Velká česká jména literatury pro děti

Ctvrtek-Sekora-Born-Macourek
Dnes se vydáme do říše pohádek, kterou nás provedou známí autoři české literatury. Připomeňte si své mládí a předčítejte svým dětem z knih Václava Čtvrtka, Ondřeje Sekory, nebo dvojice Miloš Macourek a Adolf Born!

Václav Čtvrtek

Na Václava Čtrvtka (1911–1976) si každý jistě vzpomene ve spojitosti s pohádkovou postavou loupežníka Rumcajse nebo  dvojicí skřítků Křemílka a Vochomůrky. Tento autor literatury především pro děti a mládež je znám svou tvorbou povídkových knih a příběhů, které byly adaptovány ve spolupráci s Československou televizí jako Večerníček. Po přečtení či zhlédnutí jeho pohádek nelze přehlédnout, že veškeré pohádkové postavy pocházejí od Jičína. Jičínem se Václav Čtvrtek inspiroval poté, co se svou matkou odjel ke prarodičům, kde strávil celou válku.

My si dnes připomeneme knihu Cesty formana Šejtročka, jejíž příběhy se ve Večerníčku také objevily. Text Václava Čtvrtka výborně doplňují  ilustrace známého českého režiséra a výtvarníka animovaných filmů Zdeňka Milera (1921–2011), jehož nejznámější  pohádkovou postavou je Krteček. Knihu vydalo nakladatelství Fragment. Přečtěte si více o Václavu Čtvrtkovi a Zdeňku Milerovi!

 

Cesty formana Šejtročka

Šejtroček prožívá na svých cestách řadu dobrodružství i se svými kamarády – vodníkem Česílkem, valachem Žemličkou a dalšími. Dozvíte se jak se stal Šejtroček formanem, jak se mu polámalo kolo, jak zahrál loupežníkům pro radost, jak vezl ohnivého mužíčka na svatbu a mnoho dalších neuvěřitelných příběhů.

Jak Šejtroček vozil po kopcích varhany

Jednou jel forman Šejtroček kolem jičínské radnice. Jedno okno tam bylo otevřené a Šejtroček slyší hlas starosty Humpála. Humpál něco vykládá s náramnou důležitostí, slovo k slovu přibíjí pěstí ke stolu.
Šejtroček přitáhl valachu Žemličkovi oprať, povysedl si na kozlíku a přistrčil ucho k oknu. „A tak jsem vymyslel, že by naše město mělo mít, co by všecka ostatní města záviděla,“ povídá starosta Humpál.
Radní kolem stolu kývli. A radní Cviliš se zeptal: „Jenže, starosto, co by to mělo být?“ Humpál hodil rukama, jako by zrovna snesl hvězdu z nebe. „Varhany to budou. Postavíme je na radnici v té síni, co zrovna sedíme. Něco takového nemají ani v Hradci.“
Radní nevěděli, jestli i na to Humpálovi kývnout; a Cviliš znova: „Nač nám, starosto, ty varhany budou dobré? Nebudou pro svatby ani pro pohřby. Jen se o ně zbytečně uhodíme, až půjdeme sedět v radě.“
Když to radní Cviliš řekl, Humpál po něm zle šlehl očima. „Ty, Cviliši, jsi vždycky byl proti mně. Ale varhany tu stát budou. A budou!“
Ostatní radní si nechtěli se starostou rozházet honérs; a tak kývli.

Cesty formana Šejtročka

Autor: Václav Čtvrtek

Ilustrace: Zdeněk Miler
Počet stran: 144
Formát: 166 × 230
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Cesty formana Šejtročka

Nepřehlédněte také naší recenzi Forman Šejtroček se vrátil!

—————————————————

Ondřej Sekora

Dalším ze známých autorů knih pro děti je Ondřej Sekora (1899–1967). Tento spisovatel, žurnalista a mimo jiné také ilustrátor, je známý především pohádkovou postavou Ferdy Mravence. Ten se poprvé objevil na stránkách Lidových novin v lednu 1933 jako postava kresleného seriálu pro dospělé a již v roce 1936 vyšla první Sekorova knížka pro děti, Ferda Mravenec.

V dnešních tipech si představíme knihu Ferda Mravenec v cizích službách, kterou vydalo nakladatelství Knižní klub.

Ferda Mravenec v cizích službách

Nové vydání příběhů jedné z nejoblíbenějších postaviček českých dětí, Ferdy Mravence, líčí trampoty sympatického všeuměla s puntíkovanou kravatou v otroctví! Ale Ferda by nebyl Ferda, kdyby si neporadil s krvežíznivým Ťutínkem i s mravencožravou paní Střevlíkovou, a nakonec postaví larvičkám chrostíků tak krásné podvodní domečky, že si vyslouží svobodu a může se konečně vydat do rodného mraveniště!

O hrozné hmyzí nestvůře, která má tatínka jako neviňátko

Druhý dne se přihlásilo takové nějaké šídlo, koukalo jako hvězdář, a to si Ferdu koupilo.
A to jakoby šídlo se jmenovalo mravkolev Neviňátko.
Uvázalo si pak Ferdu na provázek a letělo pomalu nad ním. Jenže to vypadalo, jako by si vedl Ferda na provázku mravkolva. Jako by si ho koupil někde, kde prodávají plynové balonky a všelijaké takové létací hračky. Však také za Ferdou běžel celý průvod mladých broučků, ale žádný se ho neodvážil optat, kde tu hračku koupil.
„To je divné jméno,“ řekl hned důvěrně Ferdovi. „Mravkolev! Pro mě se to ani nehodí. Copak vypadám jako nějaký lev? Ale já se tak vlastně jmenuji kvůli svému synovi. Ten je totiž lev. Mravenčí lev. Opravdový divoký mravenčí lev!“

Ferda Mravenec v cizích službách

Autor: Ondřej Sekora

Počet stran: 80
Formát: 167 × 241
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Ferda Mravenec v cizích službách

Podívejte se také na pokračování ukázky z knihy!

—————————————————

Miloš Macourek a Adolf Born

Miloš Macourek (1926–2002) byl básník, dramatik a autor pohádkových próz. Jako spisovatel na volné noze tvořil od počátku 80. let. Jeho tvorba má blízko k Aškenazymu nebo Werichovi. Jako tvůrce animovaných filmů spolupracoval s grafikem a ilustrátorem Adolfem Bornem (*1930). Mezi jejich nejznámější pohádkové postavy patří Mach a Šebestová. Adolf Born dále ilustroval také knihy Jiřího Žáčkanebo Julese Verna.

Další jejich společnou pohádkovou knihou je Žofka ředitelkou zoo, kterou vydalo nakladatelství Albatros.

Žofka ředitelkou zoo

Další veselé příběhy podnikavé opičky Žofky Orangutanové a jejích kamarádů. Tentokrát se jí podaří odhalit zloděje, vychová malá lvíčata, přiveze do zoo mládě Yettiho a dokonce odmítne lákavou nabídku k sňatku. Neodmítne ale jinou nabídku, a stane se ředitelkou zoo!

 Jednou ráno, sotva se v zoologické zahradě začnou prodávat vstupenky, objeví se před pokladnou párek prapodivných zvířat, jaká nikdo nikdy neviděl, napůl savci, napůl ptáci, a ten sameček povídá, dobrý den, slečno pokladní, já a moje žena Milly máme zájem usadit se ve vaší zahradě, ovšem pokud nám zde bude vyhovovat byt a strava.
A slečna pokladní, celá vyjevená, vede ty dva zvláštní tvory k paní ředitelce, která je z nich úplně vedle a ptá se, kdo vlastně jsou a odkud přicházejí, načež ten samec řekne, jsme manželé Brkofrkovi, já jsem Willy, tohle je moje žena Milly, jsme neznámá a mimořádně exotická zvířata, která nenajdete v žádném přírodopisu, spisu či dopisu, bude to pro vás zvláštní čest, mít takovou raritu, kam se na nás hrabe nějaký slon nebo žirafa, všechno ovšem záleží na tom, jaké nám nabídnete bydlení a jídelní lístek.

Žofka ředitelkou zoo

Autor: Miloš Macourek

Ilustrace: Adolf Born
Počet stran: 152
Formát: 240 × 242
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Žofka ředitelkou zoo

Přečtěte si také další ukázku z knihy!


Která z těchto knih provázela vaše dětství? Napište nám!

Vydražte si knihy v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesty formana Šejtročka

Čtvrtek, Václav

Fragment, 2011

zobrazit info o knizeFerda Mravenec v cizích službách

Sekora, Ondřej

Knižní klub, 2014

zobrazit info o knizeŽofka ředitelkou zoo

Macourek, Miloš - Born, Adolf

Albatros, 2014

Napsat komentář