Pohádkový král Václav Čtvrtek by tento měsíc oslavil rovných sto let!

cipisek
Kdo by neznal pohádky o Rumcajsovi, vodníku Česílkovi nebo o formanu Šejtročkovi. Nejen tyto ale i spoustu dalších dodnes velice oblíbených pohádek napsal právě Václav Čtvrtek, mimo jiné i čestný občan pohádkového města Jičína.

Narodil se 4. dubna 1911, dnes si připomínáme právě sto let výročí. I když bylo jméno Čtvrtek původně jen pseudonymem, přijal jej úředně v roce 1959 za jméno občanské.

Narodil se jako Václav Cafourek do rodiny účetního a redaktorky Československého rozhlasu, jeho maminka byla Vlasta Váňová, která mimo jiné psala i prózy pro děti.

Jeho dědeček Václav Feyfar, který žil v Jičíně byl zase vypravěčem příběhů s notnou dávkou tajemna. A právě k němu se malý Václav s matkou a bratrem nastěhovali v době odchodu otce na frontu. I když v Jičíně navštěvoval školu, rodina se v roce 1918 vrátila zpět do Prahy, kde Václav Čtvrtek studoval na reformním reálném gymnáziu a chodil i krátce na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.

Pracoval v Městských knihovnách pražských jako expedient, pak několik dlouhých let pracoval na finančním ředitelství v Praze a v Chebu, po válce pracoval i na ministerstvu financí.

Nakonec zakotvil jako zaměstnanec Československého rozhlasu, kde působil v oblasti dramaturgie pohádkových pořadů, pracoval jako vedoucí tzv. vysílání pro školy. V roce 1960 si za své zaměstnání vybírá povolání spisovatele.

Václav Čtvrtek působil i v časopisech, ovšem k soustavnému publikování se dostává až po skončení války. A působí samozřejmě hlavně v časopisech věnovaných dětem. Spolupracoval s Mateřídouškou, Sluníčkem, Pionýrem, Sedmičkou pionýrů, Zlatým májem, s časopisem ABC, Broučkem a dalšími.
Svou práci odvedl i v pořadech Československého rozhlasu, v pořadech Hajaja a Nedělní pohádka.
Spolupracoval i s televizí, a právě tam vznikly oblíbené večerníčky. Nejoblíbenějším se stal seriál O loupežníku Rumcajsovi. Zvláště o tento seriál pro děti byl velký zájem i v zahraničí, převzalo jej asi třicet zahraničních stanic.

Děj svých pohádkových příběhů umísťoval právě často do oblasti Jičína, kde bydlel se svým dědečkem.

Z dětských pohádkových příběhů jmenujme kromě oblíbeného Rumcajse, například Makovou panenku, Vílu Amálku, Pohádky z mechu a kapradí, Pohádky ze čtyř studánek, Kočičiny kocoura Damiána, Honza, čert a kašpárek, My tři a pes z Pětipes, Hrompác a Tancibůrek a další.
Psal i prózy pro dospělé, například Nezbedné pověsti, je také autorem populárně naučné literatury, například Směr vesmír – start!

Rok 2011 byl vyhlášen pohádkovým rokem Václava Čtvrtka.

Z akcí k tomuto výročí vybíráme:

Ve městě Václava Čtvrtka, Jičíně proběhne v říjnu mezinárodní vědecká konference věnovaná tomuto spisovateli a pohádce. Nad konferencí převzal záštitu starosta města Jičína Ing. Martin Puš.

Konference proběhne v Jičíně ve dnech 20. – 22. října 2011. Prostor na konferenci dostanou i pamětníci, na programu budou teoretické referáty s praktickými ukázkami. Na programu je mimo jiné i téma Tvůrčí typ Václava Čtvrtka ve vývoji české autorské pohádky, Václav Čtvrtek a Jičín, Dílo Václava Čtvrtka a moderní knižní ilustrace pro děti a mnoho dalších.

Na počátku dubna se také uskuteční tzv. Přehlídka OKNA ((O KNihovnických Aktivitách), kterou pořádá Klub dětských knihoven SKIP, regionální organizace SKIP Východní Čechy a Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně. Uskuteční se jako prolog říjnové odborné konference u příležitosti 100. výročí narození Václava Čtvrtka se bude v Jičíně konat ve dnech 7. – 8. dubna 2011. Přehlídka by se měla stát inspirací pro všechny knihovny v práci s dětmi.

Regionální muzeum a Galerie v Jičíně připravuje k výročí tohoto spisovatele výstavu Jičínské inspirace v díle Václava Čtvrtka. Kromě tvorby tohoto autora bude na výstavě představeno i samotné město Jičín, vystaveny budou dobové fotografie, pohlednice a další dokumenty, a to včetně těch, kde bude přiblížena i osobnost dědečka Václava Čtvrtka a dalších.
Výstava proběhne ve dnech 15. září až 23. října 2011.

V Městské knihovně Jičín proběhne hned na začátku dubna křest knihy Václava Čtvrtka O Kačence a tlustém dědečkovi. Slavnostní křest se uskuteční v hudebním oddělení knihovny od 19 hodin.

Městská knihovna v Kladně vyhlásila pro děti do 15 let k výročí Václava Čtvrtka výtvarnou soutěž. Jmenuje se Pohádkový mlýnek Václava Čtvrtka a úkolem dětí je namalovat obrázek s tématikou pohádkových příběhů tohoto spisovatele. Termínem pro odevzdání prací je 13. květen 2011.

Až do konce dubna trvá uzávěrka soutěže, kterou vyhlásila knihovna v Novém městě na Moravě. Nese název Čtvrtek není jen den v týdnu, jedná se o soutěž výtvarnou. Přijímány jsou obrázky jakékoliv techniky, ale s podmínkou, že se jedná o tématiku pohádek tohoto spisovatele. Věkově tato soutěž není omezena. Uzávěrka je 30. 4. 2011.

Ve Slatině nad Úpou trvá až do konce června výstava k 100. výročí narození Václava Čtvrtka. Vystavovány budou ty nejznámější pohádky z tvorby tohoto autora. Pohádky si budete moci samozřejmě v knihovně i zapůjčit. Výstava končí 30. června 2011.

Samozřejmě budou probíhat i další akce po celý rok a po celé naší republice. Většinu z nich se pro vás snažíme zaznamenat do našeho kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Pohádkový král Václav Čtvrtek by tento měsíc oslavil rovných sto let! - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. JanaP napsal:

    Bezva informace, ale zřejmě si v nich trošku zařádil šotek – ve druhém odstavci zmiňujete Vlastu Váňovou jako maminku Václava Cafourka, ale byla to je manželka viz.
    http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1308

  2. Práce v zahraničí napsal:

    Tento web musel dát hodně práce, dík za něj.

Napsat komentář