S bohy si není radno zahrávat

Antibohyně
Přestože to pro Athénu nebylo lehké, musela si přiznat, že umírá. Z celého jejího těla se klubalo peří a bylo jen otázkou času, než se jím zadusí. Panenská bohyně moudrosti však nebyla jedinou, kterou někdo oloupil o věčnost. Soumrak bohů se blíží…

Román Antibohyně od spisovatelky Kendare Blakeové je prvním dílem připravované trilogie Válka bohyň. Blakeová se čtenářům poprvé představila románem Sleepwalk Society (Společnost náměsíčných), celosvětový úspěch jí však přinesla až dvoudílná hororová série Anna, jež vypráví tragický příběh ducha Anny Korlovové. Stejně jako Anna krví oděná a Dívka z nočních můr vyšla i Antibohyně nakladatelství Baronet.

Donedávna by Athénu ani nenapadlo, že jednou zemře. Věčný život se pro ni, stejně jako pro ostatní bohy, stal samozřejmostí, a tak ji velmi překvapilo, když na svém těle poprvé objevila soví pírko. To se stalo předzvěstí spousty dalších pírek, jež jí pomalu plnily její útroby, srdce a plíce.

Toto prokletí postihlo i ostatní bohy, tělo jejího bratra Herma, posla bohů a ochránce všech zlodějíčků, začalo postupně trávit vlastní svaly, Héra se měnila na kámen a bůh Poseidon prorůstal korály. Athéna netuší, jak nákazu, jež postihla všechny bohy, zastavit. Jedno je jasné, každou chvílí propukne mezi bohy válka, která změní celý svět.

Zatímco se Athéna a Hermes toulají světem, aby nalezli příčinu svého umírání, Kasandra si žije svůj poklidný život se svým přítelem Aidanem, rodinou a přáteli v odlehlém městečku Kincade. Svou schopnost jasnovidectví vnímá jen jako příjemné zpestření, avšak nevidí v něm žádný velký užitek. Tedy až do chvíle, než narazí na Athénu, jež v dívce pozná reinkarnovanou Trojskou Kasandru, princeznu a věštkyni, kterou proklel bůh slunce Apollón, a žádá po ní pomoc. Z nějakého důvodu se totiž bohyně moudrosti a vítězné války domnívá, že by tato šestnáctiletá dívka dokázala zvrátit konec, k němuž byli bohové z nějakého důvodu odsouzeni.

Podobně jako oba díly hororové série Anna, je i román Antibohyně velmi čtivý a napínavý. Blakeová nás zavede do prostředí řecké mytologie, kde však bohové nejsou takoví, jaké jsme si je představovali. Athéna nosí piercing a má tetování, posel bohů Hermes už nedokáže létat a i ostatní bohové jsou spíše jen stíny své někdejší slávy.

Přestože hlavní rysy jednotlivých postav autorka čerpala z všeobecného povědomí o řecké mytologii, zasazením příběhu do dnešní doby umožnila svým hrdinům být osobitějšími. Blakeová je popisuje téměř jako obyčejné lidi, kteří se potýkají se svou smrtelností a špatnými rodinnými vztahy.

Příběh je vyprávěn ze dvou perspektiv, Athéniny a Kasandřiny. Díky tomu vám nic podstatného neunikne a mnohé nepatrné detaily začnou dávat smysl až ve chvíli, kdy se obě linky spojí.

Jak je u Kendare Blakeové zvykem, můžete se těšit na spoustu akcí nabitých scén, jež budou potřísněné trochou krve, ale i na pár oddychovek pro ujasnění dosavadních informací. Dočkáte se také několika náhlých zvratů, jež zásadním a nečekaným způsobem ovlivní samotný závěr knihy.

Stejně jako krvavá série o Anně Korlovové mě i Antibohyně velmi mile překvapila svou originalitou. Autorka se odvážně pustila do klasického tématu, které uchopila velmi osobitě a vytvořila z něj zajímavý, napínavý román, který ve vás vyvolá touhu po dalším pokračování.

 

Ukázka z knihy

Země znovu silně zaburácela. Athéna se naklonila k Odysseovi a vtom se budova za nimi, kde bydlely Tři sestry, zřítila v oblaku prachu a rozbitých cihel. Potlačila znechucený výkřik. Uvnitř nikdo nemohl přežít. Zadívala se do kouře a snažila se dohlédnout přes dav, který se rozutíkal do všech směrů.

Uprostřed sutin stála nezraněná Héra a ohýbala kus kovu. Blůzu měla potrhanou a boty špinavé, ale vyvázla bez škrábnutí. Hleděla přímo na ně. Navzdory veškerému chaosu Athéna jasně slyšela její hlas.

„Když říkaly, že se nám někdo postaví, doufala jsem, že to budeš ty, Athéno.“ Usmívala se škodolibě a jedovatě. „Upřímně jsem doufala, že to budeš ty.“ Pozvedla pěst, tu kamennou pěst, a udeřila s ní do země. Náraz vyvolal tlakovou vlnu, až začaly praskat základy domu vedle nich. (str. 129)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAntibohyně

Blake, Kendare

Baronet, 2014

Napsat komentář