Jedno autorské čtení spisovatelky s velkým S

Petra Braunová 014
Tento způsob zimy zdá se mi poněkud nešťastným – takto bych parafrázovala známou větu majitele lázní pana Důry. Letošní zima je mírně řečeno trochu bláznivá, a protože nenabízí klasické zimní radovánky, nezbývá, než si zalézt do postele s dobrou knihou nebo se za ní vydat na některé z autorských čtení. Já zvolila druhou variantu a vydala jsem se na literární setkání se spisovatelkou Petrou Braunovou.

Autorské čtení bylo připraveno v Knihkupectví Letná na pondělí 13. ledna od 17 hodin. Mám moc ráda vůni nových knih, procházela jsem se proto knihkupectvím a kromě listování vyhlédnutými tituly do nich sem tam i zabořila nos. Až ruch kolem připraveného stolečku mi připomněl, proč tu jsem. Paní Petra Braunová všechny přítomné přivítala a téměř okamžitě začala vyprávět.

Nejdříve o setkání s paní Kamilou Moučkovou a o prvním nápadu sepsat její „boj se životem“. Nebyla by to však Petra Braunová, kdyby jí napsaná biografie nebyla něčím ozvláštněna. Kniha není jen seznamem dat a skutků, ale také často dramatickým vyprávěním o této neobyčejné ženě a její nelehké cestě životem, prokládaným společnými rozhovory. Kromě vlastních slov nám Petra Braunová knížku přiblížila i několika zajímavými ukázkami – třeba o milované babičce Kamily Moučkové. Babička pro ni byla druhou maminkou a paní Moučková ji láskyplně nazývá „Kulička“. Nemohla chybět ani ukázka věnovaná jednomu z nejdramatičtějších okamžiků – obsazení Československého rozhlasu „spřátelenými“ vojsky v průběhu osudného 21. srpna 1968. Z obsahu už více prozrazovat nechci, jen bych chtěla dodat, že si knihu Nejsem žádná lvice v nejbližší době pořídím a nepochybuji o tom, že ji jedním dechem přečtu.


Další biografii Petry Braunové s výstižným názvem Nina – životní příběh herečky Niny Divíškové jsem si odnášela domů a již cestou do ní nedočkavě nakukovala. K Nině Divíškové  se dle svých slov autorka dostala čirou náhodou. Doslechla se, že herečka by chtěla psát životopis a nakladatelství hledá někoho, kdo by jej zpracoval. Paní Braunová do nakladatelství přinesla biografii Kamily Moučkové, nenechala se odbýt a výsledkem je obyčejně neobyčejná kniha o životě, doplněná úvahami několika blízkých přátel, ale i zpovědí manžela Niny Divíškové a jejich tří dcer. Kupodivu i tato oblíbená herečka prožila několik životních kotrmelců. A protože si své soukromí před médii vždy spíše chránila, může být její profesní i soukromý život pro mnohé čtenáře překvapením. Já jsem například netušila, že se narodila a vyrůstala ve společensky a kulturně významné brněnské rodině. Velmi mne překvapila kratičká ukázka, v níž její nejstarší dcera otevřeně popisovala své dětství. I další ukázky byly velmi poutavé.

Na závěr mne zajímalo, zda Petra Braunová plánuje nějaký další životopis. Shodou okolností se přes rodinu Niny Divíškové potkala s velmi zajímavým pánem. Jde o Rudolfa Bartu, potomka Františka Křižíka, významného průmyslníka a vynálezce. Pana Bartu život na nějakou dobu zavál do ciziny, kde prožil nejeden pozoruhodný příběh. Jelikož nejde o známou osobnost, má Petra Braunová obavu ohledně vydání připravované knihy. Držím palce, aby všechny její plány vyšly, protože si to podle mne zaslouží. Je překvapující, jak báječný človíček paní Braunová je. Zajděte na jakoukoliv její besedu a určitě mi dáte za pravdu. Kéž by takových osobností bylo víc…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKamila Moučková - Nejsem žádná lvice

Braunová, Petra

65. pole, 2010

zobrazit info o knizeNina
Životní příběh herečky Niny Divíškové

Braunová, Petra - Divíšková, Nina

Grada, 2013

Napsat komentář