S Pavolem Rankovem o čtenářích, poválečné době a mnohém dalším

PavolRankov_nahled
Pavol Rankov patří k úspěšným slovenským spisovatelům známým také u nás. Není tedy divu, že byl pozván, aby se zúčastnil letošního Měsíce autorského čtení. Při té příležitosti poskytl rozhovor Klubu knihomolů.

Román Matky, z něhož autor letos v Brně a dalších městech četl, je už druhým do češtiny přeloženým dílem Pavola Rankova. Tím prvním byl román Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy). Oba romány Pavola Rankova spojuje kromě nakladatele, kterým je brněnské nakladatelství Host, i jejich pojetí. Oba se snaží prostřednictvím příběhů svých hrdinů nahlížet do relativně nedávné minulosti. V případě prvního Rankovova románu jde o, na dějinné události nesmírně bouřlivé, období let 1938 až 1968. O tři roky mladší a v pořadí druhý autorův román Matky je situován především do poválečného období a jednoho anonymního sovětského gulagu.  O těchto svých románech, jejich historickém pozadí, ale také o projektech zkoumajících úroveň čtení na Slovensku se Pavol Rankov rozhovořil i před kamerou.

Pokud Vás rozhovor s Pavolom Rankovom zaujal a chtěli byste si poslechnout i ukázky z jeho románu Matky, je tu stejně jako v případě předchozích rozhovorů pořízených v rámci Měsíce autorského čtení i tentokrát video se záznamem natočeným nakladatelstvím a pořádající agenturou Větrnými mlýny.

Úspěšných slovenských autorů, kterým se podařilo prosadit se i na našem saturovaném knižním trhu, není mnoho. Doufejme tedy, že se s Pavolem Rankovem nesetkáváme naposledy.

Doporučení:
Share

Napsat komentář