Biografie nejznámějšího panovníka historické Anglie

big_jindrich-viii-kral-a-dvur-175281
Padne-li jméno Jindřicha VIII. Tudora, málokoho napadnou sousloví jako „náboženská reforma“ nebo „rušení klášterů“. Naprostá většina lidí si vybaví jeho šest manželek a panovníkovu ne právě dobrou pověst. Byl však doopravdy tak krutý a nelítostný?


Knihu Jindřich VIII. s podtitulem Král a dvůr vydalo koncem roku 2013 nakladatelství BB/art. Autorkou tohoto rozsáhlého díla je anglická historička Alison Weirová žijící v hrabství Surrey nedaleko Londýna. Alison Weirová sepsala již celou řadu odborných knih zachycujících dvůr a dobu krále Jindřicha VIII. z rodu Tudorovců. Tou nejznámější je nepochybně publikace Šest žen Jindřicha VIII. Je však také autorkou čtyř historických románů, jmenovitě Nevinná zrádkyně, Princezna Alžběta, Zajatá královna a Nebezpečné dědictví.

Jindřich VIII. byl v pořadí druhým anglickým panovníkem z rodu Tudorovců. Jeho otec, Jindřich VII., porazil ve Válce růží krále Richarda III. z rodu Yorků a sám usedl na trůn. Jeho syn se ujal vlády roku 1509 po jeho smrti. Jindřich VIII. vládl Anglii až do svého skonu roku 1547 a za ten čas si stihl získat vskutku nezáviděníhodnou pověst. Četné popravy a sňatky z něj v očích lidí udělaly krutého panovníka, jenž nemyslí na nic jiného než na prohánění žen.

Portrét Jindřicha, který nám namalovala sama historie, je však od všeobecné představy velmi odlišný. Dle něj nebyl tak velký sukničkář, jak se tvrdí. Naopak to měl být muž spíše zdrženlivý. Jedno je však nepochybné. Rozhodně si potrpěl na luxus a majetek. Žádný panovník Anglie nikdy nevlastnil tolik sídel jako Jindřich. I účty za králův nákladný životní styl se šplhaly do astronomických částek. Kromě hmotných statků si Jindřich potrpěl i na to, aby se obklopoval nadanými a charismatickými osobnostmi.

Autorka si již v úvodu klade za cíl vylíčit Jindřichův osobní život a prostředí, ve kterém žil, do těch nejmenších detailů. Snaží se podat co nejrealističtější obraz jeho dvora se všemi osobnostmi, které na něm pobývaly, a intrikami, které k němu patřily. Zabývá se vším, co mohlo krále nějak ovlivňovat. Do této sféry samozřejmě spadají i královy manželky, ale jelikož o nich Alison Weirová již jednu rozsáhlou publikaci sepsala, zabývá se jimi pouze okrajově.

Jak moc podrobně se autorce podařilo vylíčit Jindřichův život, je zřejmé již z rozsahu jejího díla. Přes pět set stran samotného textu doprovází dalších sto padesát stran poznámek, odkazů, bibliografie a rejstříku. Obzvláště na části věnované použitým pramenům a literatuře je vidět, že autorka se do rozebírané problematiky ponořila velmi hluboko. Text je doplněn barevnými fotografiemi, které čtenáři zprostředkovávají především dobová umělecká ztvárnění osobností zmíněných v knize.

Přestože je kniha velmi rozsáhlá a plná faktů z historie, rozhodně je čtivá a poutavá. Autorka dokázala skvěle zkombinovat fakta se svým vypravěčským talentem, takže její kniha je atraktivní i pro laické čtenáře, kteří se jinak o historii příliš nezajímají. To lze ostatně říci i o ostatních odborných publikacích Alison Weirové.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJindřich VIII.: Král a dvůr

Weirová, Alison

BB/art, 2013

Napsat komentář