Současný psychologický román

tipy_psychologie
Psychologické romány nejsou žádným odpočinkovým čtením. Vyžadují čtenářovu pozornost a nezřídka ho zasáhnou tak, jak by to nečekal. Dnes si představíme dvě knihy s odlišnými tématy – ohlédnutí psychiatra za uplynulou kariérou a osud odloženého dítěte.

Kolik rozličných osudů musí do sebe vstřebat ten, který léčí nemoci duše? A jak vypadá rekapitulace jeho dosavadního života? Dokáže si sám odpovědět na otázky smyslu existence, které mu kladli jeho pacienti? To vám prozradí kniha Psychiatr z nakladatelství Šulc-Švarc.

Psychiatr

Autor: Petr Prouza

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×207

Přečtěte si víc o knize Psychiatr 

Neobvyklé, často až bizarní příběhy pacientů a pestré privátní osudy personálu odlehlé psychiatrické léčebny, která má být během krátké doby zrušena, se v napjaté atmosféře konce Ústavu ještě více obnažují ve své pravdivé podstatě, jež zvenčí vypadá absurdně, ale ve skutečnosti odpovídá na otázky, které si většinou klade každý z nás, po záhadném smyslu života a jeho nekonečných výchylkách. Vilém Rokyta se ohlíží za svou minulostí, která zrcadlí rozporuplné zvraty a společenské proměny v uplynulých šedesáti letech jeho života.

Ukázka:

Rokyta nejprve Moniku a doktora Stachelbauma seznámil se svými hypotézami i konkrétními návrhy, ostatně to byli jeho pacienti ze zbytku apoštolů.

Ukázal jim poslední připiš Uchalykův, s oním výrazným veršováním Strach a sračka. to bude má značka.

— Podle mne měl Slávko zpočátku nefunkční centrum řeči a nejspíše ani nevnímal, kde se nachází. Nedá se zpětně zjistit, kdy mu došlo, že asi něco provedl, ale když mu to opakované líčím, nevěří mi ani slovo. Mezitím pochopil, že když nebude mluvit, nepřijdou ani nepříjemné otázky. Nějakou dobu se mi zdálo, že úraz hlavy vyvolal maniodepresivní psychózu, což se může ojediněle přihodit. Ale chybí manická fáze. Zřejmé je to jen neurotická porucha s častými depresemi z nejistoty.

— Co navrhuješ? podotkl Stachelbaum.

— Zkusit prolomit tu jeho obrannou krustu. Hlavně mu vysvětlit, že usmrtil neúmyslné, nevědomé až po tom úderu sklenicí. Jako boxeři, co dostanou pecku do hlavy, a místo aby padli, rozjedou se úplné zběsile.

 

—————————————————————-

 

Další knihou je zajímavé románové nahlédnutí do života odloženého dítěte. Jak je poznamenala pouť po různých pěstounských rodinách? Proč přese všechno touží najít svoji biologickou rodinu? Odpovědi najdete v příběhu Chybějící díl z nakladatelství Mladá fronta.

Chybějící díl

Autorka: Marjorie Celona

Překlad: Jana Hejná
Počet stran: 288
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Chybějící díl i ukázku

Dojemný a syrový zároveň, takový je příběh Shannon, holčičky, již matka pouhých pár hodin po narození zanechala přede dveřmi organizace YMCA zavinutou jen do staré mikiny. Pěstounské rodiny si opuštěné děvčátko přehazují jako horký brambor, zažívá nezájem i týrání, přesto se Shannon nakonec podaří najít potřebnou stabilitu a lásku u svobodné matky Mirandy. S přibývajícím věkem ji ovšem čím dál tím víc trápí otázky: Kdo jsou moji praví rodiče? Proč mě opustili? Klíčem k odpovědi je srdceryvný příběh její mladičké matky Yuly, jejíž pohnutý osud se v knize umně prolíná s Shannoniným vlastním vyprávěním o nepříliš šťastném vyrůstání prodchnutém všudypřítomnou touhou po nalezení vlastní identity.

Ukázka:

Právě u toho Y začíná můj život. YMCA. Po narození mě zanechají před jejím proskleným vchodem, a přestože cedulka na dveřích hlásá „Zavřeno“, na parkovišti už teď čeká muž, který to celé vidí: mou matku, ženu v tmavomodré pracovní kombinéze, která se vyloupne zpoza katedrály Christ Church s uzlíčkem šedé látky v náručí, tělo schoulené před chladným a provlhlým větrem letního rána. Ústa dokořán, jako by se chystala vykřiknout, ale neozve se jediná hláska, jen trylkování ptáků kolem. Mocný závan větru jí přilepí látku kombinézy těsně k tělu a muž vidí obrysy jejích hubených nohou a nafouklého břicha, lem hnědých pracovních bot. Overal má potřísněný motorovým olejem, bagančata příliš velká. Je to drobná žena s jemnými rysy a rameny tak širokými, že ji nejdřív považuje za mladíka. Tmavohnědé vlasy má svázané do uzlu a v očích šedivých jako měsíční krajina se jí zračí šílenství.


Zaujalo vás téma některé z dnešních knih? Vyhráli jste v naší soutěži román Chybějící díl? Líbil se vám? Podělte se s námi!

Tyto knihy a mnohé další můžete vydražit
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChybějící díl

Celona, Marjorie

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizePsychiatr

Prouza, Petr

Šulc-Švarc, 2014

Napsat komentář