„Kniha je předmět, který ožívá v rukou čtenáře,“

kniha+slon
říká známý český spisovatel Zdeněk Hanka, jinak též pohotovostní specialista St. John Ambulance v Calgary v Kanadě. A že se jeho slovům dá věřit, jsem se přesvědčila 18. listopadu v Paláci knih Luxor, kde autor společně s nakladatelstvím Albatros seznámil čtenáře se svou zbrusu novou knížkou Hry a hrátky se zvířátky.

Zdeněk Hanka a Marie Vodičková

Zdeněk Hanka a Marie Vodičková

Křest se uskutečnil v pondělí v dopoledních hodinách, příjezdy k Praze byly beznadějně ucpané, a já z hloubi duše doufala, že to stihnu. S jazykem na vestě během posledních úderů jedenácté hodiny jsem se snažila procpat davem přihlížejících. Překvapilo mne, kolik dětí je všude kolem. A další překvapení brzy následovala. Kmotrou útlé knížky, která mezi látkovými zvířátky pokukovala po dětech, nebyl nikdo jiný než předsedkyně Fondu ohrožených dětí, paní Marie Vodičková, kterou za její práci nesmírně obdivuji.

malíři z "Klokánků"

Dech mi vyrazilo vysvětlení vzniku knížky – autor chtěl alespoň na dálku pomáhat potřebným, proto kontaktoval Fond ohrožených dětí s nabídkou spolupráce na této knížce. Zdeněk Hanka vytvořil básničky a říkanky o zvířátkách a děti ze zařízení alternativní rodinné péče (známé jako Klokánek) namalovali obrázky. A aby toho nebylo málo, honorář za knížku i výtěžek z prodeje poputuje zpět do Fondu. Přišlo mi až neskutečné, kolik pomoci se vejde do této celkem útlé knížky, a upřímně, divím se tomu ještě dnes. Jaká genialita se skrývá za takto jednoduchým nápadem.

pamětní placky

Po tomto vysvětlení mi došel i ten počet přítomných dětí. Většina z nich si vybrala jedno z 30 zvířátek, schovávajících se na stránkách knížky, a tím se stali spolutvůrci nové knížky pro nejmenší čtenáře – Hry a hrátky se zvířátky. Ti nejlepší kreslíři dostali látkové zvířátko, ušité dle jimi namalované kresby. Kromě toho byly pro tuto akci vyrobeny speciální placky s jednotlivými zvířátky. Během chvilky placky zmizely z košíku a objevily se na košilích, tričkách, svetrech či bundách malých výtvarníků.

Jako poděkování panu spisovateli a nakladatelství Albatros si „klokánci“ z Hostivic připravili malé pěvecké a taneční vystoupení. Devět „klokánčích“ slečen dva měsíce pilně trénovalo. Pro pana Zdeňka Hanku a přítomné zazpívaly 3 vánočně laděné písničky, a dokonce zatancovaly moc pěkný taneček. Bouřlivý potlesk jim byl odměnou a poděkování se jim dostalo i od potěšeného autora, který má hudbu velmi rád. Dokonce i sám na několik nástrojů hraje.

Po tomto zpestření následoval očekávaný křest. Přítomní hosté pronesli knižnímu miminku krátká přání a „Zvířátka“ mohla vyrazit vstříc větším i menším čtenářům. Někteří již tu svou knížku svírali v rukách a dychtivě čekali v nekonečné frontě na autorův podpis. Protože je autor moc milý človíček a s každým rád prohodí pár hřejivých slov, sama jsem tam strávila hezkých pár minut.

po slavnostním křtu

Na úplný závěr bych se chtěla přiznat, že to je snad poprvé, kdy mne čekání vůbec, ale vůbec nevadilo.

Ukázka z knihy:


Se Zdeňkem Hankou jste se mohli seznámit v rozhovoru a v jiném článku jsme vám představili jeho dosavadní tvorbu. Nepřehlédněte ani autorův článek o knihkupectví a čtenářích v Kanadě či příběh o pozoruhodném studentovi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHry a hrátky se zvířátky

Hanka, Zdeněk

Albatros, 2013

„Kniha je předmět, který ožívá v rukou čtenáře,“ - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Hanča napsal:

    moc hezká reportáž, díky za ni, v záplavě negativ konečně jedna milá zpráva a takové krásné čtení, které pohladí:-)

Napsat komentář