Duchové nejsou jen pomstychtiví…

VarovaniVyrez
O pravdivosti tohoto výroku se přesvědčí i sedm dětských hrdinů ze sbírky povídek spisovatelky Ilony Fryčové, kterou ilustroval Tomáš Kříkava. Zapojte se do naší nové tipovací soutěže a jeden ze tří výtisků knihy Varování může být váš!

Sedm neuvěřitelných příběhů

Všude kolem nás se dějí i nepěkné věci a, bohužel, jejich obětmi se stávají také děti. Ale občas „cosi“ dítě varuje, zachrání ho před něčím zlým. Snad dobří duchové?! Ilona Fryčová napsala sedm příběhů, ve kterých malí hrdinové prožívají nepříjemné okamžiky, plní nesnadné úlohy, stojí před tíživými životními situacemi.

Dospělí, zdá se, nevnímají, že jejich potomky něco ohrožuje, trápí, bolí. Utápějí se ve vlastních zármutcích a problémech. A tehdy se objeví „kdosi“, ten, kdo umí poradit, utěšit, nasměrovat…

Napínavé duchařské povídky Ilony Fryčové vyzařují jakési světlo, které dokáže popsat právě jen ona, protože sama vnímá svět vnitřním zrakem – tak, jak si ho pamatuje z dětství.

 

Varování

Autor: Ilona Fryčová

Vydalo nakladatelství JaS

Počet stran: 176
Formát: 145 x 205 mm
Vazba: pevná
ISBN: 978-80-904936-6-7
Vydáno: 27. srpna 2013

Přečtěte si více o knize Varování 

 

Ukázka z povídky Duch ve slepeckém ústavu

Radim využil hádky a vyběhl směrem ke schodišti. Neměl bych utéct? … Vyběhl po schodech a uviděl světelný pruh. Vedl ho do prvního patra, pak přes chodbu a širokým schodištěm do přízemí. Zastavil u učebny prvňáků. Byla pootevřená. Radim vešel dovnitř a světlo ho přivedlo k oknu. Otevřel ho a vyhlédl ven. To už se bělal světelný pruh na trávníku pod oknem. Vylezl tedy na široký parapet a vyskočil ven. Špatně došlápl a rozbolel ho kotník, ale nedalo se nic dělat. Spěchal pryč. Světlo ho vedlo zahradou k brance, kterou musel přelézt. Jen v pyžamu a pantoflích utíkal podél potoka k vesnici. Naštěstí bylo venku teplo. Svítil měsíc a v dálce viděl pouliční lampy ve vsi, ze které se ozýval štěkot psů. …

Před vesnicí se potok stáčel. Radim nevěděl kudy se vydat, a tak běžel stále podél vody. Dorazil ke stavidlu rybníka, u kterého stála dřevěná bouda. Vzal za kliku a dveře se otevřely. V boudě našel jen lopaty a starou pramici. Možná tu bylo ještě nějaké harampádí, ale víc ve tmě pomocí hmatu nerozeznal. Vlezl si do lodičky a přemýšlel, jestli se nemá modlit. Jenže to neuměl. Pak si vzpomněl na světlo, které ho vyvedlo z internátního areálu, a nahlas tiše spustil.

„Dobrý duchu, pomoz mi ještě, prosím. Ty víš mnoho a možná víš, kde jsem. Zařiď, ať se mi nic nestane.“

Oddychl si a tvrdě usnul.

 

Ilona Fryčová

Ilona Fryčová se narodila v roce 1963 v Přerově. Chtěla být zdravotní sestrou, učitelkou a také spisovatelkou. V dětství psala povídky, jenže je po sobě nedokázala přečíst. V deseti letech ji potkala degenerace sítnice, postupem času se jí horšilo vidění. Na psaní a čtení viděla velmi špatně.

Naštěstí pro ni se její mamince nelíbily ústavy – internátní školy pro zrakově postižené. Díky ní a kamarádkám mohla dochodit běžnou základní školu. Potom se vyučila a pracovala jako telefonistka. Když se objevily na trhu diktafony, počítače s umělým hlasem a mluvicí notebooky, pustila se do studií. Nejprve angličtiny, potom Veřejnoprávní akademie, pak Vyšší odborné školy publicistiky, kterou přerušila v době třetího mateřství, a po něm navázala studiem na Literární akademii J. Škvoreckého.

Je členkou Tvůrčí skupiny Hlava Nehlava, se kterou publikovala povídky ve sbírkách Ruce vzhůru (povídka Smrt v mamutí pasti) a Noční můry nespí (horor Želivan). Její první samostatná novela Poslední ples se odehrává na hradě Ledči nad Sázavou a je z doby Jagelonské. K vydání připravuje oceněnou povídku Velké uši a dlouhé nohy o přátelství žirafy a slůněte.

Ráda cestuje, baví ji historie, miluje děti, zvířata, literaturu a staré hrady. Někdy upřednostňuje samotu, jindy vítá společnost. Je matkou tří dětí. Žije v Praze s mužem, dcerami, kočičkou, vodicím psem…

(Info o autorce: JaS)

Tomáš Kříkava

Tomáš Kříkava se  v roce 1987 narodil v Kladně. Od pěti let se věnoval herecké kariéře ve Středočeském divadle Kladno, následovně i v České televizi a v Hudebním divadle Karlín. Jak sám říká: „Pokud prožijete své dětství v hereckých šatnách, nemůžete očekávat, že z vás vyroste normální člověk.“

Pak se rozhodl opustit prkna, která znamenají svět a plně se věnovat studiu. Nastoupil na Literární akademii Josefa Škvoreckého, kde se seznámil s osobnostmi, jež ho inspirovaly k dalším krokům. Po hororové povídce ve sborníku Noční můry nespí (Protokol) a dvou erotických povídkách pro mládež ve sborníku Nahoře bez…a dole taky (Robosexuál, Inkubus), který i z části ilustroval, se rozhodl ponořit se plně do světa literatury, umění, psaní poezie a obchodu s uměleckými artefakty.

Svá literární díla publikuje časopisecky. Svá umělecká díla vystavuje v Čechách i zahraničí.  V současnosti žije v Praze. Miluje procházky po nábřeží, krmení kachen a normální život, který je často lepší, než ta nejpodivuhodnější kniha.

(Info o umělci: JaS)


Vyhrajte sbírku duchařských povídek Varování!

Nevíte s jakou knížkou strávit nadcházející dlouhé podzimní večery? Máte pro strach uděláno a příběhy, ve kterých se to hemží nadpřirozenými jevy, patří mezi vaše nejoblíbenější? Tak to byste si knihu Varování neměli nechat ujít!

Ve spolupráci s nakladatelstvím JaS vám přinášíme soutěž, v níž tři z vás vyhrají soubor příběhů Varování.

Jako obvykle stačí u soutěžní otázky vybrat ze tří možností tu jedinou správnou a pak už jen správně tipovat. Hodně štěstí!

 

Soutěž o knihu Varování
běží od 16. do 29. září 2013.

 

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko!  Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o tři povídkové soubory Varování

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVarování
7 neuvěřitelných příběhů

Fryčová, Ilona

JaS, 2013

Napsat komentář