Polemika nebo snůška nepravd?

Betonova-iluze
Jak to bylo ve skutečnosti s projektem československého opevnění? Mělo vůbec nějaké opodstatnění? Pomohlo by ve spolupráci s polní armádou zdržet nepřítele, než by dorazili spojenci? A mělo Československo v krizových zářijových dnech roku 1938 vůbec ještě nějaké?

Na tyto otázky se snaží ve své nové knize Betonová iluze najít odpověď spisovatel, režisér, scénárista a dramaturg Václav Junek (*1950), který se ve svém volném čase zabývá středoevropskou historií. Podtitul jeho knihy zní Polemika o realitě jednoho velkého snu (Československé stálé opevnění z let 1935 – 1938, jeho cena, osud a smysl).

Ale abyste s někým mohli polemizovat, musíte mít v zásobě dostatek pravdivých informací o daném tématu, což se mi zdá, že autor nemá. Uvádí totiž mnohé polopravdy a nepravdivé informace. Za všechny mohu uvést několik příkladů: Maginotova linie ve Francii budována od roku 1930 (správně od roku 1928) – str. 18, naše objekty mají kulometné otočné a výsuvné věže (správně otočné, vysouvat se měly podle prvních projektů, z nichž sešlo) – str. 28, tvrz Bouda má podle něj jako nejsilnější výzbroj dvě 200 mm hlavně (správně 100 mm houfnice).

Autor se s těmito mylnými informacemi snaží rozebrat, zda měla výstavba opevnění vůbec nějaký smysl. Podle všeho se domnívá, že opevňování nemělo budoucnost již ve chvíli, kdy jej tehdejší politická reprezentace prosadila. Snaží se dokázat, že jedinou správnou variantou bylo posílení polní armády. Naprosto tak popírá původní myšlenku, s níž bylo opevnění, obzvláště to lehké, které podle něj má velmi nízkou bojovou hodnotu, budováno, a to vytvoření páteře obrany propojené zákopy obsazené polní armádou.

Václav Junek se zamýšlí nad vznikem fortifikačního šílenství v evropském prostoru, zpochybňuje jeho skutečnou funkčnost a poukazuje na jeho nízkou obrannou schopnost příklady z bojů o Finsko, Francii, Sovětský svaz a konečně z osvobozovacích bojů roku 1945, které se odehrály na Ostravsku. V posledním zmiňovaném příkladu se ale zapomněl zmínit, že naše opevnění v německých rukách zapříčinilo nezanedbatelné ztráty na straně Rudé armády. Ve svých úvahách si místy i protiřečí a polemizuje tak sám se sebou, třeba o tom, jestli bylo opevnění stavěno příliš blízko či daleko od hranic.

Celkový dojem z knihy kazí také neobratná stavba souvětí a velké množství tiskových chyb. Zřejmě vinou tiskařského šotka najdeme v knize tvze, vrze, schema, Nové Heřmínovy, ssebou, služně (místo službě) a mnohé další. Zařádil si i u popisků k četným fotografiím, kde zpřeházel písmenka (tvrz Stechleberg namísto Stachelberg), či úplně přečísloval objekty.

Pan Junek má zřejmě problémy i s převodem jednotek, když uvádí, že se spotřebovaly kilometry krychlové železobetonu, přitom se neprostavěla ani tisícina tohoto množství.

Z výše uvedeného vyplývá, že nejde o skutečnou polemiku na téma opevnění, ale o jednostranný názor, který není vždy podložený pravdivými fakty. S autorem však musím souhlasit, když tvrdí, že v roce 1938 bylo velké množství objektů lehkého opevnění bohužel nedokončeno či nevyzbrojeno, což by prakticky znemožňovalo obranu. Kladnou stránkou publikace je hojné užití zajímavých dobových fotografií.

Pokud ale stojíte o víc než jen o pěkné černobílé obrázky a věrohodné vylíčení kritických zářijových dnů, pak radím pořídit si raději jinou knihu o opevnění. Betonovou iluzi z nakladatelství Olympia nedoporučuji příznivcům opevnění a znalcům historie. Vyhnou-li se jí, ušetří si rozčarování z na první pohled příjemně graficky zpracované publikace.

Foto: archiv autorky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBetonová iluze
Polemika o realitě jednoho velkého snu

Junek, Václav

Olympia, 2013

Polemika nebo snůška nepravd? - DISKUZE

Počet reakcí: 8
  1. pavel sova napsal:

    To je zajimave jak vsichni lkaji nad par chybami a ne nad zakladni otazkouo te knihy – melo to cele opevneni nejaky smysl? Nebo je to jen narodni pestovany mytus? Rozhodne to byla vyborna priprava na valky minule, taky co od starych lidi ve veleni cekat… Tiskove chyby (mozna i nejake fakticke?) jdou za nakladatelstvim, fakt otres.

    • Sava Klimeš- Slim napsal:

      Každý autor, ať se jedná o píseň ve zpěvníku, či historickou faktografii, by si měl udělat vlastní korekturu textu, popiskům k fotografiím, grafickému řazení atd…
      Nelze vše svádět na vydavatele, tiskaře, sazeče a chyby v redakční práci.
      Pan Junek vlastní korekturu vynechal a výsledek je nasnadě.
      To ovšem vypovídá samo o sobě o jeho přístupu k dané problematice.

    • Martin Křemelčný napsal:

      Dobrý den přeji,
      taktéž jsem si tuto knihu bohužel objednal. Nad chybami tisku ve světě počítačů se nemá snad ani cenu pozastavovat.
      Ale co mně zaráží asi nejvíce, že pan „spisovatel“ nepochopil základní otázku: Proč se vlastně ČS opevnění budovalo, za jakým účelem a proč.
      Dále některé jeho odstavce jsou opravdu k smíchu, např. jak zmiňuje věk našich armádních velitelů, ať si nejprve udělá věkové porovnání mezi vojenskými štáby a pak ať vynáší ortel. Na německé straně velitelé taktéž bojovali v I.světové válce.
      Nebo jeho popisování a srovnávání zbraní, proč míchá do ruku 1938 zbraně, vyráběné později.
      Jednoznačně knihu nemůžu doporučit, jedná se o brak a škvár.

  2. Jiří Glozar napsal:

    Skoro se až nechce věřit, že tak velké množství chyb je jen náhodou a nikoliv záměrem. Má-li totiž kniha vyvolat žádanou polemiku a tedy zájem, je evidentní, že není lepšího způsobu, jak toho dosáhnout. Negativní recenze a komentáře všech v dané problematice se orientujících čtenářů rozhodně zájem vyvolávají. Pokud tedy o záměr šlo, všechna čest, podařilo se. V opačném případě …

  3. Mgr.Jaroslav Juryšek napsal:

    Knihu jsem četl a je zajímavé konfrontovat názory pana Junka s obsahem časopisu Extra válka VOJSKA č.6/2013, který celý napsal renomovaný historik Jiří Fidler. Chci však poukázat na některé nepřehlédnutelné chyby autora v obrazové příloze.Na straně 99 je fotografie unikátní otočné betonové kasematy baterie Waldam v departamentu Pas-de-Calais a autor ji umísťuje na vyloďovací pláž GOLD, která je v departamentu Calvados což je asi 380 km západně.Na straně 102 uvádí tři fotografie jako „interiér výsuvné věže“, zatím co jde o záběry ze střeleckých místností v dělostřeleckém bloku, tedy zbraně pod betonem. Na vedlejší straně 103 fotografie vstupního bloku tvrze HACKENBERG nevystihuje „současný stav“, objekt je po rekonstrukci, raději měl uvést (Stav z roku…). Na straně 104 vydává u tvrze SCHOENENBOURG vstup pro munici (blok č.7) za „vstup pro mužstvo“ (blok č.8). A ještě perlička z textové části: na straně 55 uvádí: … „pěchotní srub Mo-S 7 Antošovice…blíže Třince na severní Moravě“. Pan Junek neví, že Antošovice jsou částí Ostravy a do Třince je to cca 50km. Bez ohledu na názory pana Junka (má na ně právo jako každý)se jedná o knihu, jejíž chyby ji na důvěryhodnosti nepřidají.

  4. Lukáš Malý napsal:

    Knihu jsem měl také možnost prolistovat. Množství chyb není náhodné, autor není znalý problematiky československé fortifikace. Jde jen o dalšího pisálka, který chce psát popularně-senzační literaturu. Knihu rozhodně nedoporučuji.

Napsat komentář