Ani vize budoucnosti tě bolesti neuchrání

2782 (2)
Ve chvíli, kdy se Clara rozhodla vzbouřit proti svému poslání, neměla ani tušení, nakolik její volba ovlivní lidi, na kterých jí záleží. Nyní ji pronásleduje nová vize, někdo, koho miluje, ji brzy opustí…

Americká spisovatelka Cynthia Handová miluje čtení odmalička a už v šesti letech napsala svou první povídku. Její učitelka na druhém stupni jí předpověděla, že se jednou stane spisovatelkou, což se Handové podařilo. Poprvé na sebe upozornila románem Nadpozemská, který vydala v roce 2011. Z této uraban fantasy se stal okamžitě bestseller a rok na to se na knižních pultech objevilo její pokračování Zasvěcená, jež nyní vychází v nakladatelství CooBoo. Závěrečný díl trilogie, který se jmenuje Boundless (Neomezená), Handová publikovala letos v lednu.

Je to jen pár dní, co se Claře nepodařilo naplnit její poslání a už ji opět pronásleduje nová vize. Dívka v ní stoupá po schodech k něčímu hrobu. Všude okolo ní truchlí její přátelé a známí. Po jejím boku stojí Christian, jenž se ji snaží podpořit. Clara cítí obrovskou bolest a zármutek, avšak zatím netuší, na čím pohřbu se to na jaře ocitne.

Život dívce s andělskou krví komplikují také dva chlapci. Přestože Clara miluje Tuckera, kovboje s dobrým srdcem, ví, že jí osud předurčil Christiana, který je, stejně jako ona, z části anděl, a jenž je u ní vždy, když ho nejvíce potřebuje.

Román Zasvěcená se čte velmi dobře, má rychlý spád a je plný nečekaných odhalení. Příběh je vám opět vyprávěn z pohledu Clary, jež se s vámi dělí o své pocity, ať už radostné nebo bolestné.

Clara je, stejně jako její bratr Jeffrey, po svých rodičích z části anděl. Kromě toho, že oproti lidem má mnohem větší sílu a dokáže létat, je také povinna splnit určité poslání. Dívka má také velmi silnou schopnost empatie, což jí umožňuje číst v pocitech druhých a občas vyjevit i některé jejich myšlenky.

Od chvíle, kdy ve své vizi poprvé uviděla chlapce uprostřed hořícího lesa, se spousta věcí změnila. S matkou a bratrem se přestěhovali do Wyomingu, kde se její poslání mělo naplnit. Ve státě kovbojů však kromě Christiana, chlapce z vize, pozná i Tuckera, mladíka, jenž si Claru dokáže získat, i když neoplývá nadpřirozenými schopnostmi.

Dívka je nejistá a plná otázek, jež se vážou k jejímu andělskému původu a samotnému poslání. Přestože na spoustu z nich zná odpověď její matka Maggie, dceři nic, co nepovažuje za nezbytné, nechce prozradit s tím, že vše se objasní ve správný čas.

Opět zde máme čtenářkami oblíbený milostný trojúhelník, kdy hlavní hrdinka stojí mezi dvěma velmi pohlednými a zajímavými muži. Zatímco Tucker zaujme svou láskyplnou a dobrodružnou povahou, tajuplný Christian se dokáže vcítit do druhých a poznat, kdy ho nejvíce potřebují.

Mezi nepostradatelné postavy patří i Angela, Clařina kamarádka, jež je také andělské krve a velmi se o anděly zajímá. Dívka stále přichází s novými teoriemi, které se vážou k jejich původu a nadpřirozeným schopnostem.

Oproti prvnímu dílu trilogie je Zasvěcená plná odhalení a stále dokáže překvapovat. Ve chvíli, kdy už si myslíte, že máte jasno, přijde autorka najednou s něčím, s čím jste vůbec nepočítali. Tím se jí daří držet vás stále v napětí a očekávání, co dalšího se o Claře a jejích přátelích dozvíte.

Handové bych vytkla nevyužitý potenciál postavy Maggie, Clařiny matky, jež přestože sehrává v Zasvěcené zásadní roli, není svou povahou příliš výrazná, což se k představě částečného anděla moc nehodí. Naopak milým překvapením je Billy, Maggiina dávná kamarádka, která je vykreslena mnohem zajímavěji a doufám, že se ve třetím dílu ještě více projeví.

Ve výsledku se mi tento román líbil o trochu více než Nadpozemská, i když jsem to po přečtení několika prvních desítek stran nepředpokládala. Autorka zde nenásilně přichází s odpověďmi na otázky, jež jste se neodvážili ani vyřknout, a tajemství, jimiž je původ andělů obestřený, pomaličku poodhaluje. Přestože hlavní hrdinka už není tak charakterově zajímavá, jako byla v prvním dílu trilogie, podařilo se jí uchovat si kus kouzla, které vás donutí číst dál. Nezbývá mi než doufat, že závěrečný díl nebude zklamáním, ale Cynthii Handové se podaří příběh uchopit originálním a poutavým způsobem.

Ukázka z knihy

Stane se to na jaře.

Zřetelně rozeznám Angelu kráčející opodál stranou v dlouhých fialových šatech. Je tu i pan Phibbs, náš angličtinář. Když se teď rozhlížím, vidím hned několik lidí ze školy. Možná proto, že škola je jediné místo v Jacksonu, kde někoho znám. Zahlédnu paní Lowellovou, sekretářku, a její zrzavou dceru Allison, Kimber Laneovou, Jeffreyho holku, Avu Petersovou, Wendy, která jde vedle svých rodičů a k hrudi si tiskne bílou růži. Na okamžik si povšimnu její tváře, která je bledší než obvykle. Modré oči má zarudlé a oteklé. Na rozdíl ode mě jí nedělá potíž plakat.

Kdo schází?

Něčí teplé prsty obemknou moje. Zvednu oči ke Christianovi. Stiskne mi ruku. Neměla bych ho nechávat, aby mě držel za ruku, pomyslím si. Patřím k Tuckerovi.

Zvládneš to, ozve se mi v hlavě Christianův hlas. O ničem nepochybuje. Neváhá. Nebojí se, že se objeví Tucker, který bude mít problém s tím, že mě drží za ruku.

Sevře se mi srdce.

Tucker. (str.71)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZasvěcená

Handová, Cynthia

CooBoo, 2013

Ani vize budoucnosti tě bolesti neuchrání - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. gabca napsal:

    jo a kdyby nekdo náhodou vedel kdy a kde by byla vidán treti dil nadpozemské tak sem napis te prosím
    predem dekuji

  2. gabca napsal:

    je to bombastická knizta
    včera jsem ji docetla a kdyz jsem zjistila ze treti dil este v cestine není tak jsem si myslela ze se zblázním.
    uy se moc tesim na treti dil

Napsat komentář