Zasoutěžte si o krimi z odlehlého ostrova

Muz-z-ostrova-Lewis_perex
Detektivní thriller z prostředí odlehlého ostrova Lewis je jedním z těch, do kterého se začtete od první strany. Navíc je napsán tak působivě, že se budete cítit být součástí vyšetřovacího týmu. Pojďte řešit záhadu těla nalezeného v rašeliništi.

Volné pokračování předchozí knihy od Petera Maye s názvem Skála vás opět zavede na místo činu a mezi tým vyšetřovatelů. Tentokrát policie objeví zachovalé tělo v rašeliništi, které nese známky bodných ran a během vyšetřování začne poodhalovat děsivou historii nejedné rodiny, která na ostrově žije. Pojďte do života místních nahlédnout společně s nimi a najít vraha. Ve spolupráci s nakladatelstvím Host jsme pro dva z vás navíc připravili možnost knihu Muž z ostrova Lewis vyhrát.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

O autorovi

Peter May (1951) pochází z Glasgow, ale v současnosti žije ve Francii. Původně se živil jako novinář a byl jedním z nejúspěšnějších a nejplodnějších televizních scenáristů. V současné době píše romány. Šestidílná série „čínských“ thrillerů s dvojicí mladého čínského komisaře Li Yana a americké soudní lékařky Margaret Campbellové mu vynesla celosvětové renomé. Za první díl trilogie z ostrova Lewis, mezinárodní bestseller Skála (2009; česky Host 2013), Peter May získal cenu Barry Award 2013 za nejlepší detektivku roku a řadu dalších ocenění. Také druhý díl série Muž z ostrova Lewis (2012) je kritiky přijímán s velkým nadšením.

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Muž z ostrova Lewis

V rašeliništi na ostrově Lewis je nalezeno dokonale zachované tělo mladého muže, které nese stopy po několika strašných bodných a řezných ranách. Policie se zprvu domnívá, že se mladík stal obětí rituální vraždy před stovkami let, avšak vytetovaný obrázek Elvise Presleyho na mladíkově pravé paži odhalí, že se vražda musela stát mnohem později, ve druhé polovině dvacátého století.
Bývalý policejní detektiv Fin Macleod se mezitím vrací na svůj rodný ostrov. Rozešel se s manželkou, s životem v Edinburghu i s kariérou u policie a nyní se snaží obnovit staré vztahy a opravit zchátralý dům po svých rodičích. Avšak poté, co testy DNA prokážou příbuzenský vztah těla z bažiny a otce Finovy dětské lásky Marsaili Macdonaldové, je Finovi jasné, že jeho návrat domů bude trochu rušnější, než čekal. Tormod Macdonald, dnes již starý muž trpící demencí, celý život tvrdil, že je jedináček a že nemá žádné blízké příbuzné. A Fin zjistí, že Tormod měl dobrý důvod, proč v tomto ohledu lhát.

Autor: Peter May

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Linda Kaprová
Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Vydáno: 3/2014
ISBN: 978-80-7294-928-1

Přečtěte si více o knize Muž z ostrova Lewis, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Nezapomeňte ani na ukázku a náš článek o této knize.

Nepřehlédněte recenzi knihy Muž z ostrova Lewis!

 

Ukázka z knihy

Kolem těla postával hlouček mužů, kteří se museli do větru téměř položit, aby jeho náporu odolali: záchranáři v reflexním žlutém oblečení, kteří čekali, až budou tělo moci odvézt, policisté v černých nepromokavých bundách a čepicích s kostkovaným pruhem, kteří si mysleli, že už viděli všechno. Až do dnešního dne.
Muži se před Gunnem bezeslova rozestoupili a on spatřil policejního lékaře, který se v podřepu skláněl nad mrtvolou a prsty v latexových rukavicích opatrně smetával rozdrolenou rašelinu. Vzhlédl k tyčící se postavě George Gunna a ten si teprve teď všiml hnědé svraštělé kůže mrtvého. Udiveně se zamračil. „On je…  snědý?“
„To má na svědomí rašelina. Řekl bych, že to byl běloch. Poměrně mladý. Něco kolem dvaceti. Typický příklad mrtvoly z rašeliniště. Téměř dokonale zachovaná.“
„Ty už jsi někdy nějakou viděl?“
„Nikdy. Ale četl jsem o nich. Oceánská sůl obsažená ve vzduchu vytváří vhodné podmínky pro růst rašeliníku. Jeho kořínky při rozkladu tvoří kyselinu. Ta tělo konzervuje skoro jako v nálevu. Vnitřní orgány by teoreticky měly být zcela netknuté.“
Gunn zíral s nepokrytou zvědavostí na téměř mumifikované ostatky. „Jak zemřel, Murdo?“ (str.16)

 

Vyhrajte knihu Muž z ostrova Lewis

Příběhy a životy obyvatel jsou zajímavě propojené a budete mít chuť je rozluštit. Vítr, déšť a ošklivé počasí navíc příběh skvěle podkreslují. Minulost se zkrátka někdy ráda vrací a nikdy není tak úplně pohřbená. Stejně jako mrtvola v rašeliništi, která se objevila právě nyní.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Muž z ostrova Lewis vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Muž z ostrova Lewis
probíhá od 16. dubna do 29. dubna 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 krimi thrillery Muž z ostrova Lewis

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž z ostrova Lewis

May, Peter

Host, 2014

Napsat komentář