Nenechte si ujít v týdnu od 16. do 22. září 2013

Nenechte si ujít
Podzim už klepe na dveře a s ním přicházejí i chladnější dny. Máme pro vás nabídku literárních akcí „pod střechou“. Pěkně v teple jsou pro vás nachystány křty knih, autogramiády nebo čtení v knihovnách. Stačí si jen vybrat

úterý 17. září v 16.30 hodin je připraven ve Vyškově v místní knihovně křest knihy Prapověsti naše s trochou vtipné kaše, kterou napsal regionálního spisovatel Zdeněk Železný. Návštěvníci si budou moci knihu zakoupit a nechat podepsat jak samotným autorem, tak ilustrátorem Karlem Krabatem. Zajímavostí je, že ke shlédnutí budou i obrázky z knihy ve formátech A4 a A3. (Tomu, kdo to má blíž do Bystřice pod Hostýnem, se vyplatí počkat do října. O nadcházející akci vás budeme včas informovat.)

Pro příznivce autorských čtení máme pozvánku na úterní podvečer do Prahy do kavárny Liberál. 17. září v 19.30h zde budou uvedeny nové básnické sbírky Sklo a Výjevy z edice ReX.  Básnická sbírka Sklo Ondřeje Macury je plná křehké, zimní obraznosti a nakažlivé krásy. Mladého spisovatele možná znáte jako autora novely Netopýři pojednávající o mladých podivínech nebo z našeho článku. Básník Ondřej Hanus se ve své druhé sbírce Výjevy představí jako velký virtuos. Samozřejmou výbavou tohoto básníka je čtyřveršová strofa, sonet, rytmická klenba jambu a rým. Také o této básnické sbírce a autorovi si můžete více přečíst na našich stránkách. Na autorské čtení vás srdečně zve nakladatelství Host.

Ve středu 18. září v 16 hodin v Paláci knih Luxor v Praze proběhne autogramiáda Caroline Stoessingerové, vynikající klavíristky a autorky knihy Století moudrosti. Titul vydalo nakladatelství Jota. Publikace s předmluvou Václava Havla pojednává o světoznámé klavíristce Alici Herzové Sommerové, nejstarší dosud žijící osobě, která zažila holocaust. Jako dítě trávila čas s Franzem Kafkou a do styku přišla s mnoha významnými osobnostmi. Na autogramiádě bude hostem houslová virtuózka, paní Gabriela Demeterová.

Rovněž na středu 18. září máme pro vás pozvání od Agentury Krigl a Knihkupectví Academia do Prahy. V Literární kavárně Knihkupectví Academia se bude v 17 hodin křtít kniha 2113 Román(ek) z budoucnosti autora Josefa Dubna. Jde již o šestou knihu v pořadí od populárního tiskového mluvčího, který má každou tiskovou zprávu obohacenu o vtipné veršíky.

Zajímavý Africký večer  budete moci zažít ve čtvrtek 19. září od 18 hodin v Domě čtení v Praze. Hana Hindráková představí knihu Děti nikoho, jež se v únoru 2013 zařadila mezi nejprodávanější knihy nakladatelství Alpress. Hlavním dějištěm tohoto románu je hlavní město africké Keni. Pokud vás titul zaujal, můžete si o něm přečíst recenzi s názvem Lesk a bída Nairobi.

Druhou knihou, kterou vám autorka přestaví, je Karibu Keňa. Rukopis této publikace dokonce vyhrál v soutěži „Mám talent“ pořádanou nakladatelstvím Euromedia za rok 2012. Rovněž o knize Karibu Keňa si můžete přečíst recenzi na našich stránkách.  Hana Hindráková se o Afriku zajímá, je jedním ze zakladatelů neziskové organizace Fair, o. s. O životě v keňském Nairobi jste si mohli u nás přečíst v článcích Byl jsem dítětem ulice a Kibera – peklo všedních dnů. Pokud upřednostníte spíše romantiku před skutečným, tvrdým životem, můžete si přečíst její povídku Tanec ve tmě.

Poslední akcí, na kterou vás chceme pozvat, je dětské knižní řádění s názvem Bookni si! Aneb Za knížkami do továrny. Bude se konat ve čtvrtek 19. září po celý den v prostorách MeetFactory v Praze. Vezměte s sebou děti, protože na ně čekají besedy s oblíbenými autory, divadelní představení dílny s ilustrátory i soutěže. Na akci vás zve nakladatelství Mladá fronta a.s. a MeetFactory o.p.s.

O dalších literárních událostech se dočtete, pokud nahlédnete do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Nenechte si ujít v týdnu od 16. do 22. září 2013 - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Dobrý den,
    dnes oficiálně vychází kniha pro náctileté čtenáře kniha „Prapověsti naše s trochou vtipné kaše“. Je to již druhé, u nakladatelství Edika první vydání. (Edika patří k nakladatel. domu Albatrosmedia)
    Tento nakladatel vydal letos také i druhou moji knihu (21.srpna 2017) s názvem „Pěkně podle abecedy“. Je to již druhé, u nakladatelství Edika první, vydání.

    „Pěkně podle abecedy“

    Všichni rodiče chtějí dát dětem jen to nejlepší. Ale tím nejlepším je přece vzdělání a jejich vlastní čas. A základem všeho vzdělání je čtení. Protože ten, kdo umí dobře číst, snadno získává informace, umí se správně vyjadřovat, rozšiřuje si přitom slovní zásobu a se získanými znalostmi dokáže úspěšněji čelit všem nástrahám života. Aby děti četly, tak se to musí nejprve naučit, a to nejlépe hravou formou, kdy si dítě hraje, a ani nevnímá, že se učí. Vždyť každé malé dítě si velice rádo prohlédne obrázky a chce vědět, co která písmenka znamenají. A tak mu maminka přeslabikuje nadpis v knížce, kterou mu zrovna čte. Tím zvědavost dítěte i touha po čtení a vědění nadále poroste. Zároveň tak buduje v dítěti hezký vztah ke knihám. Kniha Pěkně podle abecedy je právě tou knihou, která dětem poznávání písmen a základům čtení velmi napomůže, a to jak zábavnými říkankami o písmenkách, tak i výmluvnými ilustracemi. Kniha, kterou právě držíte v rukou, pomůže dítěti při pilování výslovnosti, rozšíření jeho slovní zásoby a usnadní mu vstup mezi čtenáře. Díky milým říkankám si procvičí paměť a naučí se správně mluvit. A co k tomu dodává autor?:

    „Nemohl jsem malým dětem
    psát písmenka letem světem,
    uspořádal jsem je tedy:
    „Pěkně podle abecedy“

    ………………………………….

    „Prapověsti naše s trochou vtipné kaše“

    Původní kniha Aloise Jiráska Staré pověsti české je publikací, která čtenáři vypráví události z české historie, založené hlavně na lidové slovesnosti, ale i některých historických poznatcích. Poprvé vyšla již v roce 1894. Za předlohu Alois Jirásek používal hlavně kroniky Hájkovu, Kosmovu či Dalimilovu, ale zařadil i informace ze Starých letopisů českých Františka Palackého. Velkou inspirací však pro něj zůstaly hlavně prameny lidové slovesnosti. Jiráskovy pověsti jsou ale napsané příliš obšírně a jazykem, jemuž dnešní člověk málo rozumí, a tak se dá zcela jistě předpokládat, že tuto knihu především mladý čtenář číst nebude. Téma Jiráskových pověstí už bylo zpracováno během těch 120 let mnohokrát, jenže teď přicházejí jeho pověsti na svět v úplně jiné podobě, a to ve veršovaném vypravování s ironií, parodií až sarkazmem. Je však zcela zřejmé, že v knize „Prapověsti naše s trochou vtipné kaše“ jsou základní Jiráskovy myšlenky zachovány. Kniha je napsána pro děti a mládež od devíti do sta let. Tedy kdo se rád pobaví, trochu poučí a zasměje, je pro něj tato publikace velmi dobrá volba. Vždyť my dospělí přece chceme, aby naše děti dávná historie zajímala, i když na pověstech Aloise Jiráska je možná pravda pouze fakt, že Slované přišli na západ z východu! Jenže, ať chceme nebo ne, Staré pověsti české k naší historii neodmyslitelně patří. Co k tomu dodává autor?:

    Všechny dávné pověsti
    o útrapách, o štěstí,
    ač zní mnohdy neskutečně,
    žít v nás zůstanou už věčně.

    Zdeněk Železný

Napsat komentář