlíte nad pastou v nebi, že? Koneckonců nejste věřící. Ale ani věřící příliš často nedumají nad prkotinami v posmrtném životě. Když si představují nebe, přijdou jim na mysl jednoduše pocity lásky a míru. Neuvažují, zda ananas, který tu budou jíst, bude čerstvý nebo z plechovky. (Ve skutečnosti dostáváme oba, i když rozhodně je víc toho konzervovaného.)

Tato kniha, kterou vám píšu o svém životě po smrti, bude o prkotinách. Doufám, že se mi jednou podaří přijít na způsob, jak vám svůj příběh doručit. (str. 5)

 

Neil Smith

Kanadský spisovatel Neil Smith debutoval v roce 2007 sbírkou povídek Bang Crunch, která byla nominovaná na řadu cen, mj. na prestižní kanadskou literární cenu Journey Prize. Noviny Washington Post a Globe and Mail ji vyhlásily nejlepší knihou roku. Teprve v roce 2015 publikoval své další dílo, román Třinácté nebe, který se opět setkal s vřelým přijetím kritiků i čtenářů. Neil Smith žije v Montrealu a věnuje se rovněž překládání z francouzštiny.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

 

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Za dobu své existence získalo Argo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete spoustu úžasných knih
za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWill Grayson, Will Grayson

Green, John - Levithan, David

Yoli, 2016

zobrazit info o knizeTřinácté nebe

Smith, Neil

Argo, 2016

Napsat komentář