Nakladatelství Mladá fronta připravuje vydání knih čínského spisovatele Liao Yiwu

MF - 1
V nakladatelství Mladá fronta vyjde na jaře příštího roku autorova nejznámější kniha Rozhovory se spodinou, v níž Liao Yiwu zpovídá čtyři desítky lidí žijících na okraji společnosti v dnešní Číně.

Mezi dotazovanými jsou prostitutka, omývač mrtvol, buddhistický mnich, manažer veřejných záchodků, stoupenec sekty falun-gong, bývalý rudý gardista, rodina oběti masakru na Náměstí nebeského klidu a mnoho dalších. Tyto bolestivé a často šokující rozhovory nám ukazují Čínu, kterou nemáme šanci jindy spatřit – Čínu bezdomovců, vyvrhelů a pouličních muzikantů, jimž ale nikdo nemůže vzít jejich důstojnost, humor a lidskost.Kniha vyšla v deseti jazycích a autor za ni obdržel několik ocenění, mimo jiné i polskou Kapuśzińskiho cenu.

Mladá fronta připravuje i další autorovy knihy, například Kulky a opium, rozhovory s oběťmi masakru na Náměstí Nebeského klidu, nebo vzpomínkovou knihu na pobyt v čínském vězení Za píseň a sto písní.


Více o autorovi:

Liao Yiwu (1958) se narodil v provincii Sečuan, vyrůstal jako dítě rodičů bez „povolení k trvalému pobytu“ v bídě a hladu 60. let 20. století. V roce 1989 uveřejnil báseň Masakr pojednávající o událostech na Náměstí Nebeského klidu. Za ni byl na čtyři roky uvržen do těžkého žaláře, kde byl mučen. V roce 2007 byl nezávislým čínským PEN-centrem vyznamenán cenou „Svoboda psát“, jejíž udělení bylo na poslední chvíli znemožněno. Po propuštění z vězení se živil jako pouliční hráč na flétnu. Mnohokrát požádal o výjezdní doložku, a až na nátlak nositelů Nobelovy ceny za literaturu mu čínský režim umožnil vycestovat. Od roku 2011 žije v exilu v Berlíně. V roce 2012 získal prestižní Mírovou cenu německých knihkupců a zařadil se tak po bok autorů jako Václav Havel, David Grossman, nebo Claudio Magris (vydává Mladá fronta).

 

Ohlasy v médiích:

Liao Yiwu je jeden z nejoriginálnějších hlasů čínské současné literatury.

Henrik Bork, Süddeutsche Zeitung

Kniha Liao Yiwua vzbudí v každé zemi, kde vyjde, mimořádný rozruch.

V žádné jiné knize se -podle mého – k dnešní Číně nepřiblížíme víc.

Katharina Borchardt, SWR 2 Forum Buch

Lidi, čtěte Liao Yiwua! (…) Liao postavil touhle epochální knihou pomník z rozhovorů všem nepřizpůsobivým lidem moderní Číny!

Alex Rühle, Süddeutsche Zeitung

Více o vydavatelství Mladá fronta

Vydavatelství Mladá fronta je jedním z největších vydavatelských domů v České republice. Své dobré jméno staví na mnohaleté zkušenosti, profesionalitě a dynamickém růstu. Tomu odpovídá i široké a pestré portfolio titulů divize Časopisy. V roce 2010 byla založena nová divize Medical Services, která nabízí kvalitní komplexní servis ve zdravotnictví, a to za oboustranné spolupráce s tradičními a významnými zdravotnickými tituly z portfolia vydavatelství Mladá fronta. Vydavatelství Mladá fronta vydává od roku 2007 ekonomický deník Mladá fronta E15 a od roku 2012 i ekonomický týdeník EURO. Divize Online provozuje například ženské weby (Dáma.cz, Recepty.cz, Maminka.cz, Fitweb.cz), mužské weby (Živě.cz, MobilMania.cz, AutoRevue.cz), zpravodajský web E15.cz a cestovatelský portál Orbion.cz. Od roku 2011 vydavatelství Mladá fronta jako první nabízí elektronické tituly a mobilní tituly pro iPad a Kindle. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 200 nových titulů. Divize Klientské tituly nabízí komplexní výrobu klientských časopisů.

Doporučení:
Share

Napsat komentář