Hledání teorému pro lásku

Katerina
Lék na lásku hledal už kdekdo – někdo věří mandragoře, jiný zase lékořici. Dá se ale láska vypočítat?

Nová kniha z pera populárního amerického autora Johna GreenaHvězdy nám nepřály, Papírová města – s názvem Příliš mnoho Kateřin je vlastně celá o hledání vzorce na výpočet lásky.

Tedy přesněji řečeno – její hlavní hrdina Colin Singleton, geniální „pohlcovač“ veškerého studijního materiálu, se snaží zjistit, zda se dá vypočítat, jestli opustí ona jeho nebo on ji. Má totiž pocit, že on bude ve vztahu vždy ten opouštěný…

Právě ukončil studia na střední škole a dala mu kopačky dívka Kateřina, toho jména devatenáctá. V jeho životě figurovalo až příliš mnoho Kateřin. V břiše cítí velké prázdno a trýznivou bolest. Možná by mu pomohl kamarád Hassan a pořádný prázdninový výlet. Kdo ví, třeba na jeho konci bude mít hotový svůj teorém lásky, podle něhož bude snadné si vybírat dívky.

Bezcílné putování najde svůj cíl ve státu Tennesee v městečku Gutshot u hrobu arcivévody Františka Ferdinanda. Proč by mělo tělo muže zastřeleného v Sarajevu ležet v jakémsi zapadákově v Americe, zjistíte snadno spolu s hlavními hrdiny.

Příběh Johna Greena je opět plný lásky a milostných vzplanutí. Nikomu však život neohrožuje zrádná choroba, předčasná smrt či trýznivé trauma. Tentokrát nechává své hlavní představitele žít obyčejný prázdninový příběh. Ovšem nebyl by to Green, kdyby něco navíc nepřidal. Tentokrát je to obrovské množství encyklopedických znalostí, kterými oplývá možná až příliš nadaný Colin. Ten moudra vyčtená z knih sype z rukávu zrovna jako přesmyčky slov, jmen a názvů. Tím se odlišuje od svých vrstevníků. Neumí vyprávět příběhy, aby někoho zaujaly, protože neustále odbíhá do nesmyslných odboček.

To už je úděl nadaných dětí, že jejich vrstevníci jim nerozumí a málokdo s nimi dokáže komunikovat. Ale i ony touží po nepodmíněné lásce.

Fanoušky Johna Greena asi kniha trošku zklame, protože jim na tváři nevyloudí žádné slzy. Na druhou stranu mohou očekávat dobře napsaný příběh s překvapivými zvraty. Zaujme dospívající muže, neboť líčí vztahy právě z jejich pohledu, rozesměje však i dívky, které dobře ví, že žádná matematika na lásku neplatí. A nebo, že by ano?…

Za sebe mohu říci, že mne kniha vcelku dobře bavila, ač už mi dávno není náct. Mám pocit, že mi trošku umožnila nahlédnout do duše mého dospívajícího syna, který také svými zájmy trochu nepatří do hlavního proudu. Vidím, jak je těžké pro člověka, který se nějak liší, zapadnout do kolektivu, navázat vztahy. O to jsou pak cennější, když vydrží a o to víc bolí, když končí.

Tak tedy, pokud máte chuť na jedno prázdninové dobrodružství, vyrazte do světa malých géniů a jejich lásek s knihou Příliš mnoho Kateřinnakladatelství Knižní klub.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříliš mnoho Kateřin

Green, John

Knižní klub, 2015

Napsat komentář