Vyhrajte knihu o krvavém červnu 1989

Kulky-a-opium-perex
Svědectví o krutých událostech, které provázely mírovou demonstraci v roce 1989 v Číně, přináší čínský spisovatel, který byl tehdy jedním z účastníků, přímo ve středu dění. Kniha je sestavená z pravdivých výpovědí svědků a o to je mrazivější.

Krutá daň za vlastní názor

Časně ráno 4. června 1989 mobilizovala čínská vláda lidovou armádu, aby potlačila mírovou demonstraci desetitisíců studentů, kteří požadovali větší svobodu a demokracii. Na Náměstí nebeského klidu pak armáda zmasakrovala tisíce lidí, což vyvolalo vlnu zděšení. Čínská vláda nikdy nezveřejnila, kolik lidí rozjezdily tanky, kolik studentů bylo zastřeleno nebo ubito k smrti. Liao I-wu, který krveprolití předjímal ve své básni napsané den před vlastním masakrem a byl za její uveřejnění na čtyři roky odsouzen do žaláře, vedl potají rozhovory s očitými svědky a příbuznými obětí. Vzniklo tak šokující i dojímavé svědectví o nepochopitelných událostech 4. června a statečných lidech, kteří zaplatili za svoje přesvědčení životem.

 

Kulky a opium

Autor: Liao I-wu

Vydalo: nakladatelství Mladá fronta
Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 5/2014
ISBN: 978-80-204-3273-5

Přečtěte si více o knize Kulky a opium, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Mladá fronta. Můžete si přečíst také náš článek nejen o autorovi.

Nakladatelství Mladá Fronta bylo založeno již v roce 1945 a v současné době se právem řadí mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy v České republice. Své dobré jméno staví nejen na mnohaletých zkušenostech, ale hlavně na profesionalitě, odbornosti a dynamickém růstu. Tomu logicky odpovídá i pestré portfolio titulů, které vydává.

 

Ukázka z knihy

Ten den měl Wu Wen-ťien na sobě ohnivě červenou košili a v jasném slunečném odpoledni zářil, až zrak přecházel. Po obligátním uvítacím rituálu nás bratři Kaové pozvali do mandžuské restaurace. Bylo tam rušno a živo. Ani jsem z něj nemusel nic páčit a milý Wu začal u stolu sám vyprávět svůj příběh, jako by měl rukopis už dávno schovaný v rukávu.
Po večeři jsme si našli klidnější kout, aby si nemusel dávat pozor na jazyk: v předvečer 4. června 1989 mu bylo devatenáct, byl horkokrevný a nade vše miloval umění. V naivním nadšení se vrhl po hlavě do vlny vlastenectví, která ho vyvrhla v pekingských ulicích a učinila svědkem série krvavých výjevů, v jednom z nichž téměř sám přišel o život.
Později vláda přikázala lidu mlčet, ale on nemlčel, a tak ho zadrželi a odsoudili k sedmi letům vězení. Nebyl ani student, ani žádná význačná osoba, a tak ho zavřeli podobně jako mnohé další za výtržnosti a vandalismus v době demonstrací a nepokojů. „Byli to všechno lidi, jaké popisuješ v Hovorech se spodinou. Bez minulosti, bez společenského postavení, beze jména.“ Pak si povzdechl: „Je to už šestnáct let a ani pes po nich neštěkne, nikdo se jich nezastal. Zdálo by se, že seděli úplně zbytečně.“

 

Vyhrajte knihu Kulky a opium

Tajné rozhovory se svědky a rodinnými příslušníky těch, kteří se stali oběťmi krvavého potlačení původně mírové demonstrace, najdete v knize, jež byla v Číně okamžitě po vydání zakázána a její autor téměř šikanován. O tom, co je jejím tématem, se totiž nemluví a ani počty mrtvých nebyly dosud uvedeny. Přesto by se na tuto událost nemělo zapomínat, o což se Liao I-wu chce postarat.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Mladá fronta vám přinášíme soutěž, ve které pět z vás může knihu Kulky a opium vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kulky a opium
probíhá od 14. června do 27. června 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 5 knih Kulky a opium

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKulky a opium

I-wu, Liao

Mladá fronta, 2014

Vyhrajte knihu o krvavém červnu 1989 - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. veam veam napsal:

    Taky děkuji za knížku,dorazila v pořádku ..hezký den :-)

  2. charles88 charles88 napsal:

    Dobrý den,děkuji za výhru Kulky a opium,výhra dorazila v pořádku.

Napsat komentář