Kde se skrývá vrah? V dobré detektivce!

Detektiv
Dobrých detektivek není nikdy dost. Pojďte se s námi podívat na pět skvělých novinek z žánru světové krimi, které se vám zaručeně dostanou pod kůži! Odhalíte, kdo je vrah?

Na úvod si představíme detektivku ze známé řady Světová knihovna z nakladatelství Odeon, vůbec první vydaný titul s novou obálkou této edice. Za tuto knihu získal autor Michael Chabon čtyři ocenění, včetně Ceny České akademie science fiction, fantasy a hororu.

Židovský policejní klub

Autor: Michael Chabon

Překlad: David Záleský
Počet stran: 400
Vazba: vázaná

Přečtěte si víc o knize Židovský policejní klub a prolistujte si ukázku z ní 

Dílo se odehrává v alternativní přítomnosti v aljašském městě Sitka: tam byla před 2. světovou válkou umístěna velká část východoevropských Židů. Sitka je federální distrikt USA se zvláštním režimem židovské samosprávy, jež má však záhy skončit. Životem omlácený detektiv oddělení vražd Meyer Landsman začíná vyšetřování nového případu, který může být jeho poslední. 

„Znal jsem docela dost šachistů, co jeli na heroinu,“ poznamená Tenenboym.
„Nápodobně,“ kývne Landsman a při pohledu na mrtvého si uvědomí, že ho v Zamenhofu několikrát viděl. Byl to takový ptačí mužík, jasná očka, tupý zobák. Měl trochu zarudlé tváře a hrdlo, možná trpěl růžovkou. Žádný drsňák ani křivák, dokonce ani žádná ztracená duše. Vlastně se od Landsmana výrazně nelišil, jedině drogou, kterou užíval. Čisté nehty. Vždycky s kravatou a v klobouku. Jednou si četl knihu s poznámkami pod čarou. Teď leží Lasker na břiše na sklápěcí posteli, jen v obyčejných bílých spodkách.

––––––––––––––––––––

V severské krimi z nakladatelství MOBA dojde k chladnokrevné vraždě dvacetileté Lindy. Vše nasvědčuje tomu, že Linda svého vraha znala. Vypadá to ale, že hlavní podezřelý má v tomto případu velmi dobré alibi…

Linda – příběh zločinu

Autor: Leif G. W. Persson

Překlad: Jaroslav Bojanovský
Počet stran: 552
Vazba: pevná bez přebalu

Přečtěte si víc o knize Linda – příběh zločinu

Ve Wäxjö, idylickém provinčním městečku ve Švédsku, byla dvacetiletá Linda ve svém vlastním bytě krutě týrána a následně uškrcena. Linda byla nejen velmi atraktivní a u všech oblíbená, ona ještě navíc navštěvovala policejní školu a zakrátko měla být přijata do řádného služebního poměru.

„O místo činu mi nejde,“ řekl Bäckström klidně jako pedagog. „Ptal jsem se na všecky místa mimo místa činu. Na místa v okolí trasy, kterou šla oběť v noci domů, na okolí místa činu, v okolí předpokládané únikové cesty pachatele. Nebo ve Växjö vůbec. Nebo ve Švédsku… Nebo v celým světě?“
„Chápu, co máte na mysli,“ řekl Knutsson. „Jde vám o…“
„Neřekl bych, že to chápeš!“ přerušil ho Bäckström, který mezitím stačil vypěnit.

––––––––––––––––––––

Z temného severu je i kniha Jen jeden život, již čtvrté pokračování krimi případů inspektorky Louise Rickové. Po vraždě mladé Somry přichází o život i její kamarádka Dicte a Somřina sestra náhle zmizí. Může za brutální sérii vražd Somřin otec? Titul vydalo nakladatelství Host.

Jen jeden život

Autor: Sara Blædelová

Překlad: Miroslava Gajzlerová
Počet stran: 336
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si víc o knize Jen jeden život a prolistujte si ukázku z ní 

S knihou jste se mohli již dříve seznámit v našem článku: Čtvrtý případ inspektorky Rickové

Když ve vodách  fjordu poblíž finského města Holbæk našli mrtvou mladou imigrantku Samru s betonovou dlaždicí přivázanou k pasu, okamžitě přivolali i kriminální inspektorku Louise Rickovou. Samřina matka Sada je přesvědčená, že kdyby dcera rodinu zneuctila, manžel by byl schopen ji zabít. Nicméně tvrdí, že jejich dcera nic špatného neudělala. Tak proč ji chtěli poslat zpátky do Jordánska?

„Byla otočená břichem dolů,“ vysvětloval Storm a ukazoval do pravé části fjordu dále od břehu. „Nevíme, o koho se jedná, ale odhadujeme, že je jí plus mínus mezi čtrnácti a šestnácti. Neměla u sebe peněženku ani nic jiného, podle čeho bychom zjistili její totožnost.“
„Za chvíli dorazí psovodi. Takže uvidíme, jestli nenajdou něco, podle čeho by ji mohli identifikovat,“ přerušil ho Bengtsen. Vystoupil z hloučku a postavil se vedle šéfa výjezdové skupiny. „Pravděpodobně můžeme vyjít z toho, že do vody ji shodili z nějakého člunu,“ pokračoval s rukama v kapsách a s pohledem klouzajícím po vodě.

––––––––––––––––––––

Do Finska je zasazen rovněž příběh Jana Costina Wagnera. Když je v nemocnici ve finském Turku zavražděna žena v kómatu, nabízí se hned několik otázek: Kdo vnikl do nemocnice, aby neznámou ženu zabil? A proč na prostěradle zanechal jedinou stopu – slzy? Vydalo nakladatelství MOBA.

Světlo v temném domě

Autor: Jan Costin Wagner

Překlad: František Ryčl
Počet stran: 264
Vazba: pevná bez přebalu

Přečtěte si víc o knize Světlo v temném domě

Kimmo Joentaa by měl veškerou svoji pozornost věnovat snaze vysvětlit vraždu neznámé ženy v kómatu, jenže má momentálně úplně jiné starosti: Larissa, žena, která nečekaně vnesla světlo do jeho života, beze stop zmizela. Zatímco zcela suverénní pachatel v různých městech nachází své další oběti, Kimma přivede jeho neúnavné hledání přímo doprostřed temného tajemství dávno minulého léta…

––––––––––––––––––––

Na závěr pro vás máme knihu amerického autora Roberta Craise, držitele ceny Grand Master 2014 detektivního žánru. Titul vydalo nakladatelství Metafora a jeho příběh bude brzy k vidění i na filmovém plátně.

Podezřelý

Autor: Robert Crais

Překlad: Hana Sichingerová
Počet stran: 328
Vazba: vázaná

Přečtěte si víc o knize Podezřelý, kde najdete také krátkou ukázku z knihy 

S knihou jste se mohli již dříve seznámit v našem článku: Detektivní příběh policisty a služebního psa

Na tom, že se policisté někdy dostanou do přestřelky, není vůbec nic divného. Když se k ní ale připletou náhodou, je to zatracená smůla. Zvlášť když po celé té hrůze zůstane na dlažbě pár mrtvých. Scott James svoje zranění přežije, jeho parťačka tolik štěstí neměla. Touha po pomstě mu však nedává spát a osud mu přihraje trochu neobvyklého pomocníka. Fenku německého ovčáka Maggie.

Scott zalehl k zemi a rukama si kryl hlavu. Kulky s jiskřením narážely do betonu kolem něho a zanechávaly v ulici rýhy.
Honem. Dělej něco.
Scott se převalil do strany, vytáhl pistoli a začal na plameny střílet, jak nejrychleji dokázal. Pak vyskočil a s kličkováním se rozběhl ke své parťačce. Ulicí se mezitím přihnalo temně šedé Gran Torino. Se skřípěním zastavilo vedle sedanu, ale Scott ho skoro nevnímal. Za běhu naslepo pálil na nákladní auto a kličkoval stále blíž ke své partnerce.
Stephanie ležela schoulená, jako by měla křeče v břiše. Chytil ji za paži.


Zaujaly vás dnes představované knihy? Četli jste některá předchozí díla těchto autorů? Napište nám!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvětlo v temném domě

Wagner, Jan Costin

Moravská Bastei MOBA, 2014

zobrazit info o knizeŽidovský policejní klub

Chabon, Michael

Odeon, 2014

zobrazit info o knizeLinda - příběh zločinu

Persson, Leif GW

Moravská Bastei MOBA, 2013

zobrazit info o knizeJen jeden život

Blaedelová, Sara

Host, 2013

zobrazit info o knizePodezřelý

Crais,Robert

Metafora, 2014

Napsat komentář