Bez očí se neubráníte

MacBride_Slepe_oko1
Úraz nebo nemoc nejsou jedinou možnou příčinou ztráty zraku. Co když narazíte na zločince, který si vaše oči doslova vezme? Najde se někdo, kdo ho zastaví? Ano, naštěstí je tu detektiv seržant McRae.

Na sklonku loňského roku (20.11.2013) vydalo nakladatelství BB/art již pátý titul z pera skotského autora Stuarta MacBridea v sérii příběhů o aberdeenském policejním detektiv seržantu Loganu McRaeovi. Kniha s českým názvem Slepé oko (Blind Eye) je již pátým dílem prozatím osmidílné (devíti, počítáme-li i předloňskou e-knihu se dvěma krátkými příběhy) sady s uvedenou postavou v hlavní roli. Stuart MacBride do svých pětačtyřicátin, jež připadají na letošního 27. února (2014), stihl vydat, kromě již zmíněných osmi příběhů z policejního prostředí perly Skotska Aberdeenu, ještě i temný román Birthdays for the Dead (Narozeniny pro mrtvou), román z blízké budoucnosti Halfhead (Půlhlavoun) a konečně Sawbones (Chirurg), opět kriminálně laděný příběh o sériovém vrahu a únosci mladých žen.

Ve Slepém oku je MacBrideův hrdina vystaven dalšímu ze zničujících případů své policejní kariéry. Zatímco ještě docela psychicky nevstřebal následky mnohačetného pobodání  (Krvavá lázeň – BB/art 30.4.2013), již musí čelit dalším nebezpečím. Přístavním Aberdeenem obchází hrozba sériového oslepovače převážně polských přistěhovalců. Oběti bývají nalezeny bez očí a s vypálenými očními důlky, přesto při životě. Kdo je ten, kdo tak zoufale nenávidí přistěhovalce ze střední Evropy? Do vzorce xenofobního pachatele nezapadá další oběť – jeden ze šéfů místního podsvětí. Detektiv seržant Logan McRae je na jedné straně postihován jednou katastrofou a neúspěchem za druhým, na druhé pak kriticky povzbuzován svým nadřízeným, užívajícím reverzní psychologie. Nadřízeným, jehož na oddělení všichni nesnáší pro nevybíravý způsob hodnocení jakéhokoli neúspěchu. Kromě toho Logana dílem chrání a dílem využívá jeho lesbická nadřízená, jež má ovšem pro svoji roli ochránkyně i vlastní soukromé důvody. Příběh zavede čtenáře nejen do již známých kulis skotského velkoměsta, ale i na kontinent do pravlasti většiny obětí. MacBride vysílá svého hrdinu na služební cestu do Polska a tuto příležitost využívá k mistrnému popisu charakterů našich severních sousedů. Pro MacBridea je typické i rozehrání příběhu tak, aby čtenář byl na neustálých pochybách, jakým směrem se děj dále pohne, a hlavně, jako obvykle, nikdy není jisté, zda to, co se jeví jako fatální neúspěch, se na následující stránce neukáže jako zlomový bod a zásadní indicie na cestě k vyřešení zločinu.

Stávajícímu trendu televizních kriminálních seriálů je MacBride poplatný jak hrubým jazykem, tak rozvinutou závislostí svých postav na alkoholu, jehož masivní konzumací řeší svá traumata domnělá i skutečná. Touto formou realismu se zřejmě autorovi daří rozšiřovat spektrum svých čtenářů i do oblastí jinak nepříliš sečtělého a náročného publika. Ne každý je ovšem připraven a ochoten takovou formu přijmout. Svou skupinu obdivovatelů si však Slepé oko jistě najde. K úspěchu přispěje hlavně rychlý spád a překvapující zvraty ve vývoji, stejně jako prolínání osobního a služebního života aktivních postav. Děj se nevyhýbá ani sexuálním scénám. Je však třeba uznat, že neslouží jen jako laciná vějička, příběh spíš lehce koření, než by kazily chuť.

Komu je příběh určen? Jednoznačně je povinný pro všechny příznivce svérázné Loganovy postavy. Kdo přečetl první čtyři i u nás přeložené díly, nemůže přeci vynechat pátý. Navíc čtenář nadšenec může u páté knihy porovnat, jakým způsobem se překladu nově chopil zkušený Ondřej Duha. Všechny předchozí příběhy totiž až dosud překládala Tamara Vosecká, našim čtenářům jistě také velice známá překladatelka nejen detektivního žánru. Jako zajímavý tento titul pak shledají i všichni příznivci záhad a ti, pro něž je řešení detektivních případů koníčkem.

Kdo by se měl naopak knize vyhnout? Vzhledem k realistickému pojetí je kniha naprosto nevhodná pro nezletilé. Hrubé výrazy, násilí, lidské deviace a osobní selhání – to všechno přeci svým dětem představovat předčasně nechceme. Hledá-li navíc čtenář či čtenářka něco, u čeho neplánuje přemýšlet nebo u čeho se plánuje pouze zasmát, není recenzovaná kniha správnou volbou ani pro něho či pro ni.

MacBride směle a viditelně úspěšně atakuje vrchol žebříčku současných stálic detektivního a kriminálního žánru. Prokázal to na našem knižním trhu již několikrát a prokazuje to znovu. Přesvědčte se o tom na vlastní oči, než vás o ně někdo zkusí připravit. A až na konci tří set osmdesáti stránkové knihy konečně vydechnete, nezbývá, než se začít těšit na překlad šestého dílu Dark Blood (Temná krev) o pokusu propuštěného vězně ponechat svou stinnou minulost za sebou a začít nový život. A kde jinde než ve městě detektiva seržanta Logana McRaeho…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlepé oko

MacBride, Stuart

BB/art, 2013

Bez očí se neubráníte - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Ivana Sáčková Ivka.Iva napsal:

    Tak to není kniha pro mě – nemám ráda knihy, kde se to hemží násilím, vulgarismy a sexuálními scénami.
    Raději si odpočinu či načerpám sil při klidnějším čtení :-)

  2. Alena Badinová Alena Badinová napsal:

    Četla jsem jednu z jeho předchozích knih a moje dojmy byly podobné – http://www.klubknihomolu.cz/20979/zlocin-kam-se-podivas/

Napsat komentář