Nenechte si ujít v týdnu od 18. do 24. listopadu

Nenechte si ujít
Vyměňte procházky v mlze a podzimním nečase za nějakou  z literárních aktivit, s jejichž nabídkou pravidelně přicházíme. Možností je spousta, akce se budou konat na mnoha místech – je tedy z čeho vybírat!

pondělí 18. listopadu začneme pozvánkou na autogramiádu Zdeňka Svěráka k jeho nové knize Po strništi bos, která se bude konat v Plzni v knihkupectví Neoluxor Books v OC Plaza od 16 hodin. Českého humoristu, herce, textaře i dramatika znají dospělí i děti. O jeho nedávno vydaných knihách si můžete přečíst článek na našich stránkách. Jednou z nich je právě publikace Po strništi bos, v níž vypráví o tom, jak byl malý kluk přesazen z města na venkov a co to udělalo s jeho duší. Nakladatelství Fragment zveřejňuje ukázku z této knihy. Chcete-li si vychutnat atmosféru, jaká panovala na křtu knihy, stačí si přečíst skvěle napsanou reportáž.

úterý 19. listopadu se podíváme do Českých Budějovic, kde se uskuteční beseda se spisovatelkou Ivou Pekárkovou nad její novou knihou Levhartice. Přijít můžete v 18 hodin do Café klub Slavie. Hlavní hrdinkou nejnovějšího spisovatelčina románu je asi čtyřicetiletá česká žena, které se rozpadlo průměrné manželství. Ne příliš cudně popisuje, jak se „léčí“ v Anglii, kde se seznamuje s muži všemožných ras a národností. Jeden z milenců si ji přivede jako „mladší manželku“ do rodiny – africké rodiny. Kniha se dotýká dnešního skutečného fenoménu: čím dál tím víc lidí se nechá okouzlit cizími kulturami a tak trochu pohrdá svou vlastní kulturou. Publikace vyšla v nakladatelství Mladá fronta.

Na čtvrtek 21. listopadu je připraven křest knihy Varování – 7 neuvěřitelných příběhů, který se uskuteční za přítomnosti spisovatelky Ilony Fryčové a autora ilustrací Tomáše Kříkavy. Zájemci mohou přijít v 16:30 do Knihkupectví Letná v Praze. Varování obsahuje sedm příběhů, ve kterých malí hrdinové prožívají nepříjemné okamžiky, plní nesnadné úlohy, stojí před tíživými životními situacemi. Dospělí je nevnímají, jelikož se zaobírají vlastními problémy. Napínavé duchařské povídky vydalo nakladatelství JaS. Velkým lákadlem jsou jistě kmotry knihy – herečka Bára Hrzánová a spisovatelka Ivona Březinová. Více o knize, její autorce a ilustrátorovi se dočtete na našich stránkách.

V rámci festivalu Den poezie si můžete zpříjemnit víkend v sobotu 23. listopaduOpavě. Jak je na stránkách pořadatele uvedeno, Den poezie je celorepublikový festival kulturních, převážně literárně zaměřených akcí, koordinovaných pražským sdružením Společnost poezie. Inspiruje se britským National Poetry Day, jehož myšlenky do Česka přivezla básnířka Bernie Higgins. Festival se koná každoročně v listopadu v souvislosti s výročím narození zakladatele moderního českého básnictví Karla Hynka Máchy. K programu letošního 15. ročníku se připojilo celkem 59 obcí České republiky včetně Opavy, do níž Den poezie zavítá již pošesté. V sobotu dojde k setkání básnických generací a těmto autorským čtením: Miroslav Černý + Jan Delong, David Bátor + Alžběta Luňáčková, Radek Glabazňa + Pavol Korček.

Pro tvořivé duše máme na sobotní odpoledne 23. listopadu pozvánku do Brna. V knihkupectví KNIHCENTRUM Caffé v OC Olympia se uskuteční v 15 hodin Vánoční dílny s knížkami TOPP. Na zábavné tvoření nezapomeňte vzít s sebou děti, s nimiž si budete moci vyrobit vlastní vánoční ozdoby a připravit se tak na Vánoce.

Nevybrali jste si z uvedené nabídky? Pak určitě nahlédněte do našeho Kalendáře akcí, třeba vás upoutá některá z mnoha dalších pozvánek.

Doporučení:
Share

Napsat komentář