Kniha pro milující ženy aneb Jak se naučit porozumět pravému muži

Když jde o muže
Jak těžké je partnerské soužití, je všeobecně známo. Muži nerozumí ženám a ženy mužům. Musí tomu tak ale být? Jednou z možných cest, jak mužům porozumět a zlepšit tak svůj partnerský vztah, nabízí dnes recenzovaná kniha.

David Deida je jedním z nejznámějších duchovních učitelů pořádajících workshopy po celém světě. Zaměřuje se na probuzení mysli, těla i srdce. Nakladatelství Synergie vydalo letos jeho třetí knihu Když jde o muže. Na titulní stránce je nám oznámeno, že se jedná o příručku pro milující ženy aneb Jak porozumět pravému muži. Předmluvu příhodně napsala Denisa Palečková, lektorka intimního a osobního rozvoje, což mě velice potěšilo a příjemně navnadilo. Doporučuji si její slova přečíst.

Kniha je rozdělena do 18 okruhů od pochopení muže, přes přilákání toho pravého, intimitu až po praktická cvičení pro ozdravení vztahů. Jednotlivé kapitoly obsahují otázky, které David Deida zodpovídá. Zde mi chybí sdělení, kdo a v jaké souvislosti tu kterou otázku pokládal. Nezbývá než věřit, že se tazatelkám dostalo uspokojivé odpovědi. Autor se na dané téma zeširoka rozepisuje, aby se nakonec dostal k jádru věci. V některých kapitolách narazíme na zdvojování informací.

Poslání, které kniha nese, pro mě bylo zajímavé, objevné, někdy i úsměvné. Zamlouvá se mi sonda do mužského nitra, která nám dává odpovědi na naše „ženské otázky“. Shrnu-li hlavní teze knihy, pak lze říci, že jestliže se vzdáme lásce a uděláme z ní naši prioritu, učiní náš vztah šťastným a harmonickým. Pokud toužíme, aby s námi muž odpovídajícím způsobem jednal, respektoval nás a miloval jako ženu, nabádá nás, abychom jednaly a vystupovaly jako ženy. Autorovo sdělení je prosté – budeme-li si jisté samy sebou, jasně vyzařujíce naši ženskost, pochopíme snáze mužovo jednání a nebudeme se jím cítit zraňovány. Dále autor zastává názor, že většina disharmonií ve vztazích vzniká právě ze vzájemného nepochopení se. Představuje nám principy, na základě kterých přemýšlejí muži a naopak ženy, odkud pocházejí naše tužby a jak se vyhnout nenaplněným očekáváním či zkresleným představám o fungování ve vztahu.

Pokud porovnám tuto knihu s jinými knihami stejného žánru, které jsem četla, například Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše, Proč muži milují potvory a hodným holkám zůstanou oči pro pláč, Deset největších hloupostí, jimiž si ženy komplikují život, Plzákův Klíč k výběru partnera pro manželství, Tajemství přitažlivosti srdce od Ruedigera Schache, Pravidla pro šťastnou lásku od Pierra Franckha, všechny mají jedno společné – učí nás ženy sebelásce. Kniha Když jde o muže se však nejvíce dotýká duchovní roviny (odkazuje se například na hinduismus), učí nás pochopit rozdíly mezi mužností a ženskostí a mluvit jazykem, kterému ten druhý rozumí. Každá z nás si z těchto moudrých rad musí vybrat to, co oslovuje a vyhovuje právě jí, protože každá jsme jiná. Nutno akceptovat, že i muži nejsou všichni stejní. Autor nám pomáhá uvědomit si, že ženy a muži jsou opravdu rozdílné bytosti. A radí, jak díky tomuto faktu lze prožívat a budovat harmoničtější vztahy a vést srozumitelnější konverzace. Z jeho slov, kdy trpělivě a otevřeně zodpovídá otázky, můžeme cítit pochopení pro jednání žen. Povzbuzuje nás k opuštění komfortní zóny a novým činům, radí, jak zkusit jiný přístup ke svému muži. Kniha osloví především ženy, které neváhají vzít osud do svých rukou a nebojí se vykročit na neprobádanou cestu, která vede k naplnění nejen ve vztahu, ale také ve vlastním nitru.

Samozřejmě faktorů, které mohou sehrát roli ve vztahu, je mnoho (např. výchova, traumata z dětství, předešlé partnerské vztahy, naučené modely chování získané od rodičů ap.). Pokud jste žena řídící se srdcem, otevřená osobnímu rozvoji, sdělení o vzájemné polarizaci a  mužských a ženských energiích pravděpodobně uvítáte. Jestliže se považujete za ženu spíše rozumově založenou a esoterické knížky vás doteď nechávaly chladnou, nejspíš vám dá více práce oněch 191 stránek strávit a přijmout. Knihu bych tedy doporučila ženám, které hledají i jiné cesty k mužskému srdci, než pouze „praktický návod ke svému milému“. Jedná se spíše o studijní materiál, který je nutno vyzkoušet v praxi.

Trochu mě mrzí, že kniha, která byla v USA vydána již v roce 1997, vyšla u českého nakladatelství Synergie až letos. Otázkou zůstává, zda byla naše společnost na tyto pokrokové názory připravena. Jak by kniha byla přijata? Domnívám se, že o století dál se i u nás setkáme  s větším počtem žen otevřených duchovnu a esoterice. Jsem upřímně ráda, že se kniha do našich končin dostala, pro české čtenářky bude jistě přínosem. Ať už pro ty, které cestu svého osobního a duchovního rozvoje již započaly, anebo ty, které knihu tohoto druhu drží v ruce poprvé.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž jde o muže
Příručka pro milující ženy aneb jak pochopit pravého muže

Deida - David

Synergie Publishing SE, 2013

Kniha pro milující ženy aneb Jak se naučit porozumět pravému muži - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Ivana Sáčková Ivka.Iva napsal:

    Jinak bych také chtěla varovat přes esoterikou – znám osobně dost lidí, kteří se jí věnovali a jejich vztahy a celý život se jim doslova rozpadl před očima. Dalo jim to pak mnoho práce, vše spravit a následky cítí ještě dnes.

  2. Ivana Sáčková Ivka.Iva napsal:

    Osobně bych pro manželské páry nebo ženy, které chtějí učinit své manželství harmonickým, láskyplným a silným, doporučila knihu Úcta a láska (autor Emerson Eggerichs).

    Ze všech knih, co jsem četla mi tato přijde nejpřínosnější – jsou zde 2 základní pravdy – muž především k životu potřebuje úctu a žena především lásku. To jsou základní kameny. Když tato touha není naplněna, nastává problém. V knize je vše moc dobře vysvětleno i s příklady, jak jednat a jak naopak ne.
    I když jsem si myslela, že svého muže znám velmi dobře, některé věci jsem nevěděla nebo jim nepřikládala takovou váhu. Takže pro mě je to kniha k nezaplacení.
    Když jsme o poznatcích mluvili s manželem, opravdu řekl, že vše, co se v knize píše, je pravda. A já jsme se v knize také našla. A stejnou zkušenost měla i moje kamarádka. Opravdu to stmeluje manželství a manželé si pak daleko více rozumí a chápou své potřeby.
    Vím, že jako žena nemůžu sama plně pochopit mentalitu muže a naopak… Takže mi tato kniha byla velkým přínosem a dala strašně moc a musím říct, že tento princip opravdu funguje! Jsme si teď mnohem blíž a více chápeme, co ten druhý potřebuje. Máme se tak čím dál víc rádi :-)

Napsat komentář