Knižní tipy na krimi ze severu

severská krimi
Na podzimní čtení u krbu se hodí detektivní román. V našich dnešních knižních tipech vám přinášíme detektivky od mistrů ze severu. Nechte se inspirovat a vyberte si knížku, u které se napětím ani nestihnete nadechnout!

Ne vždy jsou váš manžel nebo manželka tací, za jaké je máte. Věřit se dnes nevyplácí nikomu. Své o tom ví i hlavní postava v knize Léčitel autora Antti Tuomainena z nakladatelství Kniha Zlín.

 Léčitel

Autor: Antti Tuomainen

Překlad: Vladimír Piskoř
Počet stran: 180
Vazba: vázaná

Dva dny před Vánoci zmizí novinářka Johanna Lehtinenová. Její manžel, Tapani Lehtinen, se pustí do hledání na vlastní pěst. Odhalí, že její zmizení souvisí s tím, že shromažďovala materiál o sériovém vrahovi, který vyvražďuje průmyslové magnáty a nechá si říkat Léčitel. Tapani však při zběsilé dvoudenní honbě narazí v manželčině minulosti na několik velmi překvapivých okolností, o nichž za deset let manželství neměl tušení.

Literární kritik Marek Lutonský připravil mapu míst v Helsinkách, kde se děj odehrává.

Přečtěte si více o knize Léčitel a také ukázku z knihy

—————————————————————

Když se váš vysněný protějšek ukáže v úplně jiném světle… O podobném tématu pojednává i následující kniha Andaluský přítel z nakladatelství Host.

Andaluský přítel

Autor: Alexander Söderberger

Překlad: Martina Kašparová
Počet stran: 512
Vazba: vázaná

Život Sophie Brinkmannové je tak trochu monotónní. Pracuje jako zdravotní sestra a po manželově smrti žije sama se synem. Netouží po ničem jiném než vést obyčejný život bez zbytečných rizik a velkých dobrodružství. Jednoho dne se jí však do cesty připlete okouzlující Héctor Guzmán… Sophii oslní jeho šarm a uklidňující úsměv, ale brzy zjistí, že pod příjemným zevnějškem se skrývá cosi děsivého. Její předchozí život bez nebezpečí se změní v pravý opak.

Přečtěte si více o knize Andaluský přítel a ukázku z ní.

Více o knize také na našem webu!

—————————————————————

Částečně i o sobě píše autorka Stella Blómkvistová ve své nové detektivce s názvem Andělé. Jako advokátka musí obhájit bohatého klienta podezřelého z vraždy. Knihu vydalo nakladatelství MOBA.

Andělé

Autor: Stella Blómkvistová

Překlad: Eva Osinová
Počet stran: 272
Vazba: pevná bez přebalu

Keflavík, jihozápadní pobřeží Islandu: V Rockville, bývalé americké radarové základně, je nalezena zohavená mrtvola muže. Jde o Donalda Garbera z Los Angeles, který na základně pobýval sedm měsíců v zimě roku 1973. Z vraždy je podezírán Andri Ólafur Sveinsson, obchodník a jeden z nejbohatších Islanďanů. Ten však neustále trvá na své nevině a na svou obranu si najme mladou advokátku Stellu Blómkvistovou.

Přečtěte si více o knize Andělé.

Nepřehlédněte také recenzi knihy na našich stránkách!

—————————————————————

Nová kniha Anne Holtové, norské spisovatelky, byla vydána už i u nás. Jedná se o volné pokračování předchozího detektivního románu Slepá bohyně. Knihu Požehnáni ti, kdož žízni vydalo nakladatelství Jota.

Požehnáni ti, kdož žízní

Autor: Anne Holtová

Překlad: Klára Winklerová
Počet stran: 208
Vazba: pevná s přebalem

Mrazivou zimu vystřídalo nečekaně horké jaro, a potí se také inspektorka Hanne Wilhelmsenová a policejní prokurátor Håkon Sand. Spolu se svými kolegy z kriminální policie jsou doslova zavaleni lavinou násilných činů. Vyčnívají mezi nimi záhadné „sobotní masakry“: zdánlivá místa činu se spoustou krve, ale bez oběti – a pochopitelně i bez pachatele. Jak dopadne jeho pátrání?

Přečtěte si více o knize Požehnáni ti, kdož žízní a také ukázku z knihy.

Na našich stránkách naleznete také recenzi knihy Slepá bohyně!

—————————————————————

Případ záhadného sadistického vraha musí vyřešit otec s dcerou Wallanderovi. Knihu Henninga Mankella Než přijde mráz vydalo nakladatelství Host.

Než přijde mráz

Autor: Henning Mankell

Překlad: Hana Sojková
Počet stran: 456
Vazba: vázaná

Jednoho srpnového večera zavolá na policejní stanici v Ystadu člověk, který údajně viděl na jezeře Marebo hejno hořících labutí. Kurt Wallander se k jezeru vydá, aby zjistil, co se tam stalo. Bere s sebou i dceru Lindu, která právě dokončila policejní akademii ve Stockholmu. Otec a dcera Wallanderovi se pouštějí společně, a přece každý po svém, po stopách až do guyanské džungle a ke křesťanskému soudnému dni.

Přečtěte si více o knize Než přijde mráz. Více o této knize také na našem portálu.

Prolistujte si také ukázku z knihy!

Tip na další knihu od Henninga Mankella Vrazi bez tváře najdete na našich stránkách.


Dalši tipy na severské kriminální romány najdete také na našich stránkách a v knižních tipech.

Četli jste některou z těchto knížek? Podělte se s námi o vaše dojmy v diskuzi!

Tyto knihy můžete získat také v našich aukcích!

Úvodní foto: www.freedigitalphotos.net. Autor: federico stevanin

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLéčitel

Tuomainen, Antti

Kniha Zlín, 2012

zobrazit info o knizeAndělé

Blómkvist, Stella

Moravská Bastei MOBA, 2013

zobrazit info o knizePožehnáni ti, kdož žízní

Holtová, Anne

Jota, 2013

zobrazit info o knizeNež přijde mráz

Mankell, Henning

Host, 2013

zobrazit info o knizeAndaluský přítel

Söderberg, Alexander

Host, 2013

Napsat komentář