Vyhrajte přehlídku osudových událostí naší země

Osudove-okamziky-ceskych-dejin-perex
Novinář a historik Jaroslav Kojzar vás provede událostmi, které poznamenaly náš národ a zemi od roku 1409 až k amnestii v roce 1990. Nejde však o nudnou učebnici dějepisu, ale bude se vám zdát, že autor byl přímo v centru dění.

Bitvy, demonstrace a důležité okamžiky

Malá přehlídka naší historie, začíná Kutnohorským dekretem z roku 1409 a končí vyhlášením amnestie prezidenta Václave Havla v roce 1990. Téměř na padesát dějinných okamžiků zpracovaných tak, jako by autor byl aktérem děje – tedy nikoli školometsky ani encyklopedicky, nýbrž jako pouť po událostech měnících dějiny.
Pro milovníky historie, a zejména klíčových okamžiků, které měli vliv na další vývoj českého národa.

 

Osudové okamžiky českých dějin

Autor: Jaroslav Kojzar

Vydává: nakladatelství Futura
Počet stran: 220
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 4/2014
ISBN: 978-80-86844-94-7

Přečtěte si více o knize Osudové okamžiky českých dějin, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.cz.

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Zamčený kostel vzali útokem. Kláda se stala zbraní. A Želivský? Stál nedaleko pod monstrancí. Mlčel. Schvaloval? Neschvaloval? Ani prstem nehnul, aby útoku zabránil. Zdejší katolický kněz se svými učedníky utekl zadem. To je zachránilo. Pak kdosi, to už kostel byl vypleněn, katolické zlato rozšlapáno, sochy shozeny z podstavců, obrazy, to svatokrádežné dílo papeženců, vyhozeny ven, navrhl, aby se nyní všichni vydali na Novoměstskou radnici žádat o osvobození pro zajaté druhy. Vydali se tedy. Opět zaplnili ulici a táhli směrem k Vltavě.
Před Novoměstskou radnicí zastavili. Tisíce lidí zaplnily Dobytčí trh. Vpředu stál kněz Jan a kolem něho jeho nejbližší. „Půjdu dovnitř,“ zastavil zástup Želivský, „budu žádat propuštění zadržených bratří“. „Jdi, Jene, jdi,“ ozývalo se ze zástupů. V prvním radničním patře ho konšelé již očekávali. Když vyslovil svou žádost, purkmistr gestem žádal klid: „Jaká bude vaše odpověď?“ Několik minut trvalo, než v síni zavládl klid. Po celou dobu se Želivský nehnul z místa a čekal. Teprve po uklidnění promluvil: „Slyšíte? To není bouře za okny, ale zástupy čekajících. Chtějí jen právo, a tím je svoboda pro naše bratry. Pak se zase rozejdou do svých domovů. Jaká je tedy vaše odpověď?“ Znovu došlo k vřavě. Po uklidnění se konšelé podivuhodně sjednotili. „Ne, ne. Propustit vaše zloděje? Nikdy.“ Zazněla i horší slova proti zástupům. V té době někdo tam dole vykřikl: „Hrr na ně!“

 

Vyhrajte knihu Osudové okamžiky českých dějin

Kniha Osudové okamžiky českých dějin je psaná poutavou formou, ve které autor líčí události tak mistrně, že máte pocit, jako by vše sám prožil. Při psaní totiž Jaroslav Kojzar čerpal i z děl autorů, kteří se událostem dříve věnovali, takže vznikl soubor poskládaných ze vzpomínek pamětníků, historiků i publicistů. To vše, společně s autorovým beletristickým stylem, zaručuje, že kniha nadchne nejednoho čtenáře.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum.cz vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou právě knihu Osudové okamžiky českých dějin vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihy Osudové okamžiky českých dějin
probíhá od 5. května do 18. května 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3x Osudové okamžiky českých dějin

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsudové okamžiky českých dějin

Kojzar, Jaroslav

Futura, 2014

Vyhrajte přehlídku osudových událostí naší země - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. LUKAN napsal:

    Dobrý den,chtěl jsem se zeptat.V soutěži o 3 knihy David a Goliáš jsem měl tip 721 a nejsem mezi výherci?

  2. Jana2312 napsal:

    Dobrý den, knížka dnes dorazila. Moc děkuji.

Napsat komentář