Clařin osud se naplňuje

Nespoutana
Nová vize, jež nedá Claře spát, je mnohem temnější a děsivější než ty předchozí. Dívka s andělskou krví se bude muset postavit samotnému peklu, aby ochránila ty, na kterých jí záleží. Nastal čas volby.

Román plný nečekaných zvratů a dramatických scén nabitých emocemi, tak takový je závěrečný díl andělské trilogie Nadpozemská. Americká spisovatelka Cynthia Handová uzavírá Clařin příběh knihou Nespoutaná, kterou u nás, stejně jako oba předchozí díly, Nadpozemskou a Zasvěcenou, vydalo nakladatelství CooBoo.

Prázdniny jsou u konce, a tak se Clara se svými dvěma přáteli, Angelou a Christianem, stěhuje na Standford. Právě na této univerzitě se má vyplnit Angelino poslání, v němž by nějakou roli měla sehrát i Clara. Dívka má však plno problémů s vlastním poselstvím. Ve své vizi vidí místnost topící se v temnotě, a jediné, co je schopna vnímat, je strach a bezmoc.

To je však teprve začátek. Čím déle je Clara na Standfordu, tím silnější má pocit, že se jí její nejlepší kamarádka Angela vzdaluje. Když se Claře podaří odhalit Angelino tajemství, pochopí, že jsou v pořádném maléru…

Stejně jako předchozí dva díly je i Nespoutaná napsaná z pohledu hlavní hrdinky Clary. I přes pomalý rozjezd napsala Handová velmi čtivý příběh, v němž nechybí ani značná dávka napínavých, dechberoucích scén.

Clara už má za sebou velmi dlouhou cestu. Z bezstarostné dívky dospěla v silnou, odvážnou ženu, jež se musí poprat se svým posláním, ale i s bolestí, kterou jí způsobila ztráta milované osoby. Od té doby, co zná svůj skutečný původ, se její život značně zkomplikoval a vše, co dosud znala, zmizelo v nenávratnu.

Jistá si není ani v srdečních záležitostech. Přestože stále miluje Tuckera, kovboje, se kterým se před prázdninami rozešla, nedokáže ignorovat pocity, jež v ní vzbuzuje Christian, jemuž stejně jako Claře koluje v žilách andělská krev a podle všeho je její spřízněnou duší.

Oproti předchozím knihám se v Nespoutané Handová více věnuje Angele, jež se z vedlejší postavy stala klíčovou hrdinkou, která významným způsobem ovlivní průběh událostí. Podobně větší roli získal i Christian a Clařin bratr Jeffrey. Naopak Tuckera, druhého zájemce o Clařino srdce, autorka tentokrát spíše upozadila.

Přestože je první čtvrtina knihy spíše povídáním bez větší zápletky, zbytek románu tento nedostatek brzy napravuje, a dokonce převyšuje veškerá má očekávání. Jednu napínavou scénu stíhá další, a vy jste tak strháváni z jednoho dobrodružství hned do druhého, aniž byste se stihli pořádně rozkoukat.

A že se máte na co těšit! Handová dovysvětlovává podstatu andělů, včetně tajemství černokřídlých, a také nám odhaluje, co je Clařiným skutečným posláním. Autorka nevynechá ani dlouho očekávaný popis pekla a nechybí také trocha andělského boje. Clara si v posledním díle trilogie Nadpozemská sáhne až na dno svých sil.

Pro mě byl největším zklamáním závěr knihy, ve kterém Handová sklouzla na úroveň románů nevalné kvality, jež s chutí popisují budoucnost několik let po velkém finále. Tento prvek (zcela nadbytečně) použila ve své sérii o Harry Potterovi i J. K. Rowlingová, a i ona za to sklidila mnoho negativní kritiky. Kdyby si Handová poslední kapitolu odpustila a místo toho více propracovala samotný závěr, mohla být Nespoutaná ještě o chlup lepší.

I přes tuto výtku se jedná o úctyhodný závěr celé trilogie, jež si udržela laťku nadprůměrné YA (Young Adult) série. Pokud stále váháte, zda se do těchto románů s andělskou tématikou pustit, tak už neztrácejte čas a všechny tři díly Nadpozemské si přečtěte. Určitě nebudete litovat.

Ukázka z knihy

První, co zaznamenám, je tma. Jako by někdo jednoduše zhasl světlo. Přimhouřím oči, abych tu inkoustově černou nicotu prohlédla. Snažím se něco zahlédnout, cokoli, ale můj zrak si ne a ne zvyknout na okolní temnotu. Nohama nejistě zkoumám zem, která je podivně nakloněná, jako by se celá místnost svažovala dolů. Když udělám krok vzad, vrazím nohou do něčeho tvrdého. Zarazím se. Snažím se znovu získat rovnováhu. Nastražím uši.

Zaslechnu hlasy, tlumené hlasy přicházející odněkud shora.

Zatím nevím, čeho se tahle vize týká, co bych podle ní měla vykonat, ani před kým se skrývám. S jistotou vím jen to, že se skrývám.

Stalo se něco strašného. (str. 9)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNespoutaná

Handová, Cynthia

CooBoo, 2013

Napsat komentář