Láska je láska?

michael-cunningham-za-soumraku ořez
Láska manželů, láska ke krásným věcem, láska k dítěti, láska k ženě, láska k muži… Kolik podob má láska? Může muž milovat ženu i muže? Kam až to může zajít?


Všechny možné odstíny lásky najdete v nové knize Michaela Cunnighama Za soumraku vydaného nakladatelstvím Odeon v edici Světová knihovna. Michael Cunnigham je nositelem Pulitzerovy ceny za román Hodiny, který se stal předlohou pro stejnojmenný film. Otevřeně přiznává, že je gay, ale jeho romány nejsou určené především této menšině.

Naopak. Hlavními hrdiny románu Za soumraku jsou manželé Peter a Rebecca Harrisovi. Jejich život se odehrává v zaběhaných rituálech již dvaadvacet let. On, středně úspěšný galerista, vyhledává nové talenty, jejichž díla pak prodává bohatým sběratelům, ona, editorka časopisu „Modré světlo“, který nikdo nekupuje. Ze stereotypu je vytrhne příjezd jejího bratra Ethana, zvaného Omyl, krátce Míla. Mladík potulující se světem, flákač, konzument drog, jehož příjezd vždy znamená problémy. Tentokrát ovšem dojde k tomu, že Peter se do něj, do jeho krásy, mládí a volnosti zamiluje.

Z této zápletky kolem jednoho mužského polibku autor odvíjí svůj příběh. Líčí pocity svého hrdiny, jeho pochybnosti o sobě samém, o vztazích i smyslu své existence. Prokládá je úvahami o umění, kráse i konzumní společnosti. Píše zvláštním stylem – většinu příběhu odvypráví ve třetí osobě jako ze strany pozorovatele, ale v určitých momentech přechází do osoby první, jakoby vstupoval do svého hlavního hrdiny a plně se s ním ztotožňoval. Výsledek je velmi působivý, čtenář tak autenticky prožívá vnitřní dialog hlavního hrdiny, kde zaznívá většina jeho pochyb, kde podsouvá svým blízkým odpovědi, které by rád slyšel, ale kterých se většinou nedočká.

Michael Cunnigham pokládá prostřednictvím svého hlavního protagonisty čtenáři řadu otázek, například – co je vlastně ještě umění? Zabývá se sexuální orientací – zda je možné být homosexuálem jen pro jednoho muže, ale jinak žít běžný život se ženou. A řeší dilema, jestli přespříliš lásky nemůže dětem spíše ublížit, než prospět. Nejde v žádné případě o sexem prošpikované čtení, ale spíše o úvahy, rozpolcenost osobnosti, vzpomínky a touhy. Příběh samotný se odehrává v rozmezí několika dnů s malým množstvím postav, přesto je velmi obsažný a podněcuje k zamyšlení.

Jak Peterův souboj se sebou samým dopadne, zda opustí svoji pečlivě vybudovanou kariéru a rodinu, nebo ne, čím ho překvapí jeho manželka Rebecca a jak z toho všeho vyvázne Míla, se dozvíte sami v zajímavém románu Za soumraku, který určitě za přečtení stojí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa soumraku

Cunningham, Michael

Euromedia Group, 2011

Napsat komentář