Cesta ke ztracenému pokladu templářů vede do minulosti

751093_treasure_chest_2
Templářský poklad nepředstavitelné hodnoty čeká na své objevení. Jaké tajemství se v něm skrývá? Podaří se mladé archeoložce rozluštit starou listinu, najít cestu k pokladu a pomstít se nelítostným zabijákům?

Možná se vám zdá, že tato kniha bude zajímavou detektivkou. Nenechte se ale mýlit. Román Strážce úsvitu, který vydalo nakladatelství Alpress v edici Klokan, napsala uznávaná americká autorka Linda Howard, která romantickým příběhům dodává detektivní nádech.

Hlavní hrdinkou je v tomto případě archeoložka Grace, kterou více než cokoliv jiného zajímají hlavně staré listiny a rukopisy, na jejichž překladu neúnavně pracuje a zanedbává tak i svůj osobní život. Má sice přítele Forda, ale příliš času s ním netráví. Dům oba sdílejí ještě s bratrem Grace. Jediný kamarád, kterého Grace má, je mladíček Kristián, kterého zase více než dívky přitahují počítače.

Když se Grace jednoho večera vypraví za Kristiánem, protože jí přestal fungovat notebook, netuší, že se právě v tento okamžik stává štvancem a lovnou zvěří. Její přítel i bratr jsou surově popraveni najatými zabijáky jejího šéfa z muzea, kde pracuje. Ona sama vše pozoruje škvírou v okně, V šoku prchá z města…

Brzy zjistí, že za vším stojí staré listiny, které měla při návštěvě Kristiána náhodou s sebou. Jenže netuší, co je v nich tak důležitého, aby jejich obsah stál za vraždu.

Dny ubíhají, Grace se schovává v lesích a spí osamoceně v příkopech, zabalená v krabicích. Po šoku ale přichází probuzení. Grace začne pomalu, ale promyšleně jednat. Najde si práci, kde nemusí dokazovat totožnost, aby ji zabijáci nenašli, změní svůj vzhled, ale nepřestává pracovat na překladu rukopisů. Trvá několik měsíců, než začne chápat, že v listinách se skrývá popis cesty k pokladu templářů…

Jestliže v tomto momentě očekáváte, že se před Grace objeví obrázek shodný například s mapami pirátů, jak je známe z televizních filmů, jste na omylu. Stejně jako se dnes pokoušíme rozluštit třeba věštby Nostradama, musí i Grace najít smysl toho, co se jí podařilo rozluštit. Navíc jí situaci komplikují sny, které nejprve nazývá nepříjemnými, ale vzápětí je jimi „nadšena“. V nich se ocitá v náruči člověka, kterého nezná, ale přesto s ním prožívá milostné chvíle plné vášně. Jsou to ale opravdu jen sny? A jaká je souvislost mezi člověkem, kterého v listinách nazývají Černý Niall, a templářským pokladem? Kdo je to Strážce?

Nejen tyto otázky si Grace bude klást téměř rok. Teprve potom se jí podaří záhadu rozluštit. I když zase tak jednoduché to také nebude. Čeká ji ještě cesta časem… Chce přece přijít nejen na kloub záhadě, ale zároveň touží pomstít se za svého přítele a bratra…

Román Lindy Howard je nahlédnutím do křehké ženské duše, která se ale stává za obtížné a zdánlivě neřešitelné situace tak silnou, že dokáže překonat i ty nejhorší překážky. Krok za krokem budete sledovat psychické utrpení mladé ženy, která nemá na výběr. Toto téma autorka rozvedla v prvních dvou třetinách knihy a dokázala tak dokonale popsat psychickou stránku člověka, který se ocitá na naprosto neznámém místě, sám, zcela bez prostředků, vydán na milost osudu. Stejně tak budete s hrdinkou prožívat její nejtajnější sny, ve kterých se oddává muži, kterého nezná a ani netuší, jestli je to opravdujen  sen. Budete s ní prožívat chvíle utrpení, kdy odsuzuje za toto své jednání sebe sama, protože v jejím srdci má mít podle ní místo jiný muž, její zesnulý přítel.

Zbývající třetina knihy se zabývá přeměnou této ženy ve zcela jinou bytost. Sebevědomou, nebojácnou, která touží po pomstě.

Román Strážce úsvitu mě velice nadchnul, věřila jsem všem slovům Lindy Howardové vlastně téměř po celou dobu. Až na závěr. Ten se mi zdál jednak příliš uspěchaný v porovnání s tím, jak detailně se zabývala předchozí částí věnovanou psychické stránce hrdinky. Stejně tak mě nepřesvědčil fakt o cestování časem, který si můžete vychutnat především v závěrečném rozuzlení. Zapojení sci-fi mi už přišlo příliš překombinované a snad i nezapadající do celého příběhu. Možná kdyby autorka věnovala závěru více prostoru a zaměřila se na déletrvající napětí, pak by nasazení tohoto žánru nebylo tak nevěrohodným a spíše úsměvným než řešícím celou zápletku…

Z celkového pohledu si ale kniha zaslouží obdiv. Zvláště potěší milovníky romantických příběhů, těch, kteří se nespokojí pouze s jednoduchým tématem červené knihovny, ale očekávají „trochu více“. Protože je příběh okořeněn špetkou detektivního napětí, budete hrdince držet palce ve chvílích, kdy se již ona sama domnívá, že se ocitla v bezvýchodné situaci. Adrenalin, který vám přitom rozčeří hladinu krve, je příjemným spojením s prožitkem z této knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrážce úsvitu

Howard, Linda

Alpress, 2011

Napsat komentář