Ve stopách Maty Hari

Sylvia
Život pod jinou identitou umožňuje tajným agentům proniknout do centra dění třeba i ve znepřátelených zemích. Jak obtížné je takový dvojitý život vést? A co vše s sebou přináší?

O tom vypráví biografická kniha s názvem Sylvia Rafaelová – Agentka Mosadu. Jejími autory jsou Moti Kfir (*1937), bývalý vedoucí pracovník Mosadu pro zvláštní úkoly, a Ram Oren (*1936), populární izraelský spisovatel.

Vzpomínky Motiho Kfira v kombinaci s jejich čtivým podáním Ramem Orenou vytvářejí velmi přitažlivou knihu, u níž se čtenář, ať již mužského či ženského pohlaví, nenudí. Právě naopak! Je vtažen do boje Izrealců za svoji vlastní zemi, stejně tak ale i neutuchajícího arabského tlaku proti tomu. Mosad oficiálně vznikl v roce 1951 jako zpravodajská služba Izraele s vnějším polem působnosti. Podobnou funkci plní i americká CIA nebo britská MI6. Členy Mosadu jsou tedy agenti, do jisté míry připomínající například známou a svůdnou dvojitou agentku Matu Hari nebo filmového Jamese Bonda. Jaká je však skutečnost?

To se má čtenář šanci dozvědět z příběhu nejslavnější agentky Mosadu Sylvie Rafaelové. Přestože vyrostla jako dcera židovsko-ukrajinského emigranta v Jižní Africe, velmi ji zasáhla genocida, kterou za druhé světové války takřka celé její evropské příbuzenstvo nepřežilo. Svědectví jediného přeživšího o pronásledování Židů ji jen utvrdilo v tom, že vznik státu Izrael je nevyhnutelnou nutností. Později se sama aktivně zapojila do dění v mladém státě. Ale práce v kibucu ani místo učitelky v Tel Avivu její představy nenaplňovaly. Teprve nabídka práce pro Mosad, v roli tajné agentky, jí dala šanci podílet se na tom, že nikdo z Židů již nezemře jen proto, že je Žid.

Kniha líčí období těžkých zkoušek, kterými Sylvia prokázala, že život v utajení s obtížnými úkoly bude pro ni to pravé. Nová identita, tajné schůzky, práce v nejrůznějších zemích, likvidace teroristických vůdců, to vše se stalo součástí jejího poslání, které se zavázala plnit.

Autoři knihy ovšem nepředstavují pouze aktivity Mosadu. Ukazují i druhou stranu barikády a popisují teroristické akce, při nichž umírali nevinní lidé. Čtenář se až diví, jak je možné, že Jasir Arafat dostal v roce 1993 Nobelovu cenu za mír. Neboť prostředky, kterými si vynucoval pozornost, vůbec nebyly „mírové“.

Ale nejen akce všeho druhu plní stránky biografie. Autoři neopomíjí ani Sylviin citový život. Osamocení, v němž dobrovolně žila, a nemožnost o svých niterných zážitcích s kýmkoliv promluvit, to vše z ní dělalo obyčejnou zranitelnou ženu, která se nebránila pláči a podléhala depresi. I taková byla daň za velké poslání, jemuž se zaslíbila.

Kniha vrcholí po arabském atentátu v roce 1972 na izraelské sportovce na olympijských hrách v Mnichově. Touha potrestat všechny, kdo se na něm podíleli či stáli u zrodu zrůdné operace, vedla i dosud neomylný Mosad k chybám, které poznamenaly zbytek života Sylvie Rafealové.

Jaká byla její role, proč se musela vzdát své práce a jak prožila zbytek svého života, vám prozradí jedinečná biografie z nakladatelství Naše vojsko.

Najdete v ní i fotografie některých aktérů děje. Není jich přespříliš mnoho, jen tolik, aby čtenář získal reálnou představu o lidech a době, v níž žili a bojovali za své ideály.

Sylvia Rafaelová – Agentka Mosadu je neobvykle čtivou rekonstrukcí života tajné agentky jedné z nejznámějších a možná i nejuznávanějších tajných služeb. Dialogy střídají barvité popisy prostředí a okolností, až budete mít pocit, že sledujete velmi napínavý film. Záleží jen na vás, jak dalece se necháte do děje vtáhnout a nakolik uvěříte tomu, že přesně takhle se vše odehrálo…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSylvia Rafaelová
Agentka Mosadu

Kfir, Moti - Oren, Ram

Naše vojsko, 2013

Napsat komentář