Odpovědi na své otázky najdete v knihách

knihovna
Na první pohled by se mohlo zdát, že ve světě, v němž jsou informace snadno dostupné prostřednictvím internetu, není pro knihy vydané se stejným účelem místo. Opak je pravdou! Dokladem tohoto tvrzení jsou i námi dnes představené tituly.

Hned první z představených knih, nazvaná Velké otázky. Evoluce, hledá odpovědi na některé ze základních otázek historie lidstva. Jejím autorem je Francisco Ayala a za její české vydání vděčíme nakladatelství Universum.

Velké otázky. Evoluce

Série Velké otázky předkládá otázky vědy a filosofie, které v průběhu historie trápily zvídavé jedince, a nabízí odpovědi těch největších myslitelů. Tato ambiciózní řada je jedinečným, přístupným a stručným shrnutím nejhlubších myšlenek lidstva. Ve svazku Evoluce autor mimořádně fundovaně zkoumá vznik a vývoj života, jaký známe. Provádí nás od základních principů adaptace a přírodní selekce až k nejnovějšímu výzkumu klonování a inteligence a přitom odhaluje, jak se zrodil živý svět.

Pojem „evoluce“ znamená změnu v čase. Obvykle se vztahuje k vývoji živých tvorů, ale je užíván i v jiných vědeckých kontextech. V astronomii jej například používáme k popisu procesů, jimiž se utváří a mění celý fyzický svět včetně galaxií, hvězd a planet.

Autor: Francisco Ayala

Překlad: Roman Šolc
Počet stran: 208
Formát: 149×216
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Velké otázky. Evoluce

Nahlédněte také do ukázky z knihy!

————————————————-

Na jedné straně právo na svobodný přístup k informacím, na straně druhé právo na duševní vlastnictví – toť dlouhotrvající spor dvou ideí s bohatou historií a vysokou mírou aktuálnosti i v dnešní době. Ucelený a fundovaný pohled nabízí publikace nazvaná prostě Pirátství autora Adriana Johnsa, kterou vydalo nakladatelství Host.

Pirátství

Johns popisuje boje o duševní vlastnictví od dob prvních tiskařských technologií v šestnáctém století až po internet ve století jednadvacátém. Jeho kniha překypuje detaily a širšími souvislostmi, které přispívají k současným debatám na téma volného přístupu k informacím a jejich užívání, svobody kultury atp. Pirátství podle autora vždy stálo v centru pokusů nastolit rovnováhu mezi kreativitou a obchodem a bývalo jak stimulem sociálních, technologických a duševních inovací, tak i jejich nepřítelem. Od Cervantese po Steva Wozniaka, od Marie Callasové k Windows, od nechvalně proslulé ulice Grub Street ke Googlu.

Neocenitelné dílo… Johns v této podnětné, podrobné a provokativní knize dokazuje, že rozhodnutí, která činíme při hledání rovnováhy mezi vlastnictvím, tvořivostí a soukromím, budou formovat „kontury kreativního života“ v jednadvacátém století.

– Washington Post

Autor: Adrian Johns

Překlad: Lucie Chlumská, Ondřej Hanus
Počet stran: 650
Formát: 162×228
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Pirátství a prolistujte si také ukázku z knihy!

Nepřehlédněte také náš článek Analýza dějin soudobého pirátství

————————————————-

Nejen studentům středních škol, ale i široké veřejnosti je určena kniha Písemná a elektronická komunikace. Užitečnou pomůcku pro všechny, kteří vstupují do styku s obchodními písemnostmi a dalšími běžně užívanými dokumenty, vydalo nakladatelství Fragment.

Písemná a elektronická komunikace

Díky této knize si poradíte s nejčastěji užívanými druhy obchodních písemností a s dokumenty, se kterými se běžně setkáváte. Zvládnete jejich elektronické zpracování, grafickou úpravu, pravopis i výběr vhodných slov. V knize najdete náležitosti obchodních písemností a jiných dokumentů, elektronické zpracování a grafickou úpravu, stylistická doporučení a pravopisná pravidla a praktické úkoly na procvičení!

Vzor plné vůle z knihy Písemná a elektronická komunikace

Autoři: Renáta Drábová, Tereza Filinová, Jaroslava Levová
Počet stran: 124
Formát: 207×287
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Písemná a elektronická komunikace

Nevíte si rady s životopisem? Podívejte se na vzor, který naleznete v ukázce z knihy!

————————————————-

Máme Romy litovat, nebo se před nimi mít na pozoru? Ožehavými otázkámi spojenými s romským etnikem se zabývá Norbert Mappes-Niediek v publikaci Chudáci Romové, zlí Cikáni. Knihu vydalo nakladatelství Host.

Chudáci Romové, zlí Cikáni

Odvážná hlavní teze vzbuzující četné kontroverze zní: Evropa nepotřebuje romskou politiku podporující pozitivní identitu této menšiny, ale sociální politiku zaměřenou na potírání chudoby. Kniha, která se na první pohled jeví jako jedna z nespočtu povrchních publikací nabízejících jednoduchá černobílá vysvětlení, tak nastavuje zrcadlo západní i východní Evropě – a nabízí věru překvapivý a místy nepříjemný pohled.

Bylo by asi nejlepší, kdybychom prostě zapomněli na všechno, co doposud o Romech víme, a přečetli si tuto knihu, která nic nepřikrášluje, ale mnohé věrohodně vysvětluje.

– Bernolf Reis, Kölner Stadt-Anzeiger

Autor: Norbert Mappes-Niediek

Překlad: Veronika Patočková
Počet stran: 300
Formát: 135×210
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Chudáci Romové, zlí Cikáni a ukázku z ní

Nepřehlédněte také náš článek Podrobná analýza životních poměrů východoevropských Romů


Která z knih vás zaujala nejvíce? Zajímáte se o témata, která jsou obsažena v těchto publikacích? Podělte se s námi o váš názor v komentářích!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit také v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePísemná a elektronická komunikace

Drábová, Renáta - Filinová, Tereza - Levová, Jaroslava

Fragment, 2014

zobrazit info o knizePirátství
Boje o duševní vlastnictví od Gutenberga po Gatese

Johns, Adrian

Host, 2014

zobrazit info o knizeVelké otázky. Evoluce

Ayala, Francisco

Euromedia Group, 2014

zobrazit info o knizeChudáci Romové, zlí Cikáni

Mappes-Niediek, Norbert

Host, 2014

Napsat komentář