Autorské čtení tří laureátů Ceny Jiřího Ortena na knižním veletrhu

CJO
Klub knihomolů měl příležitost zúčastnit se autorského čtení na Podzimním knižním veletrhu tří oceněných laureátů – Marka Šindelky, Jany Šrámkové a Ondřeje Buddeuse, kteří získali Cenu Jiřího Ortena.

V pátek 18.10. v pravé poledne se zaplnilo všech 26 míst v salónku 2 v prvním patře Kulturního domu Ostrov. Opozdilcům nezbylo než vzít za vděk místy ke stání. Konalo se zde autorské čtení tří laureátů Ceny Jiřího Ortena – Marka Šindelky, Jany Šrámkové a Ondřeje Buddeuse.

Cenu Jiřího Ortena každoročně uděluje pětičlenná porota z řad nakladatelů a knihkupců, kterou jmenuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN). Pokud aspirujete na laureáta tohoto formátu, podmínky ke splnění nominace jsou tři. Vaše prozaické nebo básnické dílo musí být napsáno v českém jazyce, nesmí vám být v době jeho vydání více než třicet let a mělo by se jednat o první knižní vydání nominovaného díla.

Programem provázela tajemnice SČKN, paní Marcela Turečková. Prvním „předčítačem“ u mikrofonu byl Marek Šindelka, který Cenu Jiřího Ortena získal v roce 2006 za sbírku Strychnin a jiné básně (2005). Slyšeli jsme úryvek z povídky Luk z jeho poslední knihy Zůstaňte s námi (2011).

Jako druhý účastník před mikrofon předstoupila Jana Šrámková, mladá a nadějná autorka, která si odnesla Cenu Jiřího Ortena v roce 2009 za svůj prozaický debut s názvem Hruškadóttir (2008). Seznámila nás s úvodem své knihy Zázemí (2013) pojednávající o jejím vztahu k babičce.

Poslední přítomný, Ondřej Buddeus, nejčerstvější, letošní držitel Ortenovy ceny, je mimo jiné překladatelem z němčiny a norštiny, a také šéfredaktorem časopisu pro současnou poezii Psí víno. Ondřej bavil publikum slovními hrami a hříčkami, které provází jeho lyrické texty s prvky vizuální poezie. Sbírka Rorýsy (2012) tak zaujala nejen porotu, která mu Cenu udělila, ale získala si také živý zájem a potlesk ze strany přítomných posluchačů. Dozvěděli jsme se také, proč se Ondřejovi při čtení třepou ruce – nikoli trémou, ale nedostatkem spánku kvůli nekonečnému balení před odletem do Anglie na další knižní veletrh.

Hravé texty Ondřeje Buddeuse a jeho veselou interpretaci můžete shlédnout zde:

Na závěr se všichni tři laureáti podepisovali a nechali se zvěčnit na společné fotografii se školáky.


S Markem Šindelkou jste se mohli seznámit v našem rozhovoru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZázemí

Šrámková, Jana

Fra, 2013

zobrazit info o knizerorýsy

Buddeus, Ondřej

Fra, 2012

zobrazit info o knizeZůstaňte s námi

Šindelka, Marek

Euromedia Group, 2011

zobrazit info o knizeStrychnin a jiné básně

Šindelka, Marek

Paseka, 2005

zobrazit info o knizeHruškadóttir

Šrámková, Jana

Labyrint

Napsat komentář