Silné osudy v próze aneb život vážně i nevážně

tipypopul-nauc
Pojďte s námi prožít dech beroucí a překvapivé osudy různých literárních hrdinů. Že život není jen černobílý, vám ukážeme na čtveřici knih, které jsme si pro vás připravili v dnešních tipech!

Příběh chlapce, kterému se život změní v noční můru, popisuje román Pole autora Kevina Mahera. Knihu vydalo nakladatelství Odeon.

Pole

Román začíná velice nevinně, jako zábavné a vtipné čtení typu „Bylo nás pět z Dublinu 80. let…“ Hlavní hrdina, dosud zmítaný pubertou a zamilovaný do starší spolužačky, se však stává sexuálním otrokem katolického kněze. Noční můra o zlu, násilí, traumatech, úskalí bigotního náboženství. Skandální debut irského autora.

Když umřel Jack, byl jsem ještě dost malej, mladší, než jsem teď, a tenkrát jsem ve vzteku prohlásil, že něco takovýho už teda nikdy nedopustím. Jack byl náš kocourek. Tmavohnědej barmák s ostrejma zoubkama a škrábavejma pracičkama, kterejma se po všem sápal. Jak se batolil na vratkejch nožičkách, dejchal tak nahlas, až to v něm pískalo a hrkalo jak ve starejch pendlovkách. Bylo to poprvý a taky naposled, co jsme se jako rodina pokusili mít domácí zvířátko. (str. 9)

Autor: Kevin Maher

Překlad: Alice Hyrmanová
Počet stran: 368
Formát: 134×207
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Pole

Prolistujte si ukázku z knihy!

————————————————–

Velmi smutný, avšak působivý příběh na vás čeká v knize V čase ubývajícího světla Eugena Rugeho. Přibližuje vrcholy i propady dějin 20. století. Knihu vydalo nakladatlství Ikar.

V čase ubývajícího světla

Dramatický příběh jedné východoněmecké rodiny líčí na osudech tří generací období od padesátých let přes zásadní politický obrat v roce 1989 až po začátek nového tisíciletí. Zavádí nás do Mexika i na Sibiř.

Jediné co za těch čtyřicet let přibylo – nepočítali nové knihy – bylo několik z původně mnoha suvenýrů, které si kdysi prarodiče přivezli z Mexika; většina totiž byla po jejich smrti v jakési unáhlené akci rozdána anebo prodána za babku. Ale ani těch pár předmětů, od kterých se Kurt kupodivu nechtěl odloučit, se nedostalo do Irininy sbírky údajně pro ne dostatek místa, ve skutečnosti proto, že Irina nedokázala pře konat nenávist k všemu, co pocházelo z domu tchána a tchyně. (str. 15)

Autor: Eugen Ruge

Překlad: Radvana Kraslová
Počet stran: 304
Formát: 125×200
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize V čase ubývajícího světla

Přečtěte si také ukázku z knihy

————————————————–

O tom, že i v nejtěžších chvílích existuje naděje, vypráví román Loutkář z ghetta Evy Weaverové. Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Loutkář z ghetta

Varšava 1939. Mika žije s rodinou v ghettu. Když zemře jeho dědeček Jakob, zdědí vnuk tajemný kabát, ve kterém objeví loutku. Vyrobil ji děda, stejně jako loutky krokodýla, krále a šaška. Mika začne loutky sám vyrábět, hrát pro obyvatele ghetta a vytvářet v čase strachu a klíčící beznaděje okamžiky radosti a zapomnění na děsivou válku. Jednoho dne chlapce nachytá německý voják Max. Pokud se chce Mika zachránit, musí hrát i pro Němce…

Koutkem oka jsem si všiml, že postarší žena využila okamžiku a s košíkem přitisknutým k prsům odcházela na opačnou stranu. Doktor i já jsme se uklonili. Třásly se mi nohy a připadal jsem si hrozně slabý a sám.
„Kluku, pojď sem, wie heiβt du? Jak se jmenuješ?“ Oba polští policisté na vojáka zírali stejně překvapeně jako já.
„Mika,“ odpověděl jsem. Hlas mi zněl cize, byl moc vysoký a přiškrcený.
„Tak tomu tedy říkám překvapení. Máš jich v rukávu ještě víc?“ Voják ukázal na doktora Pipetu, kterého jsem měl stále na ruce.
„Víc loutek? Ano. Několik.“
„Tak to bys měl jít se mnou. Chci vidět celé představení.“

Autor: Eva Weaverová

Překlad: Jiří Balek
Počet stran: 312
Formát: 130×200
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Loutkář z ghetta

Přečtěte si také krátkou ukázku z knihy

————————————————–

Po silných příbězích třech již zmíněných knih je potřeba také nezapomenout na to, že některé životní situace se nesmí brát tolik vážně. V tom vás utvrdí kniha Běž domů, Ivane autora Josefa Vláška, kterou vydalo nakladatelství Brána.

Běž domů, Ivane

Milé a úsměvné vyprávění Josefa Vláška o veselých příhodách kluků z páté třídy. Celý příběh se odehrává v době po srpnu 1968 v jedné specifické pražské čtvrti, do níž jednoho rána vtrhávají tanky okupantů. Zdánlivě se v životě hrdiny mnoho nemění, dál hraje tenis, těší se na kultovní radůstky té doby a začíná si také víc všímat spolužaček. Vláškova knížka je čtivou a rozvernou vzpomínku na dětské příhody, která si zaslouží přečíst jedním dechem a již ocení rodiče i děti.

Vystoupili jsme u obchodního domu Bílá labuť. Rozhlížel jsem se, jestli náhodou nepotkám některého ze svých spolužáků nebo alespoň někoho jinak zajímavého, třeba nějakého herce z Divadla E. F. Buriana. Jenomže všude bylo pusto a prázdno, obchodní dům, okolní obchody, kvůli kterých sem jezdila spousta listí z venkova, měly už zavřeno, a po černém asfaltu chodníku se proháněly jenom dva prázdné pergamenové kelímky od pica, se kterými si pohrával vítr.

Autor: Josef Vlášek

Počet stran: 216
Formát: 134×207
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Běž domů, Ivane

Přečtěte si také ukázku z knihy!


 Která kniha z dnešního výběru knižních tipů vás nejvíce zaujala? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePole

Maher, Kevin

Odeon, 2013

zobrazit info o knizeV čase ubývajícího světla

Ruge, Eugen

Ikar, 2013

zobrazit info o knizeLoutkář z ghetta

Weaverová, Eva

Mladá fronta, 2013

zobrazit info o knizeBěž domů, Ivane

Vlášek, Josef

Brána, 2013

Napsat komentář