Zemřel autor Krtečka Zdeněk Miler

Snad každý z nás v dětství sledoval příběhy Krtečka a jeho kamarádů, ať již v televizi či na stránkách knihy. Autor těchto nádherných postaviček Zdeněk Miler včera zemřel ve věku 90 let…

Zdeněk Miler, jeden z našich nejslavnějších ilustrátorů, se narodil 21. února 1921 v Kladně. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a svou kariéru začal ve zlínských ateliérech Baťova filmového studia v roce 1942. Roku 1945 přešel do studia Jiřího Trnky Bratři v Triku. Logo tří panáčků, kteří se uklání, je Milerovým dílem.

O rok později se ze zdánlivě obyčejné příhody zrodil fenomén. Pan Miler na procházce zakopl o krtinec… a nápad na novou postavičku byl na světě. Roku 1957 spatřil světlo světa Krteček v pohádce Jak krtek ke kalhotkám přišel. Příběh o malém černém hmyzožravci se setkal s velkým úspěchem – ještě ten rok byl oceněn hned dvěma cenami na filmovém festivalu v Benátkách.

Krtečkovy další příhody přibývaly postupně. Děti na celém světě si ho zamilovaly. Možná k tomu pomohlo i to, že s výjimkou prvního „dílu“ jsou všechny další pohádky bez komentáře. Vše je vyjádřeno obrazem, jen občas některá z postaviček pronese nějaké citoslovce či „tady, tady“, „pá pá“ a podobně. Zvuky „namluvily“ dcery Zdeňka Milera.

Zajímavostí je, že krteček doznal v průběhu let jistých změn. Největší je zřejmě ta, že od druhé pohádky již nemá ocásek.

Pan Miler není ale jen autorem populárního Krtečka. Jeho prvním filmem byla pohádka O milionáři, který ukradl slunce. Nakreslil i další pohádky, série příběhů dalších hrdinů – zvědavého štěňátka či cvrčka –, ilustroval i pohádky Václava Čtvrtka (Cesty formana Šejtročka), Vladislava Vančury (Kubula a Kuba Kubikula), …

Včera, 30. listopadu 2011, Zdeněk Miler zemřel. Ale v našich srdcích díky své úchvatné a překrásné práci zůstává…

Redakce Klubu knihomolů vyjadřuje rodině Zdeňka Milera hlubokou soustrast.

Doporučení:
Share

Napsat komentář