Dívka s andělskou krví

Nadpozemská (výřez)
Ve chvíli, kdy Clara poprvé spatří tajemného chlapce v hořícím lese, uvědomí si, že se všechno změní. Její vize jí jasně připomene, že jako každý anděl musí i ona splnit své poslání.

Román Nadpozemská, který u nás vydalo nakladatelství Cooboo, je první díl stejnojmenné trilogie od americké spisovatelky Cynthie Handové. Letos v lednu autorka vydala druhý díl této fantasy romance, jejž pojmenovala Hallowed (Zasvěcená), a v roce 2013 má v plánu publikovat poslední díl, Boundless (Neomezená).

Když má Clara vizi poprvé, úplně ji to rozhodí. Věděla, že to jednou musí přijít, vždyť je Quartarius z jedné čtvrtiny anděl, a jako u všech bytostí s andělskou krví čeká i na ni jedinečné poslání.  Ve své vizi uvidí chlapce stojícího v hořícím lese, kterého má podle svých domněnek z plamenů zachránit. Aby mohla svůj úděl naplnit, je nucena se s celou rodinou přestěhovat ze slunné Kalifornie do Wyomingu, země kovbojů.  Přestože se jí brzy podaří zjistit, kdo je tím tajemným mladíkem z jejích vizí, uvědomí si, že naplnit svůj osud nebude vůbec jednoduché…

Fantasy romance Nadpozemská má rychlý spád, je napsaná velmi čtivě a nechybí jí humor ani napětí. Autorka vám dovolí nakouknout do Clařiny hlavy, dopřeje vám několik dobrodružnějších scén a neopomene ani trochu romantiky.

Hlavní hrdinka, Clara Gardnerová zdědila svou andělskou krev po své matce Maggie, jež je Dimidius – poloviční anděl. Stejně jako Clara, tak i její bratr Jeffrey je Quartarius, a tudíž i v jeho žilách koluje krev anděla. Zatímco v Kalifornii patří Clara ke školním oblíbenkyním se spoustou přátel, v Jackon Hole, kam se kvůli poslání musela přestěhovat, si jí téměř nikdo nevšímá.

Clara je typ hrdinky, kterou si brzy oblíbíte a budete netrpělivě čekat, co všechno si pro ni osud přichystal. Možná vás zaujme její bystrá, odvážná a odhodlaná povaha, nebo snad její andělský původ, každopádně si vás jistě získá.

Jak to v poslední době bývá časté, hlavní hrdinka si musí vybrat mezi dvěma atraktivními muži, k nimž ji váže odlišný vztah. Zatímco k zádumčivému, božsky vyhlížejícímu Christianovi ji pojí její poslání, kovboj Tucker ji přitahuje svou osobností.

Nelze opomenout postavu Angely, Clařiny kamarádky, jež je také z části anděl a děj vždy zajímavě okoření. Angela se snaží o andělech zjistit co nejvíce, a právě z jejích úst se dozvíte mnohá andělská tajemství.

Autorku bych pochválila za promyšlený systém andělů a za drobné detaily, které dohromady vytvářejí pozoruhodnou představu o světě těchto okřídlených bytostí.

Nadpozemská patří mezi nadprůměrné fantasy romány, a pokud se autorce podaří sérii udržet alespoň na stejné úrovni, na jaké je první díl, máte se na co těšit. Přesto kniha nedosahuje kvalit například románu Angelologie od Danielle Trussoni, jenž je po všech stránkách mnohem propracovanější. I tak Nadpozemskou vřele doporučuji. Možná vás zaujme natolik, že ji, stejně jako já, přečtete jedním dechem.

Ukázka z knihy

Stojí blízko mé skříňky zády ke mně. Poznám jeho ramena, vlasy a tvar hlavy a v tu chvíli jako by mnou projel elektrický výboj. V tom mě pohltí vize. Vidím ho současně v černé flísové bundě mezi stromy a ve skutečnosti na chodbě, jen pár kroků ode mě, jako by vize byla průsvitný závoj překrývající realitu.

Udělám krok směrem k němu a otevřu pusu, abych zavolala jeho jméno. Pak si ale uvědomím, že ho neznám. On jako by mě přesto zaslechl jako pokaždé v mé vizi. Začne se otáčet a mně se zastaví srdce, protože tentokrát neprocitnu. Místo toho se mu dívám přímo do tváře. Lehce zvedne koutky úst, když prohodí vtip s klukem stojícím vedle.

Zvedne hlavu a naše pohledy se setkají. Chodba se rozplyne. Najednou jsme tu jen já a on, uprostřed lesa. Zpoza jeho zad přichází vize. Oheň na úpatí kopce se s burácením blíží k nám, rychleji, než je to vůbec možné.

Musím ho zachránit, pomyslím si.

A v tom okamžiku omdlím. (str. 42)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNadpozemská

Handová, Cynthia

CooBoo, 2012

Napsat komentář